Toleranța suedeză, pusă sub semnul întrebării după înmulțirea atacurilor contra imigranților (Reuters)
O serie de atacuri comise în Suedia contra cerșetorilor, în special romi, a evidențiat partea întunecată a unei țări considerate un bastion al toleranței, dar în care extrema-dreaptă câștigă teren susținând că societatea este amenințată de valuri de imigranți, comentează luni Reuters. ''Un val de mii de imigranți, în special romi, i-a șocat pe suedezi, cerșetorii devenind acum ceva obișnuit în zona supermarketurilor și a magazinelor IKEA și în metroul din Stockholm.
Întrucât majoritatea vin din România și Bulgaria, ei sunt liberi să circule în Suedia în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, dar prezența lor a alimentat declarațiile Democraților Suedezi (extrema-dreaptă) potrivit cărora țara se împotmolește din cauza numărului mare de imigranți'', relevă agenția britanică de presă.
''Primul atac a fost în noiembrie sau decembrie anul trecut. S-au tras focuri de armă'', explică Vasile, un bărbat de 38 de ani venit din România, care trăiește făcând diverse munci 'la negru' în zone în care se construiește în jurul capitalei suedeze. Vasile, care locuiește cu soția sa în automobilul lor, susține că mai fusese atacat de câteva ori. ''Soția mea este foarte, foarte speriată'', spune el. Suedia are cea mai mare proporție de solicitanți de azil pe cap de locuitor din Europa. Circa 81.000 de persoane au obținut azil în această țară anul trecut. Totuși, în timp ce solicitanții de azil provin în principal din țări ca Siria, Afganistan și Eritreea și obțin beneficii sociale, mulți imigranți romi încearcă să trăiască și să economisească bani prin cerșit sau colectarea de sticle. De multe ori, aceștia stau o scurtă perioadă în Suedia și se întorc în această țară după ce revin în țările de origine, menționează în continuare Reuters. Guvernul de la Stockholm susține că 5.000 de imigranți, dintre care unii provin din Ungaria, cerșesc în prezent în Suedia. Mulți dintre ei trăiesc pe stradă sau în tabere mizere. În ultimele luni, atacatorii au aruncat acid pe cerșetori și le-au incendiat corturile și caravanele. Mulți imigranți din Suedia afirmă că vor să muncească, dar lipsa studiilor și necunoașterea limbii suedeze fac imposibil acest lucru pentru majoritatea dintre ei, ceea ce face ca cerșitul să rămână singura lor opțiune. La începutul acestei luni, Democrații Suedezi au inițiat o campanie în centrul orașului Stockholm, cerând scuze turiștilor pentru 'mizeria' creată de cerșetori. ''Guvernul nostru nu va face ceea ce trebuie. Dar noi vom face acest lucru și ajungem la o viteză record'', scrie pe unul dintre bannerele folosite în această campanie. În 2014, în Suedia au fost raportate circa 300 de atacuri, în creștere cu 23% față de anul precedent, potrivit Consiliului Național Suedez pentru Prevenirea Criminalității. Poliția afirmă însă că aceste cifre subestimează amploarea problemei. Martin Valfridsson, coordonator național pentru imigranții vulnerabili din Suedia, explică faptul că țara, care anul trecut a cheltuit pentru politicile în domeniul azilului în jur de 1,4% din bugetul său, a rămas tolerantă, dar mulți suedezi sunt nemulțumiți că văd numeroși cerșetori pe străzi. Guvernul are în vedere scoaterea persoanelor din așezările ilegale și înăsprirea pedepselor pentru traficul de persoane. El și-a intensificat contactele cu România, Bulgaria și Uniunea Europeană pentru a rezolva problema. ''Soluția trebuie găsită în țările lor de origine'', este de părere Valfridsson. AGERPRES