Totul despre noul vaccin împotriva COVID-19, fără ace

Totul despre noul vaccin împotriva COVID-19, fără ace

Angrenate în lupta anti COVID-19 , Universitatea Griffith, Australia în colaborare cu Indian Immunologicals Ltd (IIL) au dezvoltat un vaccin de tip booster, cu administrare intranazală, fără ac, care utilizează un virus atenuat și țintește SARS-CoV-2.

vaccinare anti-covid

Vaccinare COVID-19 Foto Shutterstock

Administrarea intranazală oferă o modalitate convenabilă și neinvazivă de administrare a vaccinului, ceea ce ar putea crește ratele de vaccinare și proteja un număr mai mare de persoane.

Potrivit producătorilor, COVID-19 este încă responsabil pentru aproximativ 1.700 de decese pe săptămână la nivel global.

Cum funcționează acest vaccin fără ace

Un director de Medicină Internă în cadrul Spitalului CK Birla, dr Manisha Arora a explicat modul în care această tehnologie este concepută pentru a oferi atât imunitatea la nivelul mucoaselor, cât și sistemică, sporind protecția generală a organismului.

Noul vaccin fără ace este dezvoltat folosind o tehnică cunoscută sub numele de „optimizare a codonului”. Metoda presupune modificarea virusului în așa fel încât să imite o infecție naturală fără a provoca vreun rău.

Prin această abordare, vaccinul declanșează producerea în organism a unui răspuns puternic de anticorpi neutralizanți cu spectru larg, similar cu modul în care sistemul imunitar reacționează la expunerea reală la virus. Acest proces de atenuare a virusului face ca vaccinul să fie extrem de eficient în generarea imunității, susțin producătorii săi.

vaccin fără ac

Vaccin fără ac Arhiva Adevărul

Administrare fără ace

Spre deosebire de vaccinurile tradiționale, care sunt administrate injectabil, acest vaccin anti-covid intranazal se administrează pe cale nazală. Această metodă elimină necesitatea acelor, făcând vaccinarea mai confortabilă și mai prietenoasă pentru pacienți, în special pentru cei care au frică de injecții.

Potrivit dr. Manisha Arora, vaccinul a demonstrat o siguranță și o stabilitate promițătoare atât în studii pe animale, cât și pe oameni, dar studiile clinice sunt încă în desfășurare pentru a confirma eficacitatea sa pentru utilizare pe scară largă. Potențialul său de a oferi protecție extinsă cu un minim de disconfort reprezintă un avantaj major.

Prin concentrarea asupra imunității la nivelul mucoaselor, vaccinul ajută la prevenirea instalării infecției chiar la punctul său de intrare, căile nazale. Această reacție imună localizată ar putea oferi protecție pentru până la un an cu o singură doză. Pentru persoanele care evită acele sau în situațiile în care este necesară imunizarea în masă, acest lucru ar putea reprezenta un progres major.

În timp ce vaccinurile injectabile tradiționale rămân extrem de eficiente, vaccinul fără ace COVID-19 oferă o alternativă promițătoare care ar putea extinde acoperirea vaccinării, în special în populației reticentă la injecții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Adrian Minune, umilit de patronul unui club din Vaslui. „Nu te supăra, ai greșit scena, băiatul meu”

2 Zece deputați din USR, PNL și AUR au anunțat că fac parte din noul Partid DREPT. Vlad Gheorghe (ex-USR), în discuții cu partidul pentru susținere la a…

3 Nouă ipoteză privind cauza distrugerii avionului F-16 ucrainean. Nu ar fi fost lovit de o rachetă Patriot

4 Cine este Roxana Mînzatu, propunerea pentru postul de comisar european. „Un portofoliu relevant pe care îl va ocupa România”

5 Europa, 2024... Volkswagen ia în considerare pentru prima oară în istoria sa ideea de a închide uzine auto din Germania