Top 3 localități din Ilfov cu cele mai multe accidente. Comparație între cel mai aglomerat și cel mai periculos drum
Județul Ilfov este poarta de intrare în Capitală și poate cel mai aglomerat județ din punct de vedere al traficului. Doar pe DN1 trec zilnic circa 54.000 de vehicule. Cu toate acestea, nu aici se produc cele mai multe accidente din județ.
Pe DN2 s-au produs cele mai multe accidente grave anul acesta, deși DN1 este cel mai tranzitat
Drumul Național European 2 (DN2) în zona localităților Afumați și Șindrilița este primul în topul locurilor în care se produc cele mai multe accidente în județul Ilfov. Pe locul doi se află Centura Capitalei, iar pe 3 – Drumul Național 1 (DN1). Concret, potrivit unui raport al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, pe DN2, în zona precizată, au fost înregistrate 8 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 5 persoane, rănirea gravă a 3 persoane și rănirea ușoară a 4 persoane, în primele nouă luni ale anului.
„În zona aceea se trece de la două benzi pe sens la o singură bandă cu acostament consolidat care este mult mai îngust decât o bandă normală de mers. Din păcate, TIR-urile păstrează regimul de mers din sectorul cu două benzi pe sens, încearcă să se depășească între ele și acroșează de obicei mașina unui șofer nevinovat care vine pe contrasens. Cam ăsta este scenariul-standard al accidentelor de pe sectorul Afumați și Șindrilița“, a explicat Lucian Diniţă, care a lucrat timp de 25 de ani în Poliţia Română, iar în perioada 2009-2014 a condus Direcţia de Poliţie Rutieră.
În același timp, pe Centura Capitalei au avut loc 7 accidente rutiere grave, soldate cu 2 persoane decedate, 7 rănite grav și 6 rănite ușor, iar pe DN1 au fost 6 accidente grave, soldate cu 6 persoane rănite grav și 7 persoane rănite ușor.
Cele mai aglomerate drumuri
Cele mai aglomerate drumuri de intrare în București și care tranzitează județul Ilfov sunt: DN 1 (București-Ploiești), unde trec aproximativ 54.000 de vehicule pe zi, Autostrada A1 (București-Pitești), tranzitată de aproximativ 46.000 de vehicule pe zi, și DN2 (București-Urziceni), tranzitat zilnic de aproximativ 26.000 de vehicule. Practic, județul Ilfov este poarta de intrare/ieșire în/din București – o zonă extrem de tranzitată de către o populație care nu locuiește efectiv în această zonă, explică autoritățile.
Totalul accidentelor
Cu toate acestea, la nivelul întregului judeţ, în nouă luni, au avut loc 87 de accidente rutiere grave, soldate cu 25 de persoane decedate, 67 de răniţi grav şi 34 de răniţi uşor. Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o scădere cu 13% a numărului de accidente grave.
„În zonă sunt în curs de realizare mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere, acestea intră în funcțiune treptat, pe porțiuni, iar rezultatele se văd. Sigur, putem avea și reversul medaliei pentru că la drumuri bune șoferii sunt tentați să accelereze mai mult, dar deocamdată rezultatele sunt bune“, a comentat Lucian Diniţă.
În ceea ce privește principalele cauze generatoare de accidente, s-a constatat că, dacă în perioada ianuarie-septembrie 2022, primele două cauze generatoare de accidente rutiere erau reprezentate de indisciplina pietonilor, urmată de neadaptarea vitezei la condițiile de drum, în primele 9 luni ale acestui an, neadaptarea vitezei la condițiile de drum a devenit prima cauză principală.
Astfel, neadaptarea vitezei la condițiile de drum a reprezentat cauza a 23 de accidente grave, cu unul mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, accidente care s-au soldat cu decesul a 9 persoane, față de 6 în aceeași perioadă din 2022, rănirea gravă a 17 persoane, față de 21 și rănirea ușoară a 15 persoane, în perioada similară din 2022.
Indisciplina pietonală a cauzat 18 accidente grave, față de 24 în aceeași perioadă a anului trecut, care au avut ca și consecințe decesul a 7 persoane, față de 21 în aceeași perioadă a anului precedent, rănirea gravă a 11 persoane, față de 13 și rănirea ușoară a unei persoane față de 2 persoane în perioada similară a anului 2022.
Neacordarea de prioritate pietonilor a cauzat 12 accidente grave, față de 18 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, soldate cu decesul a 6 persoane, la fel ca și în perioada de referință din 2022 și rănirea gravă a 6 persoane, față de 12, în aceeași perioadă a anului precedent.
Neacordarea de prioritate autovehiculelor a cauzat 10 accidente grave, față de 11 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, soldate cu decesul unei persoane, față de 6 în perioada de referință din 2022, rănirea gravă a 9 persoane, la fel ca în aceeași perioadă a anului precedent și rănirea ușoară a 10 persoane, la fel ca în perioada similară a anului 2022.
Neasigurarea la schimbarea direcției de mers a reprezentat cauza a 4 accidente grave, față de 5 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, care nu au fost soldate cu decesul vreunei persoane, față de o persoană decedată în perioada de referință din 2022, dar a produs rănirea gravă a 4 persoane și rănirea ușoară a altor 3 persoane, la fel ca în aceeași perioadă a anului precedent.
Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze, respectiv 67 de accidente reprezintă 77,01% din totalul accidentelor rutiere grave.
Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 77,01 % din totalul deceselor, 20,68% reprezentând indisciplina pietonilor, 26,43% nerespectarea regimului legal de viteză, 11,49% neacordarea priorității de trecere vehiculelor, 13,79% neacordarea priorității de trecere pietonilor și 4,59% neasigurarea la schimbarea direcției de mers.
60 de dosare pentru droguri la volan
În ceea ce privește topul infracțiunilor comise de șoferii care au trecut prin Ilfov, pe primul loc, cu 206 dosare, se află conducerea sub influența alcoolului. În același timp, polițiștii au întocmit 68 de dosare penale pentru conducerea fără permis și 84 pentru șoferi care s-au urcat drogați la volan.
„La nivelul județului Ilfov, polițiștii rutieri acționează cu 58 de aparate etilotest, 18 aparate etilometru și 5 aparate pentru depistarea prezenței în organism a consumului de substanțe psihoactive“, informează oficialii IPJ Ilfov, care subliniază că numărul infracțiunilor la regimul circulație a crescut cu peste 100 față de anul trecut.
Localitățile din Ilfov
Pe teritoriul județului Ilfov există un număr de 8 orașe (Buftea, Bragadiru, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni, Chitila și Voluntari), Stațiunea Snagov și 31 de comune, în componența cărora sunt 100 de sate. Din punct de vedere al drumurilor de pe raza județului Ilfov, rețeaua este una extinsă, formată din 12 drumuri naționale, dispuse radial, ce intră în Capitală, având conector principal Centura București, precum și 31 de drumuri județene.
Sursa: adevarul.ro