Top 5 alimente ultraprocesate pe care să le eviți pentru o dietă sănătoasă. Nutriționist: „Nu le-aș consuma niciodată”

Top 5 alimente ultraprocesate pe care să le eviți pentru o dietă sănătoasă. Nutriționist: „Nu le-aș consuma niciodată”

O dietă sănătoasă se bazează pe alimente întregi și bogate în nutrienți, precum proteine slabe și carbohidrați complecși. Nutriționiștii avertizează că alimentele ultraprocesate, cum ar fi cerealele zaharoase, băuturile carbogazoase și carnea procesată, sunt de evitat într-o dietă sănătoasă.

5 produse pe care nutriționiștii nu le consumă niciodată - Foto Arhivă

5 produse pe care nutriționiștii nu le consumă niciodată - Foto Arhivă

Trei nutriționiști au explicat pentru revista BestLife care sunt alimentele ultraprocesate pe care nu le consumă niciodată.

De exemplu, Dr. Uma Naidoo, un psiholog nutriționist de la Harvard spus că există un aliment pentru micul dejun pe care își propune să nu îl mănânce niciodată: cereale cu zahăr.

Ea spune că un mic dejun echilibrat ar trebui să includă proteine, grăsimi sănătoase, carbohidrați complecși și vitamine, cum ar fi fulgii de ovăz cu fructe, nuci și semințe.

Dr. Naidoo spune că acestea sunt de obicei făcute din carbohidrați simpli și includ „zaharuri adăugate aproape o zi întreagă”.

„Consumând cerealele ca prima masă a zilei poate duce la vârfuri de zahăr din sânge care ne lasă înfometați doar câteva ore mai târziu și mai înclinați să luăm o gustare cu zahăr între mese. Un mic dejun bogat în carbohidrați poate duce, de asemenea, la un nivel scăzut de energie, ceață a creierului și iritabilitate mai târziu în cursul zilei.”, a explicat aceasta.

Băuturile răcoritoare, inclusiv cele dietetice, sunt printre cele mai dăunătoare opțiuni de alimente ultraprocesate, spune Jinan Banna, profesor de nutriție la Universitatea din Hawaii. Aceste sucuri sunt pline de „calorii goale” , fără valoare nutritivă reală. În schimb, Banna recomandă alegerea apei, ceaiului sau cafelei (cu moderație) ca alternative mai sănătoase.

Unele alimente ultraprocesate nu le-aș consuma niciodată, cum ar fi sucurile. Băuturile carbogazoase nu au nicio valoare nutritivă în afară de calorii sub formă de zahăr. Deci sunt calorii goale, care nu ne oferă niciunul dintre nutrienții de care avem nevoie”., a explicat aceasta

Carnea procesată, precum mezelurile, este asociată cu riscuri de sănătate, inclusiv o probabilitate crescută de cancer colorectal, conform NHS din Marea Britanie. Nutriționistul Rob Hobson recomandă evitarea acestor produse din cauza conținutului mare de grăsimi și sare. În locul lor, el sugerează optarea pentru proteine slabe, cum ar fi puiul, curcanul, peștele sau alternativele pe bază de plante, precum fasolea și leguminoasele.

S-a dovedit că aceste alimente precum șunca și salamul ne cresc riscul de cancer colorectal atunci când sunt consumate în exces”, a declarat el recent pentru Daily Mail .

Alte alimente ultraprocesate de evitat

Nutriționistul Rob Hobson evită brânza ultraprocesată din cauza conținutului mare de sodiu și emulgatori. „Rămâneți la felii de brânză adevărată pentru beneficiile nutriționale într-un produs mai natural,” recomandă el, sugerând cheddar, feta și brie.

De asemenea, Hobson consideră că produsele de patiserie preambalate, cum ar fi prăjiturile și brioșele, sunt dăunătoare din cauza zahărului și grăsimilor saturate.

În locul acestora, alegeți un dulce mai sănătos, cum ar fi un baton de fructe presate și nuci,” spune el.

În ceea ce privește supa instant, Jinan Banna o evită complet.

În general, nu consum deloc supă instant, nu aș considera supa instant un aliment foarte sănătos. Sunt bogate în sodiu și grăsimi saturate și sărace în fibre. Prefer să îmi fac supa acasă,” explică ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane