Tot SECURIȘTII fac jocurile! Portret cu documente, „Umbra” Vioricăi Dăncilă, Florea Voinea, combinatorul din negocierile de salvare la moțiunea de cenzură

Tot SECURIȘTII fac jocurile! Portret cu documente, „Umbra” Vioricăi Dăncilă, Florea Voinea, combinatorul din negocierile de salvare la moțiunea de cenzură

Parlamentar în trei rânduri, între 2000 și 2016, Florea Voinea are un profil care nu se găsește pe google. Ca politician care a activat în PUR, partidul lui Dan Voiculescu, apoi în PSD și mai apoi în ALDE, Ică, așa cum îi spun prietenii, ocupă funcții importante într-o lume cu accesul limitat.

Despre Florea Voinea se vorbește în șoaptă, la Palatul Victoria nu are nicio încadrare oficială, însă este prezent în biroul Vioricăi Dăncilă, iar după unele voci din PSD, zilele acestea ar fi activ în negocierile despre moțiunea de cenzură, dezvăluie  Europa Liberă .

Voinea a apărut imediat după plecarea după gratii a lui Liviu Dragnea în anturajul Vioricăi Dăncilă și se pare că este sfătuitorul cel mai apropiat al șefei Guvernului și cel care stabilește conexiunile acesteia cu oamenii din partid.

Nu apare în public alături de primul ministru și puține sau trunchiate sunt amănuntele despre Florea St. Voinea. Biografia sa oficială trece sub tăcere că Decembrie 1989 l-a prins deputat în Marea Adunare Națională și secretar pe probleme muncitorești în Comitetul Central al Partidului Comunist, stratosfera în care se învârteau cei apropiați familiei Ceaușescu.

Florea Voinea, care spune că a absolvit Academia de Studii Economice si Social-Politice, este produsul Facultății Ștefan Gheorghiu, școala cadrelor superioare ale Partidului Comunist, pe care a urmat-o în anii 80, perioada de apogeu a cultului personalității familiei Ceaușescu. Figurează în Raportul final asupra comunismului, al Comisiei Tismăneanu, printre ultimii lideri ai CC al UTC, menționat la pagina 154.

La Arhivele Naționale, dosarul său din fondul CC al PCR, Secția Cadre, care era condusă de Elena Ceușescu, mai cuprinde astăzi doar câteva file, care arată că încă de la școala generală, Florea (Ică) Voinea a fost membru în conducerea UTC pe școală, apoi la liceu. Studiile sale, până să ajungă la Ștefan Gheorghiu, erau liceul și două luni la Școala interjudețeană de la Craiova a UTC. A făcut armata, unde a fost lider UTC de companie, și s-a angajat ca electrician la „Electroputere”, uzina din Craiova, după cum arată dosarul său de cadre de la Comitetul Central.

„Din aprecieri, rezultă că are o pregătire politică și profesională corespunzătoare, spirit organizatoric, inițiativă, (sic) și capacitate de influențare și mobilizare a tineretului la înfăptuirea hotărârilor partidului”, scria în decembrie 1982 Secția de cadre a CC al PCR. Doi ani mai târziu ajungea secretar al CC al UTC, funcție în care l-a prins revoluția. Din 1985, era deputat în simulacrol de for legislativ comunist, Marea Adunare Națională, circumscripția Marghita, din Bihor.

Capitalism la Antena Group, angajat al lui Dan Voiculescu

Din 1997, ca angajat al lui Dan Voiculescu la Intact, Florea Voinea se înscrie în PUR și ajunge deputat în 2000, grație locurilor cedate de PDSR-ul de la acea vreme. A fost apoi deputat și în 2004, tot din partea PUR, însă, în 2005, pe fondul dedringoladei din PUR, care a guvernat o vreme alături de Alianța DA, a trecut la PSD. Revine ca senator PSD în Parlament în 2012, prin apropierea de Olguța Vasilescu, iar în 2016 candidează din partea ALDE la un post de senator de Dolj, fără succes.

Patru contracte de muncă - ce au în comun apele minerale și masoneria

Ca persoană privată, rămasă fără loc în Parlament, aflăm că Florea (Ică) Voinea are astăzi mai multe surse de venit. Soția sa, Olga Lucheria, a fost până în vara acestui an director adjunct la secretariatul Băncii Naționale. S-au căsătorit în 2002, când erau amândoi deputați și lucraseră împreună la Dan Voiculescu, doamna fiind economist la Grivco. Soția lui Voinea este acum membră în board-ul unei bănci rusești, International Bank for Economic Cooperation, IBEC, o bancă despre care presa a scris că ar fi în legătură cu agențiile de spionaj ale Kremlinului.

La plecarea de la BNR, din declarația de avere a soției pe ultimul an, aflăm că Ică Voinea are patru contracte de muncă, de unde câștigă peste 326.839 lei/an, după cum urmează:

Romaqua Group, compania lui Octavian Crețu, care comercializează apele minerale Borsec. Romaqua a fost în atenția publică recent, pentru că s-a scris că acolo mai lucrează și Alexandru Cumpănașu. Octavian Crețu este angajatorul și al unei alte persoane care a fost la un moment dat în atenția publică, Ioan Păun, fostul consul la Shanghai, care a l-a acuzat pe Adrian Năstase că a făcut cumpărături din China cu bani cash în valoare de zeci de mii de euro, ascunși în topuri de hârtie. Octavian Crețu a fost martor la acuzația lui Păun că ar fi fost șantajat de Năstase. În politică există voci care susțin că între Ică Voinea, Crețu și Păun ar fi relații apropiate de prietenie, sedimentată de interesul pentru China.

