Tot ce trebuie să ştii despre Mondialul din Brazilia. Cum arată stadioanele cu mai puţin de două luni înaintea începerii competiţiei - FOTO

Tot ce trebuie să ştii despre Mondialul din Brazilia. Cum arată stadioanele cu mai puţin de două luni înaintea începerii competiţiei - FOTO

Brazilia a fost aleasă gazda Cupei Mondiale de fotbal de anul acesta, încă din 2007. Pregătirile, umbrite de proteste de amploare din cauza cheltuielilor excesive, se apropie de sfârşit.

Brazilia va organiza a XX-a ediţie a Cupei Mondiale de Fotbal, prima care va avea loc în America de Sud, după mondialul din Argentina, din 1978. Doar opt echipe au câştigat turneul până acum, Anglia, Franţa şi Spania, câte o dată, Argentina şi Uruguay, câte două trofee, Germania, care are trei titluri, Italia, de patru ori campioană şi gazdele de anul acesta, lideri, cu cinci trofee în palmares.

Prima ediţie a fost organizată şi câştigată de Uruguay, în 1930, iar la turneu au participat doar treisprezece echipe, numai patru din Europa, printre care şi ţara noastră. Românii au fost înscrişi în competiţie la intervenţia lui Carol al II-lea, proaspăt încoronat, care s-a implicat, se pare şi în selecţia fotbaliştilor. Tricolorii au fost antrenaţi de căpitanul Rudolf Wetzer şi de Constantin Rădulescu , care a şi arbitrat două partide. După o victorie cu 3-1 în faţa naţionalei din Peru, românii au fost învinşi de viitoarea campioană mondială, Uruguay.

Va fi pentru a doua oară când turneul se va ţine în Brazilia, după campionatul din 1950. Gazdele au ajuns atunci până în finală, pe care au pierdut-o în faţa celor din Uruguay, care aveau să câştige al doilea şi ultimul lor trofeu la acea ediţie.

Anul acesta vor participa 32 de echipe, calificate dintre cele 203 naţionale înscrise în preliminarii. Cele 64 de partide vor fi disputate între 12 iunie şi 13 iulie, pe douăsprezece arene din tot atâtea oraşe. FIFA a decis, încă din 2003, ca turneul să aibă loc în America de Sud, parte a politicii de alternare a continentelor gazdă, pentru promovarea sportului. Brazilia nu a avut adversar în cursa pentru organizarea competiţiei de anul acesta, fiind singura ţară care şi-a depus candidatura.

Organizarea Cupei Mondiale, a Cupei Confederaţiilor, anul trecut, şi a Jocurilor Olimpice din 2016, la Rio, au stârnit controverse printre localnici. Guvernul brazilian a estimat, iniţial, că turneul va necesita o investiţie de 11 miliarde de dolari americani şi a anunţat privilegii fiscale şi scutiri de la plata TVA-ului în oraşele participante. Pe lângă construcţia sau modernizarea celor douăsprezece arene şi construirea unui număr important de hoteluri, proiectele de infrastructură includ şi extinderea şoselelor, a liniilor de metrou şi cale ferată, dar şi conectarea acestora cu aeroporturile şi centrul oraşelor. Multe dintre planurile iniţiale au fost, însă, anulate sau modificate, din cauza costurilor uriaşe.

În 2013, înaintea startului Cupei Confederaţiilor, Brazilia a fost cuprinsă de un val de proteste, care s-au soldat cu mai mult de zece decese. Demonstraţiile, parte a unor mişcări mai ample de contestare, generate de creşterea preţului biletelor pentru transportul în comun, s-au intensficat pe 15 iunie, înaintea ceremoniei de deschidere. Protestele au reunit aproape două milioane de participanţi, în toată ţara, la Rio, Sao Paulo, Manaus şi Belo Horizonte, cifrele depăşind 100.000. Cu mai puţin de două luni înaintea Campionatului Mondial, opt dintre cele douăsprezece stadioane sunt pregătite să găzduiască meciuri. Întârzierile şi controversele care le înconjoară pe celelalte patru însă le dau bătăi de cap organizatorilor.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…