Torționarul Ioan Ficior, ridicat de polițiști

Torționarul Ioan Ficior, ridicat de polițiști

Polițiștii l-au ridicat de acasă, miercuri, pe Ioan Ficior, după ce fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității.

Ioan Ficior va fi dus la Poliția Capitalei, pentru întocmirea actelor, după care va fi transportat la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină.

Miercuri, Ficior a fost condamnat definitiv de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității . El a fost degradat militar și trebuie să plătească, în solidar cu statul român reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor și Adminstrația Națională a Penitenciarelor, suma totală de 310.000 euro daune morale către opt părți civile din dosar.

Procurorii susțin că, în perioada 1958 — 1963, Ficior a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, în urma căruia au murit 103 deținuți politici.

Parchetul arată că deținuții erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, de condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condiții de muncă inumane.

Ioan Ficior, în calitate de comandant, era direct responsabil de 'viața deținuților', așa cum se arată în Regulamentul de funcționare a Direcției Generale a Penitenciarelor, ceea ce înseamnă că ansamblul condițiilor de detenție era organizat sau cel puțin tolerat de către acesta.

Anul cu cele mai multe decese a fost 1960, când s-au înregistrat 53. Cel mai tânăr deținut decedat în 1960 avea 19 ani, iar cel mai în vârstă — 71 de ani, în 1961, când a murit.

"În cadrul Coloniei de muncă Periprava erau încarcerați cu preponderență contrarevoluționari, dar și oameni politici, fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat în reeducare și de încredere. Așa se explică duritatea extremă a comandantului Ficior Ioan și rezultatele tulburătoare obținute în procesul de exterminare pus la punct de acesta", subliniază Parchetul General.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”