Ică Voinea câștigă anual 27.908 lei de la Loja masonică de rit scoțian, o entitate la care cei mai mulți membri plătesc cotizație. Potrivit relatărilor din presă, Voinea ar face parte din conducerea lojei amintite, fiind al cincilea din ierarhia de nouă membri - se pare că este mare ministru de stat, din anul 2016.

Asociația Română de Acreditare - RENAR - o entitate care funcționează în subordinea Ministerului Economiei.

Metroreal SRL, o companie reprezentată de fiul lui Florea Voinea și care se ocupă de cântare. Firma obținea în 2015, când Ică Voinea era senator, contracte cu Poșta Română în 12 județe ale țării, prin care firma înregistrată în comuna Pielești din jud Dolj verifica cântarele Poștei Române. Astăzi, Metroreal are site comun cu o altă firmă, certificată de RENAR.
China, tărâmul făgăduinței, Voinea, consilier onorific

În 2013, când a venit în România premierul chinez Li Keqiang, a declarat că este prieten din tinerețe cu senatorul pe-atunci, Florea (Ică) Voinea. A fost una dintre puținele ocazii când numele lui Voinea a răzbătut în presă. Era vorba despre o vizită din 1986 pe care Voinea, alături de Nicu Ceaușescu, a făcut-o în China. În interviurile pe care le-a dat ulterior, Voinea și-a arătat prețuirea pentru „cultul muncii și al respectului pentru valori” ale Chinei, așa cum se poate vedea în fragmentul de mai jos (min. 4.00), ilustrat din plin cu imagini din tinerețea lui Ică Voinea, de secretar CC al UTC și deputat în Marea Adunare Națională.

 

Până atunci, Voinea promova relațiile de afaceri cu China. La Craiova a intermediat întâlniri între Olguța Vasilescu, primar atunci al orașului, pentru construirea unui cartier de locuințe. La Caraș Severin a adus oameni de afaceri chinezi pentru investiții în Banatul montan.

Voinea a fost un membru constant al Camerei de Comerț Româno-Chineze, din conducerea căreia a făcut parte inclusiv ca președinte executiv, fiind activ în promovarea afacerilor cu Beijingul.

În 2015, Victor Ponta l-a numit consilier onorific pentru promovarea relațiilor cu Republica Populară Chineză. Mai fusese în aceeași funcție și între 2012-2013 (ianuarie). Ică Voinea l-a secondat în acea perioadă pe Costin Mihalache, actualul șef al cancelariei Vioricăi Dăncilă, cel care se ocupa pe atunci, din postul de consilier de stat, de promovarea relațiilor cu Republica Populară Chineză.

Vorbim de guvernarea în timpul căreia ​se încheie un memorandum secret pentru intrarea pe piața românească a HUAWEI în domenii strategice. Este epoca în care se discută despre aducerea în România a China General Nuclear, compania care, în acea vreme, era contactată pentru a investi în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, după cum a reieșit dintr-un interviu acordat presei chineze de Costin Mihalache.

Reuniți în guvernarea Dăncilă, Ică Voinea și Costin Mihalache au readus în actualitate negocierile cu China General Nuclear, prin semnarea, în luna mai, a unui ​memorandum pentru preluarea de către chinezi a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În recenta vizită a președintelui Iohannis în Statele Unite, centralele nucleare de capacitate mică, de uz civil, și memorandumul privind tehnologia 5G au făcut obiectul unor declarații comune ale celor doi președinți și al unor memorandumuri semnate de cele două guverne, care au fost menite să plaseze SUA în poziție strategică în aceste domenii, în raport cu planurile guvernului de la București legate de investițiile chineze.

Între timp, Cabinetul Dăncilă a păstrat în vigoare memorandumul pentru preluarea reactoarelor nucleare de la Cernavodă de către chinezi. De asemenea, nu a adoptat nicio măsură prin care să fie preluate angajamentele statului român referitoare la tehnologia 5G, în condițiile în care este programată licitația pentru noua tehnologie, iar Huawei este furnizor de infrastructură al unora dintre companiile interesate, printre ele aflându-se Vodafone.

În loc de epilog, o mențiune. Florea Voinea a vorbit despre activitatea sa de lider comunist legendând-o. Dacă afirma că a absolvit Facultatea de studii economice și social politice, în loc de Ștefan Gheorghiu, tot așa spunea și că „a lucrat la tineret”, când, de fapt secretar al CC al UTC. Pledoaria sa pentru regimul comunist nu se limitează doar la Beijing.

La o lansare de carte din 2018, de memorii ale lui Iulian Vlad, ultimul șef al Securității ceaușiste, Florea Voinea îl denumea pe liderul Poliției Politice a dictaturii anilor 80 „un om cât o țară”. „Am lucrat foarte bine cu el”, spunea sfetnicul de azi al Vioricăi Dăncilă despre Iulian Vlad, cel pe care îl considera „drept” și „onest”, care „nu vorbea urât despre camarazi”, liderul unui „colectiv care nu se va mai bucura niciodată de respectul și teama celor care voiau răul României” - detalii aici, de la minutul 12.00. În anul 2005, Florea St Voinea a primit de la CNSAS adeverință că nu a colaborat cu Securitatea ca Poliție Politică.

 
 


Document al Secției Cadre CC al PCR, cuprinzând o evaluare a lui Florea (Ică Voinea)


Caracterizare Florea (Ică) Voinea, din Arhivele CC al PCR


Florea Voinea (dreapta, plan îndepărtat), alături de ambasadorul Xu Feihong, primarul de Craiova Olguta Vasilescu, promovând investiții chineze


Florea Voinea, într-o perioadă de maximă vizibilitate. În 2015 era senator PSD, consilier onorific al lui Victor Ponta pentru promovarea relației cu China, membru în conducerea Camerei de Comerț Româno-Chineze, al Lojei Masonice de Rit Scoțian


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”