Tom Gallagher: Serviciile românești de informații, mai preocupate de propriile privilegii de castă decât de a proteja România
Istoric și analist politic, Tom Gallagher susține că serviciile românești de informații sunt mai preocupate de protejarea propriilor privilegii de castă decât de a proteja România de amenințările unor actori statali și nestatali.
Serviciile românești de informații, mai preocupate de propriile privilegii
Istoric și analist politic britanic, cunoscut pentru expertiza sa în Europa de Est, în special în România, Tom Gallagher a scris pe larg despre evoluția politică a regiunii, naționalism și transformările post-comuniste. Profesor emerit de politică la Universitatea din Bradfor, el este autorul mai multor cărți care se concentrează pe transformările politice, sociale și istorice ale României: România după Ceaușescu: Politica intoleranței (1996), Theft of a Nation: Romania Since Communism (2005), România și Uniunea Europeană: Cum s-au învins cei slabi. cei puternici (2013).
Într-un interviu acordat contributors.com, Tom Gallagher a declarat că serviciile românești de informații sunt mai preocupate de protejarea propriilor privilegii de castă decât de a proteja România de amenințările unor actori statali și nestatali.
„Există prea multe dovezi că sectorul de informații în expansiune este prea absorbit de protejarea propriilor privilegii de castă decât de a-și merita salariile mari pentru a menține România protejată de amenințările diverșilor actori statali și nestatali care, probabil, nu au fost niciodată mai mari. Fiasco-ul care a fost dezvăluit în ultimele săptămâni ar trebui să determine înaltul comandament al NATO de la Bruxelles să se gândească la cât de eficientă este România în protejarea unei secunde cheie a flancului estic al Alianței”, a spus istoricul.
Întrebat dacă în România ar putea exista o influență a fostei Securități din perioada comunistă care ar afecta relația dintre serviciile de informații și politică, Tom Gallagher a spus: „Ironia este că președintele, căruia îi plăcea să se identifice ca simbol al deschiderii României către Vest, a asigurat că Securitatea are încă influență în societate, la un sfert de secol de la Revoluție. Instituțiile de securitate sunt mai mari, mai bine finanțate și exercită mai multă influență în politică decât în aproape orice alt stat al Uniunii Europene.
Deși a slăbit propriul partid, Iohannis s-a înconjurat de figuri din lumea militară și din serviciile de informații. Cazul clasic este prim-ministrul, Nicolae Ciucă, care a afectat serios imaginea armatei.
Este clar că președintele nu a fost preocupat ca serviciile să-și facă treaba. De asta, în septembrie, șeful SIE și-a luat trei zile pentru a participa la Marele Premiu de Formula 1 din Azerbaidjan, când la granița de est a României aveau loc atacuri cu drone rusești și aveau loc alegeri în Moldova.
Există prea multe dovezi că serviciile de informații sunt mai preocupate de propriile interese. Fiasco-ul care a fost expus în ultimele săptămâni ar trebui să determine comandamentul NATO de la Bruxelles să se gândească cât de eficientă este România în apărarea unei secțiuni cheie a flancului estic al Alianței”, a adăugat Gallagher.
Întregul interviu poate fi citit în limba engleză în Contributors
Sursa: adevarul.ro