Top 5 cei mai contaminaţi peşti cu mercur: ce poţi consuma în locul lor

Top 5 cei mai contaminaţi peşti cu mercur: ce poţi consuma în locul lor

Specialistul în nutriţie Mira Ilic, doctor în cadrul Cleveland Clinic Foundation din SUA, subliniază faptul că mercurul rămâne în corp mai mult de un an, prin urmare evitarea tipurilor de peşte cu un conţinut ridicat de mercur nu este doar un moft, mai ales în ceea ce priveşte femeile însărcinate sau copiii.

1. Evită: rechin

Acest peşte este unul din prădătorii care se situează pe primul loc în lanţul trofic, prin urmare consumă cantităţi mari de peşte pentru a supravieţui, mulţi dintre aceştia fiind contaminaţi cu mercur. La mercurul adunat din hrana de zi cu zi, se adaugă şi cel luat din mediul marin.

FOTO en.wikipedia.org

Recomandat: somon sălbatic de Pacific

Carnea de somon conţine vitamina D, vitamina B12, seleniu, omega 3, totul învăluit într-o aromă deosebit de apetisantă. Dintre toate tipurile de somon, cel care vine din Pacific este considerat cel mai sănătos, în orice caz mult mai sănătos decât cel crescut în ferme.

FOTO Somon sălbatic de Pacific

2. Evită: peşte spadă

Acest peşte tropical este, de asemenea, un prădător de top care se hrăneşte cu alţi peşti infestaţi cu mercur.

Peşte spadă FOTO nefsc.noaa.gov

Recomandat: sardină

Nu este foarte scump, dar din punct de vedere nutriţional face minuni, fie că savuraţi acest tip de peşte proaspăt sau la conservă. O sursă naturală de acizi graşi omega 3 şi de vitamina D.

Sardine FOTO dinnerdiary.org

3. Evită: macrou de mare

Un prădător vorace care se află, de asemenea, pe lista neagră. Şi în acest caz, cantitatea semnificativă de mercur îl descalifică.

Macrou de mare FOTO entertainmentguide.local.com

Recomandat: anşoa

Mic şi plin de savoare, acest peşte merge de minune ca ingredient în salate. Pe lângă Omega 3, anşoa este bogat şi în fier.

Anşoa FOTO nashvillescene.com

4. Evită: tilefish (Hoplolatilus luteus-lat.)

Există multe varietăţi ale acest tip de peşte, dar niciuna nu este recomandată, cu atenţionare deosebită pentru femei însărcinate şi copii.

Tilefish FOTO ww2.odu.edu

Recomandat: Păstrăv curcubeu

Păstrăvul de lac este mult mai contaminat cu mercur decât cel crescut în ferme specializate, conform Monterey Bay Aquarium Seafood Watch, o asociaţie americană de supervizare formată din consumatori. Prin urmare, de data aceasta este mai bine să-l alegeţi pe cel de fermă.

Păstrăv curcubeu FOTO whamz.com

5. Evită: ton Albacore sau ton alb

Regulile în ceea ce priveşete tonul pot fi oarecum derutante. Tonul Albacore, cunoscut şi ca ton alb (folosit mai degrabă la conserve), a fost încadrat în categoria peştilor cu un conţinut mediu de mercur, dar se recomandă consumul a nu mai mult de 46 de grame din acest tip de peşte pe săptămână. Ceea ce înseamnă destul de puţin. La fel se pune problema şi în cazul tonului albastru de Atlantic (bluefin), din care se prepară sushi sau friptură.

Ton Albacore FOTO findeatdrink.com

Recomandat: tonul de dimensiune mică (yellowfin, tongol, bigeye şi skipjack)

Tonul la conservă obţinut din yellowfin, tongol, bigeye şi skipjack, varietăţi mai mici de ton, este considerat mult mai sigur din punct de vedere al conţinutului de mercur.

Ton skipjack FOTO worldfishing.net

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?