Tot mai multe femei din Generația Z refuză una dintre cele mai vechi tradiții matrimoniale, arată un nou studiu

Tot mai multe femei din Generația Z refuză una dintre cele mai vechi tradiții matrimoniale, arată un nou studiu

Tot mai multe femei din generația Z aleg să păstreze numele lor de familie sau să opteze pentru un nume compus, refuzând să ia numele soțului.

Multe femei din GenZ refuză să ia numele soțului după căsătorie FOTO Arhivă

Multe femei din GenZ refuză să ia numele soțului după căsătorie FOTO Arhivă

Un nou studiu despre opțiunile de nume de familie în căsătorie arată că doar aproximativ o treime dintre femeile britanice cu vârste între 18 și 34 de ani ar schimba numele de familie atunci când se căsătoresc, potrivit Euronews.

Conform cercetării, realizate de YouGov UK, care a intervievat 2.192 de adulți britanici, a arătat că această practică devine din ce în ce mai puțin populară în rândul femeilor din generațiile milenialilor și Gen Z.

În schimb, tot mai multe femei aleg să păstreze numele lor de familie sau să opteze pentru varianta unui nume de familie compus.

În Marea Britanie, doar 35% dintre femeile cu vârste între 18 și 34 de ani au spus că ar respecta tradiția, în timp ce 24% dintre femeile tinere au spus că ar prefera ca amândoi partenerii să păstreze numele lor de familie originale – de mai mult de două ori mai mult decât bărbații de vârstă similară.

Sondajul mai arată că 17% dintre bărbați și 20% dintre femei cu vârste între 18 și 34 de ani sunt favorabili numelor de familie compuse sau ca bărbații să ia numele soției lor.

Deși tradiția ca femeia să ia numele de familie al soțului rămâne alegerea majorității pentru toate grupurile de vârstă – o tradiție preferată de 56% dintre bărbați și 51% dintre femei – aproape o treime dintre bărbații cu vârste între 18 și 34 de ani „se simt pozitiv” față de ideea ca un bărbat să ia numele soției sale.

Tradiția este în continuare considerată normală pentru majoritatea cuplurilor heterosexuale din multe țări europene – deși este de remarcat că femeile din Spania și Islanda tind să păstreze numele de naștere atunci când se căsătoresc, în timp ce Grecia a făcut-o o cerință legală pentru soții să își păstreze numele toată viața, încă din 1983.

Un studiu american recent despre acest subiect a constatat că majoritatea femeilor încă aleg să ia numele de familie al soțului, cu aproximativ 80% dintre femeile intervievate în 2023 optând pentru numele soțului, comparativ cu 14% care își păstrează numele de familie și 5% care aleg varianta numelui de familie compus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini în premieră absolută din Rusia! / Dezvăluirea a provocat scandal

2 ALERTĂ Trump, o nouă înfrângere! Factura pentru datoria Ucrainei, redusă cu 250 de miliarde!

3 Ca el sunt cel puțin 500 în toată România, oameni de casă...

4 Surprinzătoarea diferență între Crin Antonescu și George Simion în ultimul sondaj aruncat pe piață

5 Cifrele ultimului sondaj IRSOP