Tokyo luptă cu atacurile ratonilor. Din animale de companie, au ajuns „dăunători” vânați de autorități

Tokyo luptă cu atacurile ratonilor. Din animale de companie, au ajuns „dăunători” vânați de autorități

După ce au câștigat bătălia cu ciorile, autoritățile din Tokyo sunt acum implicate într-o campanie și mai dură: să țină în frâu un ratonul nord-american, potrivit The Guardian , care scrie că în capitala Japoniei a fost înființată o linie telefonică de urgență pentru raportarea distrugerilor provocate de aceste animale.

Ratonii fac pagube și în alte zone ale lumii. FOTO Barcoft Media

Ratonii fac pagube și în alte zone ale lumii. FOTO Barcoft Media

Dintr-un animal de companie devenit foarte popular ca urmare a succesului unui serial animat de televiziune din anii 1970 - Rascal the Raccoon - succes care a dus la o creștere a importurilor de animale, ratonul a ajuns să fie catalogat în prezent de autoritățile din Tokio drept un pericol.

S-a întâmplat după ce numărul acestor animale a crescut vertiginos ca urmare a faptului că mulți ratoni care erau ținuți ca animale de companie au fost abandonați sau au evadat, iar apoi s-au înmulțit în sălbăticie, a relatat, săptămâna aceasta, publicația japoneză Mainichi Shimbun.

Aceste animale omnivore nu sunt native în Japonia și nu trebuie confundate cu tanuki sau câinii raton, animale indigene care apar în folclorul japonez, despre care se crede că aduc noroc.

Specie invazivă

În prezent, ratonii sunt una din cele 156 de specii aflate pe o listă a Ministerului Mediului din Japonia privind creaturile străine invazive, listă care include, de asemenea, bibanul negru, furnicile de foc și broaștele țestoase.

Numărul ratonilor capturați anual în capitala japoneză a crescut de cinci ori în ultimul deceniu, potrivit rapoartelor din mass-media, ca urmare a îngrijorărilor legate de daunele pe care aceste animale le provoacă ecosistemului local.

Numai în anul fiscal care s-a încheiat în aprilie 2023, în Tokyo au fost capturați, în total, 1.282 de ratoni, potrivit guvernului metropolitan, față de 259 în urmă cu zece ani.

Administrațiile locale din vestul orașului Tokyo au instalat capcane și au deschis linii telefonice de urgență pentru rezidenții care observă pagube la culturi sau constată că aceste animale le intră în case.

Ratonii sunt o amenințate pentru salamandra de Tokyo

Cei mai mulți ratoni se găsesc în zonele colinare de la periferia vestică a metropolei Tokyo, unde provoacă pagube importante culturilor. Bătălia pentru ținerea sub control a numărului de ratoni este dificilă, pentru că aceste animalele nu numai că se înmulțesc foarte ușor, ci se și adaptează rapid la medii necunoscute.

Ravagiile provocate în zonele rurale s-au ridicat la 450 de milioane de yeni (2,8 milioane de dolari) în anul fiscal 2022.

Publicația japoneză a citat, de asemenea, rapoarte despre ratonii care se înfruptă din salamandra de Tokyo, o specie considerată oficial în pericol de dispariție ca urmare a deceniilor de distrugere a habitatului său natural.

„Ratonii sunt și ei disperați să trăiască”

Măsurile introduse până în prezent au avut un efect redus.

„Capcanele noastre sunt uneori sparte, deoarece ratonii sunt și ei disperați să trăiască. Doar o mică parte dintre ei sunt prinși cu adevărat”, a declarat un oficial pentru Mainichi.

Iar problema nu se limitează la Tokyo, în aproape toate cele 47 de prefecturi din Japonia fiind raportate plângeri privind pagubele provocate de ratoni asupra culturilor, a infrastructurii și a caselor și grădinilor private, potrivit The Guardian.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...