Top 10 destinații de basm din România. Parcuri tematice care nu ar trebui ratate în această vară FOTO VIDEO

Top 10 destinații de basm din România. Parcuri tematice care nu ar trebui ratate în această vară FOTO VIDEO

Dincolo de potențialul turistic natural al României, de atracțiile sale comparate nu de puține ori cu ale unor destinații mult mai cunoscute din lume, au apărut și în țara noastră tot mai multe locuri ce atrag un public țintit pe distracție.

Parcuri de distracție desprinse parcă din basme în România Foto Colaj

Parcuri de distracție desprinse parcă din basme în România Foto Colaj

De la Valea celor doisprezece, la Valea cu povești, de la casele răsturnate, la Castelul de lut al Zânelor, de la Mini Transilvania Park, la Turnul lui Făt-Frumos, vă propunem o listă de locuri pe care nu ar trebui să le ratați vara aceasta, dintre care unele incluse în „Destinația Anului 2024”.

La fel ca în alte țări, turiștii, fie că sunt români, fie că sunt străini, vor să combine evadările în natură și cu alte tipuri de turism , cum ar fi cel al parcurilor de distracție, tematice, de aventură, de care se pot bucura atât cei mari cât și cei mici, în familie sau în grupuri, în locuri în care relaxarea și voia bună se îmbină cu partea educativă, cunoașterea, dar și curajul.

Și vloggerii de la „Călătorii visători” au postat un video cu șase astfel de parcuri inedite. Noi însă vă propunem un top 10 destinații de basm, pe care le-am grupat în funcție de zona în care se află, pe care ați putea să le luați în calcul, dacă plănuiți să vă bucurați de locuri ieșite din comun din țara noastră.

Mini Transilvania Parc, în Harghita

Începem clasamentul cu Mini Transilvania Parc - câștigător al categoriei „Distracție și aventură” la „Destinația Anului 2024”. Obiectivul se află la Băile Seiche, în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc, în județul Harghita. Se mândrește că este singurul parc tematic, multicultural, din țara noastră, ce deține 130 de machete reprezentând clădiri și localități istorice, mănăstiri, castele, cetăți medievale și biserici fortificate din Transilvania, dintre care unele emblematice precum: Castelul Bran, Castelul Peleș, Mănăstirea Brâncoveanu, Castelul Corvinilor, Cetatea Deva și altele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. O mini-mocăniță îi plimbă pe turiști printre machete, iar pentru cei mici există o expoziție specială cu arme și steme medievale în mini cetatea din acest parc de distracție.

Detalii despre machete, dintre care unele sunt interactive, iar altele sunt funcționale prin hidroenergie, pot fi accesate direct de pe telefon. În speranța că v-am făcut curioși, vă lăsăm să descoperiți și singuri restul surprizelor.

Casa răsturnată de la Praid

Tot în Harghita se află și o „Casă răsturnată” situată chiar în centrul stațiunii Praid. Încă de la intrare în obiectiv totul este pe dos, de la căsuța de unde îți procuri biletele, până la afișajul care anunță programul de funcționare sau tarifele de acces. Cât despre căsuță în sine, ușa de intrare dă direct în acoperiș. Tot aici mai puteți vedea o altă căsuță pentru copii, un set masă și scaune gigant, și un garaj în care sunt parcate cu susul în jos o mașină și o bicicletă. Până și WC-ul din spatele curții este răsturnat și are o surpriză în interior.

Căsuțe răsturnate mai sunt în România la Avrig - Sibiu, în cadrul Complexului turistic Brambura Park și în comuna Bumbești-Pițic din Gorj - prima construcție de acest gen din țara noastră.

Și dacă tot ați ajuns în zonă, de pe 15 iunie 2024, s-a redeschis și Salina Praid , după ce timp de o lună a fost sistată vizitarea ei fiind inundată de pârâul Corund.

Alpine Coaster de la Toplița

Rămânem în Harghita pentru a ne bucura de cea mai lungă pistă de bob din România, inaugurată în 2021. Pista de la Toplița, aflată lângă pârtia de schi Bradul, are aproximativ doi kilometri lungime, fiind în prezent nu doar cea mai lungă din țară ci, probabil, și cea mai modernă. Viteza maximă care poate fi atinsă aici cu sania de vară este de 46 km/h. Circuitul complet durează aproximativ 9 minute. Pista are o secțiune de coborâre, din care cea mai mare parte este prin pădure și o secțiune de urcare lentă, iar în cadrul cursei te poți bucura pe lângă senzațiile tari și de peisaje.

La Toplița poți veni și vara, și iarna, atât pârtiile de bob cât și cele de schi fiind funcționale. Atenție, însă, a nu se confunda cu instalația Alpine Coaster de la Cheile Grădiștei - Fundata, din județul Brașov.

În zonă, pe lângă excursiile și drumețiile în natură, vă mai puteți bucura și de cascada mezotermală de la Toplița, alte piscine cu apă termală ori de plimbări cu sania trasă de cai ori dacă este iarnă - de câinii husky.

Valea cu povești din Brașov

Un tărâm de basm se ascunde și în zona Bran - Brașov, câștigător al locului doi în acest an la „Destinația Anului”, tot la categoria „Distracție și aventură”. Aici puteți descoperi toate locurile din poveștile pentru copii: de la Bârlogul lui Culiță, la Casa Vrăjitoarei, de la Castelul Prințesei, la Turnul Balaurului, de la Căsuța lui Moș Crăciun, la Căsuța Albei ca Zăpada, de la Turnul lui Făt-Frumos, la Zona Arctică.

Și dacă tot ați ajuns în zonă, vă invităm să nu ratați un alt loc spectaculos: Dino Parc Râșnov, care, de asemenea, a urcat pe podiumul de la „Destinația Anului 2024”.

Dino Parc Râșnov

Este vorba despre cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei. Una dintre cele mai populare atracții din țara noastră, recompensată anul trecut cu premiul „Tripadvisor Travelers Choice Award” este un muzeu în aer liber amenajat pe o suprafață de peste patru hectare care găzduiește peste 120 de dinozauri certificați științific, reproduși în mărime naturală, dintre care unii scot sunete terifiante. Printre aceștia, regăsiți și reproducerea celui mai mare animal zburător din lume, un meteorit real, precum și un uriaș Sauropod de 45 de metri lungime.

Parcul dispune și de locuri de joacă, căsuțe în copaci cu expoziții științifice, un cinematograf, o cameră labirint cu lasere, expoziții unicat și alte zone interactive cum ar fi vulcanul ce simulează o erupție sau platforma care exemplifică trei tipuri de cutremure.

Parcul se află în vecinătatea Cetății Râșnov, fiind destul de aproape atât de orașul Brașov, cât și de atracțiile din Bran.

Dino Park Râșnov Foto Dino Parc Râșnov

Dino Park Râșnov Foto Dino Parc Râșnov

Povestea Calendarului de la Porumbacu - Sibiu

În județul vecin, Sibiu , puteți descoperi două alte lumi magice: Povestea Calendarului și Castelul de Lut din Valea Zânelor. Sunt două parcuri tematice diferite, amenajate în aceeași localitate, Porumbacu de Sus, la poalele Munților Făgăraș.

Povestea Calendarului reprezintă un portal spre lumea magică a copilăriei în care cei mici au posibilitatea să cunoască lunile anului sub o altă formă, în care le pot afla povestea, originile, însemnătatea, denumirea veche și altele. Fiecare construcție din parc are o anumită temă: de la Căsuța de turtă dulce a fratelui Gerar (Ianuarie), la Căsuța Dragobete a fratelui Făurar (Februarie), ori Ciupercuța cu Bunătățuri a fratelui Mărțișor (Martie) și tot așa până la Bradul Moșului – căsuța fratelui Undrea (Decembrie).

Toate ascund surprize neașteptate atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Pentru cei mai curajoși există și un Han al Strigoilor cu povești înfricoșătoare.

Castelul de Lut de pe Valea Zânelor

Magia se continuă pe Valea Zânelor cu un castel cum altul nu-i în România, desprins parcă direct din basme. Doar că aici, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, accesul a fost limitat, ca efect al turismului de masă, fiind condiționat de achiziționarea unui voucher de consum de 70 lei/persoană care te obligă să poposești mai mult și să te bucuri și de gastronomia locului, la terasa din Grădina Magică a Zânelor.

Se intenționează ca în viitor Castelul Zânelor să se transforme într-un hotel. Până atunci, însă, legenda spune că tărâmul pe care se află era locuit în trecut de făpturi magice care protejează și în prezent locul ce cândva le era casă.

Construcția ieșită din comun, realizată doar din materiale naturale, nu este vizitabilă și în interior, dar peisajele pitorești ale locului conturează cadrul rupt din basmele românești.

Atât la Castelul de Lut din Valea Zânelor cât și la Povestea Calendarului se ajunge foarte ușor de pe DN1 / Porumbacu - Sibiu. În zonă, sunt și multe păstrăvării, Transfăgărășan și Lacul Bâlea - la o aruncătură de băț, precum și alte atracții pe Valea Avrigului .

Castelul de lut din Valea Zânelor în Porumbacu Sibiu Foto Arhiva complexului

Castelul de lut din Valea Zânelor în Porumbacu Sibiu Foto Arhiva complexului

Dinosaur World Transylvania, de la Hunedoara

Și în Hunedoara există un parc al dinozaurilor, la poalele Munților Retezat, între satul Sânpetru (Comuna Sântămăria Orlea) și satul Sibișel (Comuna Râu de Mori). De altfel, pe Valea Dinozaurilor din Țara Hațegului au fost descoperite primele fosile de dinozauri din România.

Parcul „Dinosaur World Transylvania” oferă distracție, aventură și relaxare în aer liber, fiind potrivit pentru copii, dar și pentru bunici, pentru pasionații de istorie naturală, și pentru toți cei în căutare de senzații tari.

Pe lângă interacțiunea cu animale la jocuri de tip „Survivor", aici există și tobogane gonflabile, tauri rodeo, ori zone speciale cu nisip și jocuri. Locul deține și o fermă de animale cu bizoni americani, măgari, ponei, cai, alpaca, căprițe pitice, cerbi lopătari; posibilitatea de plimbare călare, tiroliene și trasee în copaci, un trenuleț colorat, o insulă de relaxare cu leagăne, hamace, băncuțe și foișoare în pădure.

Mai puteți vizita în împrejurimi și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei - o altă „Destinație a anului 2024”: Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roșie, Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Căpâlna și Bănița - parte din patrimoniul mondial UNESCO, precum și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Cetatea Mălăiești, Panteonul Moților, Peștera Bolii, Mănăstirea Prislop, Casa Muzeu Avram Iancu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, ori Arsenal & Aqua Park de la Orăștie.

Valea celor doisprezece din Neamț

Printre cele aproape 130 de obiective turistice din România care au concurat la cele 13 categorii „Destinația Anului 2024“, în finală s-a aflat și o atracție turistică din județul Neamț.

„Valea celor 12 / XII”, din Dobreni, sătucul de vacanță de pe șoseaua dintre Piatra Neamț și Târgu Neamț, a concurat la categoria „Cazări epice - boutique“. Locul, ca o întoarcere în timp, în vremurile în care fericirea venea din lucruri simple, deține căsuțe din pământ, lemn și piatră, în care iluminatul se face cu lumânări sau opaiț, în interior nefiind prize și nici becuri și, în care iarna, căldura se face la sobă. Produsele oferite de gazde sunt preparate tot tradițional, la foc de lemne.

Complexul este amenajat pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, fiind construit pentru a recrea bucuria vacanțelor la bunici, ca loc de inspirație pentru trup și suflet, dar și pentru cei care doresc să se rupă de cotidian.

Legenda spune că pe dealurile din jur trăia în vremuri de demult un balaur cu șapte capete ce apăra valea de pericole, fiind ajutat de 12 războinici ce își aveau satul aici - de unde și denumirea locului.

Turnul lui Făt-Frumos de la Botoșani

Și la marginea codrilor din Ipotești – Botoșani a fost creat un tărâm de basm, la 12 kilometri depărtare de reședința de județ. Poteci tainice și poienițe feerice duc spre un turn de piatră ca în poveștile cu feți-frumoși, ce se înalță lângă un bordei boltit din lut și o casă precum cea a Sfintei Vineri.

În Turnul lui Făt-Frumos , scara interioară în spirală duce la un punct de observație a mirificului peisaj din jur, inclusiv a satului Cătămărești. Construcția a fost inspirată chiar de basmul „Făt Frumos din Lacrimă“ scris de Mihai Eminescu.

Clădirea de lângă turn poartă denumirea de „Căsuța Dorului“, care are pe fațadă un motiv solar prezent în Cultura Cucuteni, iar brâul ce o înconjoară reprezintă motivul renașterii. Două aripi uriașe de înger au fost desenate pe partea din spate a casei ca loc de foto pentru amintiri de neuitat. În interior, se regăsește opera completă a lui Mihai Eminescu, iar toți cei care-i trec pragul sunt condiționați să recite măcar o strofă cu voce tare. Cealaltă clădire reprezintă „Cuibul Artiștilor“ - o casă similară cu cea a hobbiților - în care se desfășoară ateliere de lectură, pictură, creație literară și muzică.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…