Topul ţărilor cu cel mai scăzut nivel de trai

Topul ţărilor cu cel mai scăzut nivel de trai

Jurnaliştii de la publicaţia „The Economist” au realizat de curând o analiză asupra statelor care oferă cele mai bune sau deficitare condiţii de trai.

Nivelul de trai scăzut, notează sursa citată, poate fi o consecinţă a mai multor factori: infrastructura distrusă, spitale suprasaturate cu răniţi sau morţi, productivitate economică scazută, corupţia etc.

Studiul realizat de revista „The Economist” a exclus din top regiuni de conflict precum Kabul, Afganistan sau Bagdad, deorece jurnaliştii britanici au vrut să aibă în vedere doar ţări în care oamenii ar dori să trăiască sau, cel puţin, şi-ar dori să le viziteze.

10. Dakar (locul 130 în clasamentul The Economist)

Capitala Senegalului are deficienţe majore în domeniul medical, precum şi în cel al infrastructurii. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, circa 65 la sută dintre senegalezi nu au niciun fel de asigurare medicală.

9. Abidjan (locul 131)

FOTO Bussines Insider/Flickr

Unul dintre cele mai mari oraşe francofone din lume, Abidjan, din Coasta de Fildeş, înregistrează probleme majore în materie de corupţie. Cu toate acestea, economiştii de la PricewaterhouseCoopers (PwC) spun că Abidjan poate deveni unul dintre oraşele atractive pentru investitori într-un viitor nu foarte îndepărtat.

8. Tripoli (locul 132)

Încă din 2011, capitala statului libian a rămas un focar al conflictelor militare din zonă. Zecile de bombardamente între grupurile islamiste din Benghazi şi fortele de ordine au făcut ca acest oraş să înregistreze scoruri scăzute în domenii precum stabilitate socială, sănătate, mediu şi cultură.

7. Douala (locul 133)

De aproape şase ani, Camerunul se confruntă cu un val de sărăcie din ce în ce mai puternic. De exemplu, doar anul trecut, preţurile la alimente au crescut în ţara africană cu circa 20%, conform datelor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură. Sărăcia generalizată a provocat numeroase revolte şi jafuri în oraşele Douala şi Yaoundé.

6. Harare (locul 134)

FOTO Bussines Insider/Flickr

Capitala Zimbabwe se află şi ea de ani buni într-o criză profundă din cauza şomajului generalizat. Cele mai mari probleme ale acestui oraş se regăsesc în domeniul sănătăţii, însă, surprinzător, capitala Zimbabwe reuşeşte să se descurce mult mai bine când vine vorba de educaţie, cultură şi mediu, mai notează jurnaliştii de la The Economist.

5. Alger (locul 135)

Pentru algerieni, instabilitatea economică, birocraţia, precum şi infrastructura slabă par să fie elementele care descurajează orice fel de investiţie. Cu toate acestea, oraşul Alger este recunoscut pentru cele mai mari costuri de trai într-o ţară nord-africană.

4. Karachi (locul 136)

FOTO Reuters

Deşi nu se poate lăuda cu ordinea publică, oraşul Karachi din Pakistan reuşeşte să obţină scoruri satisfăcătoare în domenii precum educaţia şi infrastructura. În ultimii ani, talibanii au atacat deseori forţele de ordine din Karachi.

3. Lagos (locul 137)

Considerat unul dintre cele mai populate oraşe din Nigeria, Lagos se confruntă cu probleme în domeniul medical, precum şi în cel educaţional. Pe lângă acest lucru, Lagos este ameninţat şi de extinderea grupării islamiste Boko Haram.

2. Port Moresby (locul 138)

De peste un deceniu, nivelul de criminalitate şi violenţă din Papua Noua Guinee a rămas neschimbat, indică un raport recent al Băncii Mondiale. În plus, politicienii din acest stat sunt deseori acuzaţi de abateri instituţionale grave, precum şi de corupţie.

1. Dacca (locul 139)

Capitala Republicii Populare Bangladesh se confruntă cu o sărăcie profundă şi generalizată, notează BBC. Pe lângă acest lucru, în oraşul Dacca se înregistrează anual peste 200 de milioane de cazuri de boli respiratorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane