Top cinci greșeli care te împiedică să slăbești
Pierderea în greutate nu ține numai de conținutul farfuriei tale, ci și de schimbarea unor obiceiuri proaste pentru siluetă.
Obiceiurile alimentare sănătoase, mai importante decât dieta în sine
Avem șanse mari să slăbim dacă facem mai multă mișcare și consumăm verdețuri în loc de carbohidrați sau zaharuri. Știm asta cu toții. Însă, după o perioadă de restricții alimentare, ni se întâmplă adesea să dăm iama în frigider înfometați și să punem din nou kilogramele pierdute sau chiar să ajungem la un nou record de greutate.
Ce se întâmplă, unde greșim?
Pentru un succes garantat, trebuie să ne schimbăm stilul de viață, să ne creăm noi obiceiuri alimentare sănătoase, pe care să le menținem pe viață, dacă se poate. La fel de bine, trebuie să ținem cont de câteva reguli de bază atunci când ne propunem să revenim în formă și apoi să ne menținem fit.
Mănânci prea puțin
Pare ciudat, dar așa e! Ai impresia că tot ce trebuie să faci, ca să slăbești, e să reduci cantitatea de mâncare consumată, însă câteodată e valabil chiar opusul! Atunci când nu asimilezi destui nutrienți pentru organismul tău, metabolismul se adaptează la înfometare și își încetinește ritmul, lucru care te face să te oprești din slăbit. Mai mult, după o perioadă în care nu i-ai dat corpului cât are nevoie, riști să mănânci mai mult și, evident, să te îngrași. Cu alte cuvinte, redu porția de mâncare, dar nu drastic, pentru că efortul tău de-a trăi cu puține calorii nu poate fi susținut mult timp.
Nu consumi destule proteine
Proteinele te mențin îndestulat, îți oferă senzația de sațietate și, drept urmare, te opresc din a mânca în exces. Așadar, nu le exclude din meniu! Un alt motiv pentru care sunt benefice e că, atunci când le consumi, metabolismul și digestia se accelerează. Adaugă, astfel, în coșul tău săptămânal de cumpărături, ouăle, carnea și peștele gras, precum somonul .
Slăbitul nu e un sprint, ci un maraton!
Nu dormi cât trebuie
Somnul joacă un rol esențial în întregul proces de pierdere în greutate. Atunci când nu domni cele 7-9 ore recomandate pe noapte, hormonii tăi se dezechilibrează. Mai exact, grelina, hormonul care stimulează apetitul, crește, iar leptina, hormonul care-ți dă senzația de sațietate, scade. În plus, nutriționiștii ne avertizează că, atunci când suntem obosiți, ni se face mai ușor foame și mâncăm mai mult decât e cazul.
Renunți prea repede
În încercarea ta de-a arăta bine, trebuie să iei în calcul că slăbitul nu e un sprint, ci un maraton. Nu se întâmplă minuni peste noapte. Sau, dacă se întâmplă, nu țin mult și-ți pun adesea sănătatea în pericol. Trebuie să te aștepți la suișuri și coborâșuri cât ții o dietă, la zile în care te feliciți când urci pe cântar și altele în care ți se pare că stagnezi și nimic bun nu ți se întâmplă.
Te stresezi prea mult
Stresul dăunează grav sănătății, dar și siluetei. Când suntem supuși unei presiuni constante, ne crește nivelul cortizolului în organism, ceea ce ne stârnește foamea. Întregul nostru plan de-a topi colăceii inestetici din talie este compromis din simplul motiv că stresul ne determină să alegem preparatele care ne plac și ne fac să ne simțim bine. De cele mai multe ori, acestea sunt pline calorii și zaharuri. Prin urmare, relaxează-te cu meditație, recunoștință, mișcare sau practicarea unui hobby pentru a scădea nivelul stresului – și a caloriilor – din viața ta.
Foto: Shutterstock
Sursa: adevarul.ro