Totul despre următoarea pandemie: boala X. Cercetător: Virusuri îngropate de zeci de mii de ani intră în scenarii de coșmar

Totul despre următoarea pandemie: boala X. Cercetător: Virusuri îngropate de zeci de mii de ani intră în scenarii de coșmar

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat din nou că o nouă pandemie stă la pândă și că ar trebui să vorbim despre „când“ va apărea, nu „dacă“ va apărea. Medici români au explicat de unde va veni virusul care va fi de 20 de ori mai mortal decât SARS-CoV-2 și dacă suntem pregătiți să-l înfruntăm.

Când va veni următoarea pandemie - Foto Arhivă

Când va veni următoarea pandemie - Foto Arhivă

O nouă pandemie nu poate fi exclusă, a avertizat din nou Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, într-un discurs ținut la Universitatea din Glasgow. Acesta a evidențiat necesitatea unor politici implementate la nivel global, în loc ca „fiecare țară să acționeze pentru sine”.

„Istoria ne învață că următoarea pandemie este o chestiune de când, nu dacă. Aceasta poate fi cauzată de un virus gripal, sau de un nou coronavirus, sau poate fi cauzată de un nou patogen despre care nici măcar nu știm încă – ceea ce numim Boala X. A existat multă atenție acordată recent Bolii X. Am folosit pentru prima dată termenul de Boala X în 2018 ca un substitut pentru o boală încă necunoscută pentru care totuși ne putem pregăti. COVID-19 a fost o Boală X, un nou patogen care provoacă o nouă boală, dar va exista o altă Boală X, sau o Boală Y sau o Boală Z. Și, așa cum stau lucrurile acum, lumea rămâne nepregătită”, a spus directorul OMS, potrivit „Daily Star“.

Virus de 20 de ori mai mortal

În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai des despre Boala X. Acesta este un termen generic folosit pentru un virus mortal, care ar putea provoca o nouă pandemie.

În ianuarie, la Forumul Economic Mondial de la Davos , Elveția, cele mai puternice persoane din lume au discutat și despre pandemia ipotetică produsă de Boala X, considerat un virus de 20 de ori mai mortal decât COVID-19. Discuțiile au ca scop realizarea unui plan de acțiune preventiv pentru combaterea unui astfel de agent patogen. De asemenea, o astfel de „simulare” ar trebui să pregătească sistemele de sănătate în eventualitatea unei noi provocări sanitare.

Potrivit OMS, Boala X, care a fost recunoscută încă din 2018, „reprezintă cunoașterea că o epidemie internațională gravă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut”. Iar experții spun că probabilitatea ca o nouă pandemie să vină mai curând decât ne-am aștepta este destul de mare.

Există tulpini de virusuri care au rate ale mortalității foarte mari și care ar putea dezvolta abilitatea de a fi transmise cu eficiență de la om la om”, a spus dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, citat de CBS News.

Factori declanșatori pentru o nouă pandemie

Printre factorii care pot declanșa o nouă criză sanitară se numără călătoriile, avertizează epidemiologul Emilian Popovici. Iar turismul și-a revenit la capacitate maximă după pandemia de COVID-19. Totodată, „urbanizarea și creșterea populației globului într-un ritm alarmant au dus la creșterea densității în multe zone, facilitând răspândirea bolilor și îngreunând luarea de măsuri eficiente de prevenire și combatere”, adaugă epidemiologul.

Rezistența la tratamentele cu antibiotice și schimbările climatice sunt și ele enumerate printre factorii care ar putea conduce la o nouă criză în domeniul sănătății.

De altfel, un virus mortal s-ar putea chiar răspândi în rândul speciilor de animale, dar fără să fie transmis deocamdată la oameni, avertizează dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.

Ar putea fi lilieci, cum a fost în cazul COVID-19, ar putea fi păsări ca la gripa aviară sau ar putea fi o altă specie de animale, porci de exemplu”, spune el.

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat pentru „Adevărul” de ce scenariul „Bolii X” nu este deloc unul științifico-fantastic.

În primul rând, schimbările climatice permit unor organisme purtătoare de virusuri să migreze dinspre zonele ecuatoriale, spre nord. Știm foarte bine că acolo avem o grămadă de virusuri mult mai periculoase decât COVID-19. Adevărul este că răspunsul în Africa la focarele epidemice este mult mai bun decât în Occident, unde noi ne-am dezobișnuit să răspundem la astfel de provocări. Ideea aceasta de virusuri care pot să sară de la animale către oameni, așa cum s-a întâmplat cu COVID-ul, este o mare amenințare pentru că reprezintă virusuri cu care omenirea nu s-a mai întâlnit și nu are nicio formă de răspuns imunitar și am văzut cât durează până este dezvoltat un nou vaccin. Nici nu știm ce o să mai scoată încălzirea globală din permafrost, poate virusuri îngropate de zeci de mii de ani, care intră în scenarii de coșmar”, a spus cercetătorul.

Pregătiri pentru cel mai negru scenariu

Pentru a preveni milioane de decese, OMS susține că avem nevoie de planuri coordonate la nivelul întregii lumi. Pandemia de coronavirus ar fi putut fi un bun experiment pentru a ne pregăti pentru cel mai negru scenariu, însă nici după aceasta omenirea nu este pregătită să răspundă la o nouă pandemie”, consideră Octavian Jurma.

Dintr-un anumit punct de vedere, pandemia de COVID a fost un exercițiu, totuși, a fost una din cele mai blânde pandemii din istoria umanității. Chiar dacă este una dintre cele mai grave zece pandemii din istoria omenirii, cu peste 30 de milioane de morți, în realitate, față de 7 milioane contabilizați oficial, din cauza numărului imens de oameni infectați. OMS contemplă diverse scenarii pentru a se pregăti și așa este firesc. Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării se ocupă de măsuri de siguranța fundamentală a societății: armata ne păzește de invadatori umani, iar Ministerul Sănătății de invadatori care nu cunosc nicio graniță, cum sunt virusurile sau alți agenți patogeni. Trebuie investiți mulți bani și către protecția biologică a populației. Pandemia de coronavirus a arătat vulnerabilități imense în răspunsul global, fiecare stat a făcut ce a vrut. Dacă nu avem o coordonare la nivel global, e foarte greu pentru orice țară să reziste de una singură în fața unui asalt epidemic, din cauza factorilor economici și a menținerii cooperării populației, care este esențială”, a adăugat expertul.

Boala X în România

În discursul public al oficialilor din sistemul de sănătate din țara noastră, Boala X nu există, este de părere Octavian Jurma.

Boala X, pentru România, în mod particular, ar trebui să fie un subiect chiar mai important de discuție decât pentru majoritatea țărilor, pentru că noi la ora aceasta suntem printre cel mai puțin pregătite țări din lume pentru a face față unei noi provocări epidemice, acesta este adevărul factual. Noi ne-am pus în mod intenționat și deliberat în rândul țărilor din Africa, care implorau accesul la vaccin, când noi aveam prea mult. Noi am ieșit în mod deliberat din acest contract, în 2023 , la ora aceasta nu mai avem protecția Uniunii Europene (în ceea ce privește vaccinurile - n.r.). Această discuție despre Boala X ar ajuta și în România. Mă îngrijorează negaționismul în sine care a fost adoptat de autorități. Discuțiile ar trebui asumate de guverne proactiv, pentru a educa populația în mod preventiv. E mai simplu pentru o populație educată, iar beneficiile care vin din educație sunt sinergice. Boala X poate reseta discuția despre cum ne pregătim, despre măsurile non-farmaceutice, practic masca filtrează aerul la nivel individual”, spune acesta.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!