Topul celor mai fiabile mașini second-hand, cu vechime de 5-10 ani
Consumer Reports, o organizație non-profit cu sediul în SUA axată pe evaluarea produselor și serviciilor, a publicat un clasament al celor mai fiabile mărci de mașini de ocazie pentru vehiculele cu o vechime cuprinsă între 5 și 10 ani. Analiza subliniază faptul că potențialii cumpărători își pot reduce riscurile alegând anumite mărci în detrimentul altora.
Lexus și Toyota domină clasamentul celor mai fiabile mașini second-hand FOTO Arhivă
Lexus și Toyota conduc clasamentul , ocupând locurile I și II, iar Mazda ocupă locul al treilea. Aceste mărci au obținut în mod constant ratinguri de fiabilitate medii sau peste medie. Acura și Honda completează top cinci, transmite economedia.ro .
Pe de altă parte, mărcile americane Tesla, Dodge și Chrysler se clasează pe ultimele locuri, ocupând locurile 24, 25 și, respectiv, 26.
Steven Elek, analist auto senior la Consumer Reports, atribuie fiabilitatea modelelor Lexus și Toyota strategiilor lor prudente de reproiectare, care acordă prioritate îmbunătățirilor treptate față de introducerea unor sisteme complet noi. Această abordare are ca rezultat vehicule care rămân fiabile în timp.
Ratingurile de fiabilitate pentru autovehiculele uzate diferă semnificativ de cele pentru autovehiculele noi. Analiza mașinilor uzate se bazează pe feedback-ul membrilor Consumer Reports cu privire la problemele legate de vehiculele lor vechi de 5 până la 10 ani. În evaluare sunt incluse numai modelele cu date suficiente.
Rezultatele arată că unele mărci, cum ar fi Tesla, prezintă diferențe puternice între clasamentul mașinilor noi și cel al mașinilor second-hand. În timp ce Tesla se descurcă moderat în categoria mașinilor noi, fiabilitatea sa scade brusc pentru modelele mai vechi, în timp ce Lexus și Toyota își mențin poziții puternice în ambele categorii, reflectând performanța lor constantă.
Mașinile second-hand s-au scumpit în 2024
Creșterea preconizată a segmentului electrice second-hand vine pe fondul diminuării valorii ecotichetului Rabla Plus, fapt ce poate genera un recul al pieței de mașini electrice noi. Pentru că interesul general față de mobilitatea sustenabilă și eficiență energetică se află în cel mai ridicat punct de până acum, cererea pentru mașinile electrice și hibride va fi, astfel, alimentată de piața second-hand.
„Există o cerere crescută pentru mașini second-hand , mai ales pentru cele mai accesibile, context ce va pune presiune pe prețuri, determinându-le să crească. Alături de dezechilibrul între cerere și ofertă și politicile guvernamentale cu privire la ecobonus, inflația va continua să joace un rol important și va amplifica creșterile prețurilor autovehiculelor la mâna doua. Anticipăm, astfel, prețuri mai mari anul acesta și un volum ridicat de tranzacționare pe segmentul electrice SH. Pe de altă parte, mașinile cu motorizare tradițională își vor menține prețurile sau chiar unele categorii se vor ieftini, în special cele diesel, în contextul tranziției către vehicule mai ecologice”, spune Andrei Duțulescu CEO, Instant.ro.
Sursa: adevarul.ro