Top 12 alimente la îndemână cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate
Postările de pe rețelele sociale sugerează adesea că pentru a fi sănătos trebuie să cumperi doar produse ecologice. Dar există o mulțime de alimente de bază pe care probabil le aveți deja acasă și care au numeroase beneficii pentru sănătate, relatează CNET.
Alimentele care au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Shutterstock
Iată câteva alimente oferă o mulțime de beneficii:
Pâine
Pâinea este un aliment de bază în majoritatea gospodăriilor. În timp ce pâinea albă poate crește nivelul zahărului din sânge, cea din cereale integrale are fibre și poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, reducând riscul de diabet și boli de inimă, conform clinicii Mayo. Consumul de cereale integrale este asociat cu scăderea nivelului de colesterol și insulină.
Ovăz
Conform Departamentului de Agricultură al SUA, ovăzul are un conținut mare de fibre , vitamine și minerale esențiale, precum B1, B3, B5, B6, acid folic și fier. Totodată, cel mai mare aport de cereale integrale a fost asociat cu un risc redus cu 21% a bolilor de inimă.
Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin fibre, vitamina C, potasiu și betacaroten. Aceștia pot fi prăjiți, fierți sau copți. Un cartof dulce mare conține 400% din aportul zilnic recomandat pentru vitamina A.
Betacarotenul este transformat în organism în vitamina A și are efecte benefice asupra ochilor, pielii și sistemului imunitar.
Paste
Unele tipuri de paste sunt lipsite de nutrienți. Totuși, cele mai multe sunt bogate în acid folic, fier și vitamina B. Pastele din cereale integrale sau pastele din legume sunt o alegere excelentă.
De asemenea, puteți alege și pastele din năut, care au devenit populare. Aceste paste sunt bogate în fibre și proteine și pot fi incluse în dieta vegană sau vegetariană.
Ouă
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, fier, seleniu, fosfor și vitaminele B2, B5 și B12. Acestea au căpătat o reputație proastă din pricina conținutului ridicat de colesterol. Un ou mare conține circa 186 mg de colesterol, ceea ce reprezintă puțin mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată pentru persoanele sănătoase (300 mg). În pofida cantității de colesterol găsite în ouă, unele studii au indicat faptul că acesta nu pare să crească nivelul colesterolului din organism.
Iaurt
Iaurtul este un aliment accesibil, ieftin și convenabil. Este o sursă excelentă de calciu, proteine și probiotice. Iaurtul poate avea diverse beneficii pentru sănătate. Acesta ajută la digestie și la gestionarea bolii intestinului iritabil.
Atunci când cumpărați iaurt este bine să optați pentru iaurt simplu sau grecesc, cu ingrediente simple, conform Facultății de Medicină Harvard.
Usturoi
Pe lângă faptul că îți face mâncarea foarte gustoasă, usturoiul are multe beneficii pentru sănătate. Acesta a fost asociat cu reducerea inflamației și a nivelului de colesterol. În plus, acesta a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.
De asemenea, usturoiul te poate feri de răceală și gripă. Totuși, acesta poate provoca balonare dacă este consumat în cantități mari.
Ceai verde
Ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli, care pot reduce inflamația. De asemenea, ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, precum reducerea nivelului de colesterol și susținerea sănătății inimii. Conform Institutului Național al Cancerului, consumul de ceai verde este asociat și cu reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în vitaminele C și K, prebiotice, potasiu, fibre și antioxidanți. Consumul de fructe de pădure este asociat cu reducerea inflamației și poate reduce riscul de afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Banane
Bananele sunt o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 și C și de minerale, precum magneziu și potasiu. Conform Healthlines, bananele sunt o gustare excelentă înainte de antrenament.
Nuci
Nucile pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Totodată, nucile conțin minerale esențiale precum magneziu, cupru, fier, seleniu și zinc, toate având un rol crucial în creșterea și dezvoltarea adecvată a celulelor.
Ceapa
Ceapa este plină de vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la îmbunătățirea sănătății. Aceasta contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii, reglarea nivelului de zahăr din sânge și reducerea inflamațiilor.
Sursa: adevarul.ro