Tot mai multe indicii între hepatita infantilă acută şi un adenovirus, potrivit experţilor britanici
Autorităţile sanitare britanice consideră că există tot mai multe indicii care asociază noile cazuri de hepatită infantilă acută înregistrate în Europa cu infecţia cu un adenovirus, relatează EFE.
Într-o actualizare a evaluării sale periodice, Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA) semnalează că patogenul detectat în 40 dintre cele 53 de cazuri investigate (75%) este un adenovirus, o familie de virusuri destul de comună şi contagioasă care provoacă mai ales conjunctivite şi infecţii respiratorii.
Concret, experţii asociază apariţia bolii hepatice cu tulpina F41 de adenovirus.
Agenţia semnalează totodată că 16% dintre cazuri au fost testate pozitiv pentru COVID-19 la internarea în spital între ianuarie şi aprilie, subliniind că nu este un lucru surprinzător ţinând cont de prevalenţa coronavirusului în această perioadă.
"Informaţia culeasă în investigaţiile noastre sugerează tot mai mult că apariţia bruscă a hepatitei infantile acute este asociată infecţiilor cu adenovirus", notează Meera Chand, directoare pentru boli emergente a UKHSA.
Cu toate acestea, responsabila Agenţiei a asigurat că echipa sa "investighează minuţios şi alte cauze potenţiale".
Până în prezent au fost detectate în total 111 cazuri asociate acestui focar în Marea Britanie, dintre care 10 au primit transplant de ficat şi nu a fost înregistrat niciun deces.
Autorităţile sanitare britanice au ţinut să precizeze că focarul de hepatită infantilă acută nu are nicio legătură cu vaccinul anti-COVID-19 şi au făcut apel părinţilor să fie vigilenţi în privinţa simptomelor, precum prezenţa unui icter - coloraţia galbenă a ochilor şi a pielii.AGERPRES