Tot mai mulți spioni chinezi și teroriști iranieni sunt surprinși în apropierea bazelor militare americane, avertizează un congresmen american

Tot mai mulți spioni chinezi și teroriști iranieni sunt surprinși în apropierea bazelor militare americane, avertizează un congresmen american

Cetățeni din Rusia, China și chiar din Orientul Mijlociu sunt surprinși în apropierea bazelor militare sau a unor situri sensibile ale guvernului american, încercând să filmeze și să extragă informații, a declarat un congresmen american pentru Daily Mail . De multe ori, aceștia se dau drept turiști sau se angajează ca livratori în scopuri de spionaj.

Bază americană FOTO EPA-EFE

Bază americană FOTO EPA-EFE

„Au fost raportate cazuri de ruși, au fost raportate cazuri de iranieni, de persoane din tot Orientul Mijlociu - membri ai unor organizații teroriste - care au fost prinși în apropierea bazelor militare”, a dezvăluit într-un interviu pentru tabloidul britanic congresmenul republican Glenn Grothman, care nu a precizat însă despre ce grupări teroriste este vorba.

Grothman a dezvăluit și că aceste eforturi din partea Iranului, ale Rusiei și ale grupurilor teroriste vor fi discutate joi în cadrul unei audieri clasificate a Subcomisiei pentru securitate națională, frontiere și afaceri externe din cadrul Camerei Reprezentanților.

„Am primit relatări conform cărora lângă bazele noastre militare (...) cetățeni străini au făcut fotografii și au înregistrat ceea ce se întâmplă aici”, a spus el.

Congresmenul republican a afirmat că diverși cetățeni străini „pesemne că și-au găsit locuri de muncă ca livratori DoorDash sau ceva de genul acesta și apoi aruncă o privire, să vadă ce pot afla” despre bazele militare americane.

Rapoartele au mai arătat faptul că cetățenii străini au trimis drone pentru a-și amplifica acțiunile de supraveghere.

„Nu este un fapt ce credem că se întâmpla într-un grad semnificativ în urmă cu doar câțiva ani”, a spus el. „Astfel că [credem] că aceste lucruri sunt noi”, a subliniat Grothman.

Preocupări privind spionajul chinez

El a menționat și numărul neobișnuit de mare de cetățeni chinezi care au intrat în SUA pe la granița sudică în ultimele luni ca fiind un motiv de îngrijorare - inclusiv cu privire la faptul că aceștia sunt potențial implicați în eforturile de supraveghere.

În luna martie, un cetățean chinez a pătruns în baza aeriană Twentynine Palms - o bază de antrenament militar izolată din deșertul californian - și a refuzat să plece până când a fost reținut de autorități.

Individul intrase ilegal în SUA, potrivit oficialilor din cadrul Poliției de Frontieră.

„Așadar este o situație deosebit de îngrijorătoare, întrucât acum este atât de ușor să intri aici”, a declarat Grothman. „Adică, în esență, Statele Unite au o frontieră deschisă”, subliniază congresmenul republican.

„Nu există un moment mai tentant pentru țările străine să vină aici și să spună: hai să aruncăm o privire și să obținem informații despre bazele militare americane''.

Agenți din China au fost prinși făcând scufundări în apropiere de Cape Canaveral, plimbându-se în preajma un sit de lansare de rachete din New Mexico și pretinzând că stau la o bază militară din Alaska.

Republicanul a mai declarat pentru DailyMail.com că unii cetățeni străini sunt instruiți chiar de guvernele lor să spioneze bazele americane.

„Când acești cetățeni chinezi vin aici, guvernul chinez le spune că trebuie să fotografieze tot ceea ce li se pare suspect sau care ar putea fi util”, a afirmat el.

„De ce ar trimite o țară aici oameni care să fotografieze bazele militare, dacă nu pentru a se pregăti sau a planifica poate în perspectiva unui act terorist sau chiar acționând pe fondul preocupărilor pentru război?", se întreabă alesul republican din Wisconsin.

„Când vezi că alte țări colectează date, în ceea ce privește ceea ce se întâmplă în America, trebuie să fii măcar puțin îngrijorat. Dacă ai veni în Statele Unite, pentru un loc de muncă sau din motive turistice, nu cred că ai sta în preajma bazelor militare”, a subliniat Grothman.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii