Top 10 orașe europene ignorate, dar cu un uriaș potențial turistic. Unul este din România
În timp ce turiștii se înghesuie la Roma, Paris, Londra și Barcelona, relativ puțini sunt cei care vizitează o serie de orașe europene mai puțin cunoscute, dar fascinante. Mai ales vara, când faimoasele metropole europene sunt sufocate de vizitatori, merită să vă îndreptați atenția către destinații neglijate, din Franța până în Bulgaria, din Irlanda până în România. Iată 10 dintre cele mai ignorate orașe europene care merită să fie incluse în următoarea ta aventură, conform Fodors Travel.
Orașe mai puțin sufocate de turiști, dar care merită vizitate FOTO Shutterstock
Ypres, Belgia
Brutalitatea Primului Război Mondial este adânc întipărită în peisajul flamand. Mai mult de 1 milion de soldați din zeci de țări au fost fie răniți, fie uciși în timpul luptelor din această regiune din sudul Belgiei. Cu toate acestea, centrul său urban, Ypres, este un oraș senin și pitoresc căruia, dacă nu i-ai cunoaște istoria, nu ți-ai imagina că a fost cândva năpădit de sânge.
Locuit de aproximativ 100.000 de oameni, Ypres este centrat în jurul frumoasei sale piețe pietruite. Acest spațiu este mărginit de restaurante și dominat de cele două atracții cheie ale orașului - Muzeul In Flanders Field, care documentează cu minuțiozitate istoria militară a regiunii, și gigantica catedrală St. Martin's Cathedral, încununată de o turlă înaltă de 102 metri.
Perth, Scoția
Un oraș liniștit și drăguț, în jurul râului Tay, are un grup de biserici vechi, câteva parcuri grozave și două muzee fascinante. Muzeul Perth dezvăluie istoria orașului, în timp ce Muzeul Black Watch, adăpostit într-un castel din secolul al XVII-lea, dezvăluie povestea celui mai vechi regiment scoțian din Highland.
Liverpool, Marea Britanie
Malul mării din Liverpool a fost mult timp sufletul orașului, aducând mai întâi nave, iar în zilele noastre atrăgând turiști. Acest spațiu industrial, cândva murdar, găzduiește acum o incintă culturală extrem de impresionantă, decorată de facilități moderne. Printre acestea se numără Muzeul din Liverpool, Muzeul Maritim, Muzeul Internațional al Sclaviei, galeria de artă Tate Liverpool, Muzeul de Muzică Populară și Muzeul Beatles Story, care spune povestea trupei cu cele mai mari vânzări din istorie.
Departe de râul Mersey, turiștii pot admira Catedrala din Liverpool și pot vizita faimosul stadion Anfield al clubului de fotbal Liverpool.
Torino, Italia
Veneția, Milano, Florența, Lacul Como - nordul Italiei este atât de încărcat de destinații turistice populare, încât Torino este, în mod obișnuit, trecut cu vederea. Însă acest oraș surprinzător de mare, care are o zonă metropolitană de aproape 2 milioane de locuitori, încântă curiozitatea turiștilor.
Pelerinii au fost atrași de mult timp de catedrala sa impunătoare din secolul al XV-lea, Catedrala Sfântului Ioan Botezătorul, care găzduiește Giulgiul din Torino, o pânză care se presupune că a fost purtată de Iisus Hristos și a cărei replică este expusă la fața locului. În apropierea catedralei se află o serie de atracții frumoase. Printre acestea se numără Poarta Palatină, veche de 2.000 de ani și bine conservată, parcul Giardini Reali di Torino, amenajat meticulos, și Palatul Regal din Torino, care găzduiește galerii axate pe arme antice, artă și arheologie.
Cork, Irlanda
Dublin și Galway sunt cele mai vizitate două orașe ale Irlandei, mulți călători zburând în primul oraș, îndreptându-se spre vest către cel de-al doilea, iar de acolo spre sud, către centre turistice precum Cliffs of Moher și Ring of Kerry. La est de Kerry se află Cork, un oraș de aproximativ 200.000 de locuitori animat de locuitori joviali, de o viață de noapte zgomotoasă și de o bogată cultură sportivă.
În centrul său se află Piața Engleză din secolul al XVIII-lea, cel mai bun bazar acoperit din Irlanda, cu peste 100 de tarabe care vând produse de panificație, produse proaspete, produse lactate și mâncăruri delicioase. Cork nu are atracții deosebite - în afară de Castelul Blarney, din secolul al XV-lea, aflat la periferie - dar există o mare satisfacție în a hoinări prin centrul orașului, admirând biserici, apreciind parcurile, intrând și ieșind din pub-uri pline de viață.
Lille, Franța
Îmbrățișând granița de nord a Franței cu Belgia, la aproximativ 200 de kilometri nord de Paris, istoria orașului Lille este densă și unică. Acest oraș de aproximativ 1 milion de locuitori a fost modelat, de-a lungul mai multor secole, de belgieni, britanici, spanioli, normanzi și, bineînțeles, de francezi.
În exterior arată mai mult belgian decât francez, datorită arhitecturii flamande, asemănătoare cu casele colorate și ornamentate din Bruges, Ghent și Anvers. Cel mai bun exemplu din Lille este Vieille Bourse.
Plovdiv, Bulgaria
A început cu o carte scrisă de un călugăr într-o mănăstire din vârful unui munte și s-a încheiat cu eliberarea unui popor care fusese subjugat timp de secole. Renașterea bulgară, numită și Renașterea națională, a fost o perioadă întinsă pe parcursul anilor 1700 și 1800, marcată de creativitate și optimism, în timp ce țara se îndrepta spre o independență întârziată.
Din acea epocă a apărut o formă frumoasă și distinctivă de arhitectură, unică în Bulgaria.
Nicăieri nu este mai bine pusă în valoare arhitectura renascentistă a Bulgariei decât în orașul vechi din Plovdiv, Capitala Europeană a Culturii 2019.
Cordoba, Spania
În minunata regiune Andaluzia din sud-vestul Spaniei, orașul Cordoba trebuie să concureze pentru atenție cu minunile culturale din Sevilla.
Cea mai mare comoară a orașului Cordoba este un hibrid catedrală-moschee, Mezquita. Datând de 1.200 de ani, această clădire colosală este un amestec fotogenic de iconografie islamică și catolică și de design roman, maur și gotic. Ea este flancată de alte câteva bijuterii, inclusiv de impunătorul Pod Roman, vechi de 2.000 de ani, care traversează râul Guadalquivir, și de Alcazarul din Cordoba, un palat maur cu grădini strălucitoare, vechi de 1.200 de ani.
Brașov, România
Munții Transilvaniei au fost scena multor povești fermecătoare, de la povestea fictivă a lui Dracula până la povestea foarte reală și foarte sumbră a conducătorului valah Vlad Țepeș. Cu străzile pietruite, mărginite de clădiri baroce impunătoare, orașul Brașov din această regiune înaltă din centrul României este în același timp sinistru și superb.
Acest contrast este exemplificat de principala atracție a Brașovului, Biserica Neagră. Interiorul acestei clădiri din secolul al XIV-lea este splendid, dominat de o orgă uriașă. Exteriorul său, însă, este decorat de o statuie tulburătoare a unui băiat care, potrivit legendei, a murit chiar aici într-un mod înfiorător.
Eindhoven, Olanda
În colțul de sud-est al Olandei se află acest oraș liniștit, cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, care are dimensiunea perfectă pentru a fi străbătut pe jos sau cu bicicleta.
Pasiunea Eindhovenului pentru creativitatea de ultimă oră se regăsește, de asemenea, în Galeria de Artă Cova și MU Hybrid Art House. Turiștii care preferă să privească în trecut se pot îndrepta spre Prehistorish Dorp din oraș, un muzeu de istorie în aer liber care recreează un sat olandez din Evul Mediu.
Sursa: adevarul.ro