Topul persoanelor fizice care au cele mai mari datorii la ANAF. Pe primul loc se află un bucureștean, care are de plătit o sumă uriașă

Topul persoanelor fizice care au cele mai mari datorii la ANAF. Pe primul loc se află un bucureștean, care are de plătit o sumă uriașă

În cel de-al doilea trimestru al anului 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a identificat cel mai mare caz de evaziune fiscală înregistrat până acum, unde o persoană din București nu a plătit impozitele și contribuțiile datorate pentru suma de 20,9 milioane de lei. În urma verificărilor, Fiscul a impus o plată de 3,35 milioane de lei, sumă ce include dobânzile și penalitățile aferente, arată Hotnews.ro.

Acesta este cel de-al doilea trimestru în care ANAF a verifica și găsește astfel de descoperiri la nivelul persoanelor fizice, confirmând că această sumă reprezintă cea mai mare neplată identificată până în prezent.

Pe locurile următoare, o persoană din Cluj-Napoca se află pe al doilea loc, cu impozite neplătite pentru 20,5 milioane de lei, care trebuie să achite 3,22 milioane de lei. Locul al treilea este ocupat de un cetățean din Timișoara, care a încasat 13,2 milioane de lei și trebuie să plătească 2,64 milioane de lei penalități.

În total, ANAF a verificat 478 de persoane fizice în acest trimestru, constatând neplată a impozitelor pentru suma de 417,9 milioane de lei și stabilind creanțe fiscale de 109,5 milioane de lei.

Persoanele fizice care obțin venituri din alte surse decât salariile sunt obligate să depună Declarația Unică și să achite impozitul pe venit, CAS și CASS, în funcție de anumite plafoane, până la data de 25 mai pentru veniturile realizate în anul precedent.

De exemplu, cei care beneficiază de venituri din investiții, precum dobânzile bancare sau dividendele, trebuie să plătească CASS dacă sumele depășesc 6, 12 sau 24 de salarii minime.

ANAF efectuează în mod obișnuit verificări pe ultimii 3-4 ani fiscali și, în cazul neconformității, trimite notificări contribuabililor. Dacă aceștia nu depun declarațiile restante, instituția emite decizii de impunere din oficiu pentru veniturile nedeclarate.

Penalitatea pentru sume nedeclarate este de 0,08% pe zi, dar Ministerul Finanțelor explorează posibilitatea dublării acesteia. În plus, la principal se adaugă o dobândă de 0,2% pe zi. Contribuabilii pot beneficia de o reducere de 75% a penalității dacă plătesc suma stabilită sau solicită o eșalonare a plății, aceasta din urmă fiind aplicabilă doar după finalizarea planului de eșalonare.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

3 ULTIMA ORĂ Soldații ruși care contraatacă în Kursk au fost încercuiți de trupele ucrainene

4 Hopa! / Pagerele folosite în atacul din Liban au fost fabricate în Ungaria, susține compania taiwaneză despre care s-a spus că le-ar fi produs

5 Rumoare în Polonia după ce s-a aflat că un milionar ar fi inundat un oraș ca să-și salveze resortul turistic