Tot mai multă Rusie în România. De citit, de gândit...

Tot mai multă Rusie în România. De citit, de gândit...

Băi, vouă nu vi se pare suspect că tot mai multă Rusie vine în România, în ultima vreme? Că mie nu mi se pare deloc o coincidență că, într-un timp extrem de scurt, rușii au început să dea târcoale României ca înainte de-o invazie, scrie Alex Mihăileanu pe  Subiectiv.ro .

OK, ședeți calmi, nu vă panicați, că nu vin cu tancurile peste noi. Dar fiți atenți aici:

avem un serviciu rusesc de taximetrie (căruia am ales să nu-i pronunț numele niciodată) intrat pe piață taman la legalizarea ride hailing-ului

s-a vărsat iarăși aplicația rusească de antrenare a algoritmilor de recunoaștere facială și toți naivii au sărit să le dea rușilor fețele, numele și prenumele, date despre telefonul mobil, probabil inclusiv numărul, pe care aplicația le împarte un pic și cu facebook, îmi închipui că-n scop de documentare ulterioară prin uneltele de targetare oferite de Zuck

televiziuni rusești de “documentare” care tatonează CNA-ul, poate-poate primesc o licență de emisie în România

dacă aș fi nemernic, aș pune și Revolut pe lista asta: e fondată de doi ruși, unul dintre ei e fiul unui șef din Gazprom, prima investiție serioasă a fost condusă de fondatorul mail.ru, în mai se vorbea despre cum voiau să aplice pentru licență bancară în – ați ghicit – Rusia, iar unul dintre oamenii de bază ai companii provine dintr-o bancă luxemburgheză fondată în ’74 de guvernul sovietic pentru a finanța operațiunile KGB-ului în Europa și alte mișcări prosocialiste și procomuniste

Bașca, citesc la Cetin că Yandex, ăia cu aplicația de taximetrie, au dezvoltat niște algoritmi de colectare de informații despre utilizatori folosindu-se de microfonul telefonului.

Da, știu, paranoia etc. Doar că nu. Hai s-o luăm logic.

Rușilor nu prea le-a mers cu propaganda în România. Au încercat cu Russia Today în limba română, se chinuie cu Sputnik, nu merge. Au încercat să cumpere popi prin Moldova, n-a prea mers. Au încercat cu profesori de pe la universități de provincie pe care nu dă nimeni doi lei, n-a mers, au încercat probabil și cu penelistul din Suceava care finanța clipuri virale (îl mai țineți minte pe ăla cu copiii, cu gândește.org?) pe care le prelua rețeaua de site-uri de fake news care duhnea a Rusia, aia a lui Ovidiu Drobotă etc.

Cel mai de succes experiment rămân, totuși, site-urile de tip ortodoxinfo.ro, de care BOR nu se dezice, dar pe care nici nu le sancționează. Sunt bune, acolo, cu tot cu preluat toate fake news-urile și toate teoriile rusești ale conspirației (aia cu 5G-ul e ultima). BOR are propria agendă: diplomatic, e anti-Rusia, politic, teoriile rusești țin public captiv.

Ca o paranteză, legat de site-ul ăsta, singura informație pe care o poți găsi despre el este că are mail-ul setat printr-o companie de hosting din Germania, Hetzner Online GmbH. Altfel, frumos, disciplinat, și-au acoperit bine cam toate urmele folosindu-se de Cloudflare. Și-am pierdut mai bine de-o oră săpând după. Sincer, nu-mi dau seama dacă e pe un host shared sau dacă, pur și simplu, nemții sunt parteneri Cloudflare, dar mai sunt vreo zece domenii pe același IP.

Diferența dintre ruși și Vest explicată ca pentru dobitoci

Revenind. De ce ne interesează toate mișculațiile astea? În esență, pentru că dincolo de postări stupide pe facebook, precum “oricum toate pozele sunt publice și oricum americanii au toate informațiile despre noi, ce mai contează dacă le au și rușii?“, nu e deloc de ridicat din umeri.

Le-or avea americanii, dar în State, informațiile alea sunt dispersate în multe locuri. Guvernul american are nevoie de niște mandate judecătorești ca să te caute pe tine, Ion Popescu, prin toate tonele de informații, iar ca să te găsească, trebuie să ceară detalii de la toți cei implicați: Apple sau Google pentru datele din telefon, facebook pentru mesagerie, Uber pentru istoricul plimbărilor și așa mai departe.

Ce fac mizerabilii de ruși e să centralizeze toate informațiile astea și să-ți facă dosărel. Yandex livrează traseele și adresele (inclusiv unde locuiești sau pe-aproape) plus ce-o prinde prin microfon, FaceApp poate produce o groază de permutații ale feței tale, astfel încât să poată genera imagini cu tine chel, cu barbă, cu ochelari, cu riduri șamd., astfel încât să fii recunoscut mai repede, iar dacă am socoti și Revolut, e și mai simplu să afle de unde cumperi chestii cât mai des, online sau offline, și ce bani rulezi.

Da, știu, paranoia, dar având în vedere că jobul meu de zugrav e să lucrez zilnic cu date filtrate din niște baze de date imense, am o vagă bănuială cam cum poți folosi toate tonele astea de profiluri în scopuri nu tocmai ortodoxe. Când ai la dispoziție dosarele (la propriu) a zeci de mii de oameni, nu e deloc greu să mai scrii niște scripturi care să sape și mai adânc după fiecare-n parte.

Câteva chestii despre ce poți face cu tehnologia

Ulterior, nu-ți trebuie decât niște roboței care să sape și mai mult după tine pe net. De la conturi false administrate de roboței cu poze de gagici, care-ți dau add pe facebook, la săpat după conturi de LinkedIn și-așa mai departe.

Scopul, în sine, nu e să știe ce faci tu, personal. Tu ești un irelevant. Scopul e să creeze o bază de date cât mai mare pentru a le fi mai ușor să găsească persoane de interes. Iar persoanele alea de interes pot fi de la posibili viitori recruți la posibili indivizi șantajabili sau cumpărabili.

Mai exact, îl identifică pe X care lucrează la compania Y și care locuiește la adresa Z, unde mai locuiește o persoană XY cu același nume, dar pentru că X cumpără des de la magazinul Ț și apoi se duce des la adresa Q, unde locuiește și persoana YX, ups, are o amantă. Dacă nu vrea să afle nevasta, nu mai bine ne scurge nouă niște informații?

Toate clișeele alea pe care le-ai văzut în filmele cu spioni? Eh, pentru asta sunt dosarele astea. Iar tehnologia e atât de departe, încât filtrarea se face în timp real. Iar ăștia nu se joacă cu echipe de trei-patru programatori, au armate care se ocupă de asta.

Pericolul nu e că au datele unui naiv care trăiește cu impresia că toți sunt la fel de răi, pericolul e că-i ajuți să centralizeze date despre foarte mulți oameni fără a trece prin niște filtre legale. Și că se pot folosi de datele alea pentru a cumpăra politicieni, pentru spionaj etc. Acolo e duda. Pentru ei, tu nu ești decât un fraier.

De ce ne doare pe noi invazia asta de rusisme

Apropo de ce ziceam aici și de tatonarea CNA, mai e un aspect. Dacă până acum nu prea le-a mers cu propaganda, acum încep să devină tot mai agresivi. Nu doar că vor să intre cu propaganda oficială în România, ci au nevoie de date ca să te și caute pe net și să te targeteze cu reclame.

Televiziunile alea de documentare vor începe cu propagandă subtilă, apoi vor intra agresiv cu filme în care istoria e rescrisă complet. D-alea cu generalu’ rus care a introdus constituția în România (de Kiseleff e vorba), apoi cu rușii care ne-au salvat de naziști și tot așa. Alea sunt pentru publicul pensionar care încă visează la “epoca de aur”.

Pentru restul publicului, sunt toate datele alea pe care le strâng din aplicațiile pe care cu spor le folosești zilnic, de la aia de taximetrie rusească la FaceApp și, dracu’ știe, poate și Revolut. Când o să începi să vezi link-uri către povești dubioase, să nu te miri. Ai ajutat din plin propaganda rusă la împrăștiat teorii ale conspirației pe internet.

Da, da, tu ești deștept, nu iei tu plasă. Dar, iarăși, tu ești un irelevant. Tu nu contezi. Contează toți ceilalți care dau share la articole de pe bloguri obscure precum lupuldacic.

Așa că bravos, națiune. Dați-i înainte. După care vă mirați că alegerile sunt câștigate de oamenii rușilor.


populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, oameni buni, asta înseamnă Rusia!

2 Spre asta se îndreaptă omenirea, oameni buni? Și noi, cu Georgescu, suntem în „trend”?

3 Andrei Caramitru cam spune adevărul despre oligarhii tech care-și învârt cozile pe lângă Trump...

4 SRI, răspuns „gri” cu privire la desființarea înainte de alegeri a direcției care se ocupa de apărarea Constituției

5 Reacția unor turiști americani într-un supermarket din România. Ce au spus despre produsele românești