Tomac: „Consiliul UE îi cere Austriei să aplice legislația Schengen”. Ce solicită pe tema migranților
Eurodeputatul PMP susține, că printr-un document din 19 decembrie 2022 Consiliul UE îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană pe tema migranților.
„Cancelarul Nehammer a justificat boicotul privind accesul României în spațiul Schengen acuzând țara noastră și Bulgaria că nu avem capacitatea de a gestiona frontierele UE conform legislației Schengen. Doar că aflăm de la Consiliul Uniunii Europene că acesta a adoptat, pe 19 decembrie 2022, o decizie prin care îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea”, a afirmat Eugen Tomac, președinte al PMP, într-un mesaj publicat pe Facebook.
„Documentul adoptat scoate în evidență faptul că Austria nu a operat o serie de modificări legislative ce țin de implementarea legislației Schengen. În acest sens, Recomandarea Consiliului Uniunii Europene cere expres Austriei să modifice legislația internă și să transpună Directiva privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a completat eurodeputatul.
Cinci articole de transpus în legislația națională
Reprezentantul PMP susține că trebuie implementate cel puțin cinci articole dintr-o directivă europeană. „Cel puțin cinci articole din Directiva 2008/115/CE trebuie implementate în legislația austriacă privind intrarea și returnarea, aspecte ce reprezintă deficiențe majorare în implementarea legislației europene cu privirea la gestionarea migrației. În concluzie, acest document demonstrează cât se poate de clar și de limpede că Austria nu și-a adaptat legislația internă pentru a gestiona eficient problematica migrației, fapt constatat încă din 2020 de către Comisia Europeană”, mai arată sursa citată.
În continuare, Tomac susține că acuzațiile Austriei la adresa României pe tema migranților nu au avut niciun fundament. „Prin urmare, toate acuzațiile la adresa României au avut la baza o teză falsă. Problematica imigranților din Austria este de fapt o problemă veche internă, și nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne și avea obligația să-și alinieze legislația internă la cea europeană”, a punctat eurodeputatul.
Liderul PMP susține că încă trebuie luată în considerare atacarea la CJUE a deciziei de neacceptare a României și Bulgariei în Schengen. „Acest document reprezintă încă o probă în plus în cazul în care vom ataca, la Curtea de Justiției a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Vot prin care Austria ne-a îngrădit nejustificat dreptul de a circula liber prin Uniunea Europeană”, a conchis Eugen Tomac.
Viitorul JAI, în martie
În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, dar sunt șanse mari pentru o aderare în 2023. Autoritățile române vor insista pentru punerea pe agenda JAI a aderării la Schengen când vor ști că Austria nu va mai bloca procesul, fiind continuate negocierile cu Viena, susțin surse din PNL .
În Austria ar urma să aibă alegeri atât la final de ianuarie, cât și la începutul lunii martie. Ulterior, vor putea fi reîncepute negocierile intens.
Sursa: adevarul.ro