Tot mai mulți maghiari vin în România pentru a mânca mai ieftin și a face cumpărături

Tot mai mulți maghiari vin în România pentru a mânca mai ieftin și a face cumpărături

Alimentele s-au scumpit atât de mult în Ungaria, încât mulți oameni aleg să vină cu mașina în România pentru cumpărături importante, chiar dacă și aici prețurile au crescut, arată StiriDiaspora .

Hipermarket. FOTO Shutterstock

Hipermarket. FOTO Shutterstock

Cei care fac acest lucru spun că, practic, totul este mai ieftin în România decât acasă, relatează Transtelex.

Parcările centrelor comerciale din orașele de frontieră sunt asaltate de mașini cu numere de Ungaria, chiar mai multe decât cele românești, după cum a relatat, pentru sursa citată, paznicul unui magazin.

Chiar dacă și în România prețurile alimentelor au crescut considerabil în ultimele luni, turismul de cumpărături transfrontalier continuă. Există și o pagină de Facebook creată special pentru a-i ajuta pe cumpărătorii care traversează granița spre Nagykároly.

Cumpărături mai ieftine în România

Potrivit presei maghiare, din ce în ce mai des, ungurii care locuiesc în apropierea graniței merg să la cumpărături în România, în contextul în care, în țara lor, alimentele au devenit atât de scumpe , încât e mai avantajos să tracă frontiera ca să-și achiziționeze cele necesare.

Diferența de preț este accentuată și de faptul că, în Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27%, în timp ce în țările vecine, cota taxei pe valoarea adăugată este mult mai mică.

În plus, carburanții sunt cu aproximativ 70-80 de forinți mai ieftini în România și nu e de mirare că șoferii maghiari preferă să facă plinul când vin la cumpărături în România.

Un cuplu citat de ziarul Transtelex a mărturisit că poate cumpăra zahăr mai ieftin în România, deși în Ungaria prețul oficial pentru acest aliment este plafonat de Guvern. Același cuplu spune că a observat o diferență de preț de 15-20% la salam și că poate cumpăra și pâine de bună calitate mai ieftină din România.

Alimente raționalizate în Ungaria

În Ungaria, problema constă nu doar în nivelul prețurilor , ci și în limita de cumpărare. „Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul sau cel mult doi litri de lapte", a mărturisit una dintre multele persoane care trec granița în România pentru cumpărături.

Introducerea prețurilor oficiale în Ungaria și restricțiile care au venit la pacher i-au făcut pe mulți maghiari să vină în România pentru a achiziționa lapte, chiar și atunci când zahărul, de exemplu, era mai scump aici. Motivul a fost legat de faptul că limitele maxime disponibile acasă - un kilogram de zahăr, un litru de ulei, 10 ouă - erau prea mici pentru nevoile lor, explică StiriDiaspora .

Potrivit unui alt cuplu maghiar, cumpărăturile făcute în magazinele din România sunt cu 40% mai ieftine,

Cuplul a precizat că toate alimentele costă mai puțin în în România decât în Ungaria, arătând că a cheltuit cca. 41.000 de forinți pe cumpărături în România, în timp ce în Ungaria, aceleași produse ar fi costat 60.000 de forinți.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…