Totul despre Parada de 1 Decembrie. Ce sisteme de armament aduc militarii români și aliați FOTO
1.500 de militari români și peste 150 de camarazi din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos vor bate pas de defilare și vor trece cu tot cu tehnica de luptă pe sub Arcul de Triumf. Mai multe străzi din zonă vor fi închise
Militarii vor aduce la Paradă sisteme moderne de armament
Într-un format oarecum similiar celui adoptat și anul trecut, aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Militarii români vor avea la paradă aproximativ 120 de mijloace tehnice, din care 40 de aeronave.
În plus, la Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.
Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României începe cu evoluția aviației militare, iar cei prezenți vor avea ocazia să vadă evoluând o formație de aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, un avion C-130 Hercules care va zbura însoțit de aparate IAR-99 Standard, o celulă de aeronave IAR-99 Șoim și, în fine, aeronavele de luptă F-16 Fighting Falcon, din înzestrarea Bazei 86 Aeriene.
Nici piloții NATO transferați în România nu vor sta deoparte, spectatorii putându-se delecta cu evoluția unor formații de aeronave F-18 Hornet, din Spania, CF-188 Hornet, din Canada, și Eurofighter Typhoon, din dotarea Forțelor Aeriene Italiene.
Forțele speciale și spionii militari
Printre primii militari care vor participa la parada terestră comandată de generalul Corneliu Postu se vor afla cei din Divizia 2 Infanterie Getica, dar și luptătorii de elită din detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale. Riguros selectaţi şi antrenaţi, capabili să facă faţă efortului fizic şi psihic prelungit, militarii de elită ai MApN au participat din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în Afganistan.
Militarii din Forţele Speciale au o uniformă de luptă multiprotectoare, unicat în Armata României, care, printre altele, este rezistentă la foc. În luptă, FOS îşi bazează puterea pe surpriză şi viteză de acţiune, iar înainte de plecarea în misiune, ofiţerii se documentează pentru a cunoaşte foarte bine obiceiurile localnicilor, pe care le folosesc în avantajul lor.
Apoi, în Piața Arcului de Triumf va intra detaşamentul Brigăzii de Informații Militare, care s-a constituit în anul 2010 şi are în compunere structuri din domeniile HUMINT, IMINT şi război electronic. Misiunea de bază a brigăzii este asigurarea sprijinului cu informaţii a factorilor de decizie până la nivel strategic.
Militarii din blocul de defilare al Brigăzii de Informaţii Militare au participat permanent, începând din anul 2001, la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest. Nu de puţine ori, culegerea de date se făcea prin misiuni acoperite printre localnicii din teatrele de operaţii.
Militarii străini
Parada va continuă cu defilarea detaşamentului Brigăzii Multinaționale de Sud-Est, în componența căruia se află reprezentanții contingentelor militare poloneze, portugheze și din Republica Macedonia de Nord, care sunt dislocate în România.
În Piața Arcului de Triumf va intra apoi detașamentul Grupului de Luptă NATO din România, cu baza la Cincu. Este vorba de militari francezi, belgieni și olandezi, care vor fi urmați și de o formație de militari ai Republicii Moldova.
Un moment forte ale paradei va fi defilarea militarilor celebrei Divizii 101 Aeropurtate a SUA, una dintre cele mai cunoscute mari unități americane din lume, care luptă sub denumirea de „Screaming Eagles”.
Militarii americani vor fi urmați de detașamentul Forțelor Terestre Române, constituit din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, formațiunea Forțelor Aeriene Române și blocul Forțelor Navale care este alcătuit din 60 de militari, dar și de formațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie și Pompieri), SRI, STS sau Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Tehnica și elicopterele de luptă
Piața Arcului de Triumf va fi survolată apoi de formații de elicoptere. Este vorba de aparate IAR-330 Puma ale MApN, Chinook și AH-64 Apache ale US Army, SA 365N Dauphin ale SRI și EC-135 ale MAI.
În fine, va veni rândul tehnicii militare pentru a trece prin Piața Arcului de Triumf. Concret, spectatorii vor putea admira HUMVEE-urile, model M 1165 cu turelă și vehiculele de luptă Toyota special modificate ale Forțelor Speciale, dronele Scan Eagle din dotarea Batalionului IMINT, vehiculele blindate URO VAMTAC, blindatele PIRANHA V, sistemele de rachete HIMARS ajunse celebre în Ucraina, blindate MLI-84M Jderul, tancuri TR-85 M1 Bizonul și lansatoare de rachete LAROM.
Va urma defilarea de tehnică a detașamentelor străine care va începe cu blindatele franceze ale Regimentului 152 Infanterie „Diavolii Roșii” și va continua cu blindatele ROSOMAK din Polonia, vehiculele de luptă PANDUR din Portugalia, dar și cu blindatele și obuzierele Diviziei 101 Aeropurtate a SUA.
În fine, spectatorii vor mai putea vedea Sisteme de Rachete Sol-Aer cu bătaie mare Patriot, dar și rachete HAWK, sisteme de transmisiuni sau autospeciale ale MAI, SRI și STS.
Restricții de circulație
În ziua de 1 Decembrie, în intervalul orar 4.00-18.00, Poliția Rutieră va impune unele restricții de trafic. Concret, între altele, se va dispune blocarea circulației pe Șos. Kiseleff și a străzilor adiacente, între Piața Victoriei, Piața Arcul de Triumf și Piața Presei Libere, pe Bd. Mareșal Constantin Prezan, între Piața Charles de Gaulle și Piața Arcul de Triumf, pe Bd. Mareșal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăști și Piața Arcul de Triumf, precum și pe străzile adiacente, dar și a traficului pe străzile Arh. Ion Mincu, Barbu Delavrancea, Nicolae Ionescu, Ady Endre, Sg. Vasile Dorobanțu, Docenților, Mahatma Gandhi și Petofi Sandor. Poliția Rutideră propune și rute ocolitoare cum ar fi Șos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - str. Turda - Bd. I Mihalache - Piața Victoriei sau Piaţa Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - Șos. Bucureşti-Ploieşti.
Sursa: adevarul.ro