Toți românii vor trebui să-și schimbe permisele de conducere în următorii ani. Vârsta pentru șofat va fi redusă la 17 ani

Toți românii vor trebui să-și schimbe permisele de conducere în următorii ani. Vârsta pentru șofat va fi redusă la 17 ani

Permisele de conducere vor fi digitalizate în întreaga Uniune Europeană până în ianuarie 2033, a decis Comisia Europeană.

Scade vârsta la care se poate obține permise de conducere FOTO Shutterstock

Scade vârsta la care se poate obține permise de conducere FOTO Shutterstock

Noua directivă a Uniunii Europene aduce modificări menite să reducă numărul accidentelor, să ușureze procesele administrative și să țină pasul cu evoluția tehnologiei.

Prin intermediul Portofelului Digital de Identitate al UE „cetățenii vor putea să își dovedească identitatea în întreaga UE, atunci când este necesar, pentru a accesa servicii online, pentru a partaja documente digitale sau pur și simplu pentru a dovedi un anumit atribut personal, cum ar fi vârsta, fără a-și dezvălui identitatea completă sau alte date personale. Cetățenii vor deține în orice moment controlul deplin cu privire la datele pe care le partajează și la destinatarii acestor date”, conform site-ului Comisiei Europene.

Astfel, noile permise vor fi stocate în Portofelul Digital, putând fi accesate de pe telefon, ușurând procesul de înlocuire, reînnoire și transfer al permiselor între statele membre.

Permisele fizice vor putea fi obținute la cerere, în special de cei care călătoresc în afara UE sau preferă un document tipărit.

Vârsta minimă legală pentru condus va fi 17 ani

Conform noilor reglementări, tinerii de 17 ani cu permis de conducere pot conduce doar în prezența unui însoțitor care deține un permis categoria B și BE de cel puțin 10 ani. Aceștia pot conduce vehicule de până la 3.500 kg, cu o capacitate de transport de maximum 8 pasageri, excluzând șoferul. Categoria BE permite tractarea unei remorci. Însoțitorul răspunde solidar de minor în cazul încălcării regulilor de circulație sau al producerii unui accident.

După ce Parlamentul European și Consiliu vor aproba oficial directiva, aceasta va deveni activă la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție patru ani pentru a integra aceste reglementări în legislația națională.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Unul dintre cele mai mari secrete ale lumii, dezvăluit de dosarele CIA declasificate

2 Directorul INSCOP spune că cel puțin cinci sondaje pentru prezidențiale făcute în ultimele 10 zile arată aceleași cifre ca cele prezentate de Nicușor …

3 Noi amănunte despre virusul misterios din Rusia

4 Da, este hotelul generalilor MApN din Venus...

5 „Noi și americanii am pierdut cu 5-0 la negocierile cu rușii din Arabia Saudită”