Totul despre traseul Jepii Mici, unde tânăra de 19 ani a fost ucisă de urs: „Săptămânal se întâlnesc oamenii cu urși, poate chiar zilnic”
Prezențe ale ursului în zona unde, zilele trecute, o tânără a fost ucisă de urs, sunt semnalate frecvent, susțin specialiștii de la Salvamont Prahova. Traseul Jepii Mici este unul dificil, care pornește din Bușteni și urcă pe Valea Jepilor până la Cabana Caraiman.
Jepii Mici este un traseu dificil unde frecvent de poți întâlni cu ursul. FOTO: greuladeal.ro
„Prezențe ale ursului pe traseele montane din Bucegi sunt semnalate frecvent. Să atace n-am mai întâlnit în ultimii 10-15 ani, un caz de genul acesta. Când turiștii se întâlnesc cu ursul am mai primit apeluri la 112, dar nu să atace. Părerea noastră este că ursul acesta a fost turbat , altfel nu se explică de ce a atacat cu așa violență”, a explicat Daniel Banu, șef Salvamont Prahova.
Banu a menționat că sunt sesizați frecvent că ursul a fost văzut de turiști. „Nu este o periodicitate, într-o săptămână pot fi două apeluri, în alte trei săptămâni niciunul.”
Cu toate acestea, în aprilie 2021, presa prezenta cazul unui tânăr maratonist – Alexandru Crivăț - care a fost găsit decedat, în Azuga, lângă bârlogul unei ursoaice. Urmele găsite indica faptul că victima a încercat să se apere și să fugă. Bărbatul se antrena des pe drumurile forestiere din zonă. Situația a fost cu atât mai gravă cu cât, Alexandru nu era un novice într-ale muntelui și știa cum să reacționeze.
Surse din rândul salvamontiștilor din zonă au precizat pentru „Adevărul” că „săptămânal se întâlnește lumea cu ursul, poate chiar zilnic”.
Traseul Jepii Mici
Traseul Jepii Mici – unde s-a petrecut tragicul incident - pornește din Bușteni și urcă pe Valea Jepilor (cunoscută și ca Valea Caraimanului) până la Cabana Caraiman, situată în Șaua Mică a Caraimanului, la altitudinea de 2025 metri.
Traseul este marcat cu cruce albastră.
De la Cabana Caraiman se poate continua spre Cabana Babele (traseu ușor), unde vom găsi formațiunile stâncoase renumite - Babele și Sfinxul, sau pe Brâna Mare a Caraimanului (traseu expus) spre Crucea Eroilor, se arată pe un site specializat .
În funcție de cât de antrenați și experimentați sunt turiștii, precum și de greutatea rucsacului, urcarea pe Valea Jepilor (Jepii Mici) până la Cabana Caraiman (2025 m) poate dura între 2 și 4 ore.
Conform indicatoarelor de la baza traseului, timpul estimat este de 4 ore până la Cabana Caraiman și 4,5 ore până la Cabana Babele.
Traseu dificil și foarte popular
Traseul cunoscut popular sub denumirea de Jepii Mici urcă pe poteca ce străbate Valea Jepilor. Zonele mai dificile sunt: o scară de lemn abruptă, o scară cu trepte de fier și multe porțiuni asigurate cu lanțuri inclusiv în pădure, trepte alunecoase săpate în stâncă.
„Atât urcarea, cât și coborârea pe Valea Jepilor (Jepii Mici) sunt solicitante. Poteca e abruptă, îngustă și accidentată, cu multe porțiuni expuse care sunt asigurate cu lanțuri sau cabluri fixate în stâncă. Conform panourilor de la intrarea în traseu, Jepii Mici este un traseu deosebit de periculos, permis numai turiștilor echipați corespunzător și bine antrenați”., arată sursa citată.
Cu toate astea, pentru drumeții experimentați, obișnuiți cu traseele tehnice, urcarea prin Valea Jepilor (Jepii Mici) este cel mai rapid mod de a ajunge din Bușteni pe Platoul Bucegi., arată sursa citată.
Jepii Mici este un traseu foarte popular, iar în sezon devine foarte aglomerat, arată sursa citată.
„Încălțările nepotrivite și/sau lipsa de experiență a unora dintre cei care aleg să meargă pe acest traseu pot duce la crearea de ambuteiaje pe anumite porțiuni mai tehnice. Așteaptă-ți cu răbdare rândul și nu încerca să depășești pe lângă potecă, pentru că s-ar putea să aluneci sau să disloci pietre care ar putea să-i lovească pe cei aflați mai jos”, susține autorul articolului despre Jepii mici, de pe site-ul greuladeal.ro.
Dacă vrei să-ți controlezi frica de înălțime
Jepii Mici este un traseu pe care e bine să-l parcurgi dacă vrei să înveți să înveți să-ți controlezi frica de înălțime pentru ca mai apoi să treci la trasee și mai dificile, precum Creasta Pietrei Craiului, arată sursa citată.
Trebuie să pășești cu grijă, fără grabă și să te ții bine cu mâinile de rădăcini, stânci sau cabluri. În alte porțiuni nu există cabluri, dar tot va trebui să-ți folosești și mâinile pentru a înainta în siguranță, deci pregătește-te să petreci ceva timp mergând în patru labe.
Oficial, traseul este închis în perioada 1 noiembrie - 1 mai din cauza pericolului de avalanșă sau a gheții și a zăpezii care acoperă poteca.
Perioada cea mai sigură de parcurgere a traseului Jepii Mici începe în mai/iunie, după ce toată zăpada de pe vale s-a topit și ține până la sfârșitul lunii octombrie, înainte ca temperaturile să scadă sub zero grade Celsius și pe stânci să se formeze gheață, se arată pe greuladeal.ro.
În funcție de sezon, zăpada poate persista și în luna iunie, făcând traseul impracticabil fără echipament tehnic. Pe timpul iernii, traseul este închis din cauza riscului mare de producere a avalanșelor.
Atenție la marcaje!
Deși în mare parte poteca pe Jepii Mici e destul de clară, pe unele porțiuni e nevoie de atenție pentru a nu pierde marcajul (cruce albastră), arată sursa citată.
Din traseul de pe Valea Jepilor pornesc și câteva poteci alpine nemarcate, de exemplu Brâul lui Răducu și Brâul Portiței, unde nu vrei să ajungi dacă nu ai venit special pregătit pentru asta!
Traseul Jepii Mici începe la doar 2 km de Gara Bușteni, la capătul străzii Telecabinei, din același loc cu traseul Jepii Mari.
Cum a avut loc tragedia
Tânăra de 19 ani a murit după ce a fost trasă de urs într-o râpă. Trupul victimei a fost recuperat, iar oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. De asemenea, prietenul fetei a fost audiat, fiind martor la evenimentul tragic.
Sursa: adevarul.ro