Tot mai multe voci cer ca JO 2022 să nu aibă loc în China

Tot mai multe voci cer ca JO 2022 să nu aibă loc în China

Cu mai puţin de un an până la Jocurile de iarnă de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi Comitetul olimpic canadian (COC) analizează atent încălcarea drepturilor omului în China, premierul canadian Justin Trudeau declarând marţi că se înmulţesc apelurile ca Olimpiada din 2022 să fie mutată în altă ţară, transmite AFP.

"În ce priveşte Jocurile Olimpice, continuăm să fim foarte vocali în a apăra drepturile omului în lumea întreagă şi a denunţa încălcarea lor, aşa cum eu am făcut-o personal în trecut direct cu conducerea chineză, alături de mulţi alţii", a afirmat Trudeau într-un briefing de presă.

"Ştim că Comitetul Internaţional Olimpic, Comitetul Olimpic Canadian, Comitetul Paralimpic Canadian şi alţii examinează îndeaproape această problemă şi cu siguranţă vom continua s-o urmărim cu atenţie", a adăugat el.

În timp ce Trudeau a oferit un răspuns măsurat la o situaţie care devine din ce în ce mai delicată, liderul Partidului Conservator, Erin O'Toole, şi liderul Partidului Verde, Annamie Paul, au fost mai direcţi.

O'Toole a declarat marţi presei că nu este potrivit ca China să fie gazda celui mai mare eveniment sportiv din lume din cauza încălcării drepturilor omului, el calificând drept genocid tratamentul aplicat minorităţii uigure din regiunea Xinjiang.

Paul a cerut guvernului canadian să susţină mutarea JO 2022, programate între 4-20 februarie, şi a propus chiar ca ţara ei să organizeze competiţia.

La începutul lui februarie, peste 180 de asociaţii politice sau de apărare a drepturilor omului au publicat o scrisoare deschisă care îndeamnă guvernele din lumea întreagă să boicoteze JO de la Beijing din 2022. Autorităţile de la Beijing sunt ţinta criticilor occidentale privind controlul instituit asupra teritoriului semi-autonom al Hong Kong-ului sau din cauza tratamentului aplicat musulmanilor uiguri sau tibetanilor.

Niciunul dintre cei trei lideri politici canadieni nu a menţionat posibilitatea unui boicot.

În această lună, Comitetul olimpic canadian s-a pronunţat ferm împotriva unui boicot, afirmând că o asemenea mişcare i-ar pedepsi doar pe sportivi şi nu ar face nimic pentru a schimba situaţia drepturilor omului sau a-i readuce acasă pe cei doi canadieni reţinuţi în China de mai mult de doi ani.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor sunt închişi în China de mai bine de doi ani, fiind acuzaţi de spionaj.

Canada a găzduit de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1988 la Calgary şi în 2010 la Vancouver.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ady Ivaşcu)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...