„Tobele războiului sună puternic”

„Tobele războiului sună puternic”

Ministrul polonez de externe a declarat, joi, că Europa riscă să plonjeze în război, deoarece Rusia a afirmat că nu trage încă obloanele diplomației, dar că experții militari pregătesc opțiuni în cazul în care tensiunile cu privire la Ucraina nu pot fi dezamorsate, notează Reuters , în sinteza făcută joi seară.

<< Ambasadorul SUA, Michael Carpenter, a declarat, după discuțiile cu Rusia, purtate la Viena, că Occidentul ar trebui să se pregătească pentru o posibilă escaladare a tensiunilor cu Moscova. „Tobele războiului sună puternic, iar retorica a devenit destul de stridentă”, a spus el reporterilor.

Rusia a arătat că dialogul continuă, dar se află într-o fundătură, încercând să convingă Occidentul să interzică Ucrainei aderarea la NATO și să anuleze decenii de extindere a alianței în Europa – solicitări pe care Statele Unite le-au considerat din start inacceptabile

„În această etapă este cu adevărat dezamăgitoare”, a declarat reporterilor ambasadorul rus, Alexander Lukaşevici, după o întâlnire a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a treia etapă dintr-o serie de discuţii Est-Vest, purtate săptămâna aceasta.

El a avertizat cu privire la posibile „consecințe catastrofale” dacă cele două părți nu vor putea conveni asupra a ceea ce Rusia a numit linii roșii de securitate, dar a spus că Moscova nu a renunțat la diplomație și chiar o va accelera.

Comentariile rusești reflectă un model în care Moscova spune că dorește să acționeze prin diplomație, dar respinge apelurile de a renunța la concentrarea de trupe în apropierea Ucrainei și avertizează cu privire la consecințe nespecificate pentru securitatea occidentală dacă cererile sale nu sunt ascultate.

Anterior, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a declarat forumului de securitate format din 57 de națiuni: „Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”.

Deși a scăpat din vedere războaiele din acea perioadă din fosta Iugoslavie și zone din fosta Uniune Sovietică, comentariul său a evidențiat nivelul de anxietate european față de concentrarea de către Rusia a aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței sale cu Ucraina.

Rau nu a raportat niciun progres la întâlnirea respectivă, care a urmat discuțiilor Rusia-SUA de luni, de la Geneva, și unei conferințe Rusia-NATO la Bruxelles, miercuri.

„Fundătură”

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a spus că întâlnirile anterioare au arătat că există o „fundătură sau diferențe de abordări” și nu vede niciun motiv să se așeze din nou (la masa tratativelor – n.tr.) în zilele următoare, pentru a relua aceleași discuții.

El a declarat, pentru televiziunea RTVI, că specialiștii militari ruși îi pun la dispoziție opțiuni președintelui Vladimir Putin în cazul în care situația din jurul Ucrainei se înrăutățește, dar diplomației trebuie să i se acorde o șansă. „Trebuie să reiterez că dialogul este încă în desfășurare la multe niveluri și pe multe direcții”, a spus Riabkov.

Rubla rusă a scăzut cu peste 2% față de dolar, în urma comentariilor lui Riabkov, lucru care a determinat și o vânzare a obligațiunilor guvernamentale. Un trader de la o mare bancă rusă a declarat, pentru Reuters, că piața a reacționat parțial la un comentariu al lui Riabkov, ca răspuns la o întrebare, că nu va confirma și nici nu va exclude posibilitatea ca Rusia să desfășoare „infrastructură militară” în Cuba și Venezuela.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, într-un interviu pentru MSNBC: „Nu s-a lămurit ce cale va alege Vladimir Putin. Va alege calea diplomației și a dialogului pentru a rezolva unele dintre aceste probleme sau va urmări confruntarea și agresivitatea?”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat: „Cred că singura modalitate pentru ruși de confirma lipsa intenției de a rezolva problemele cu forța este continuarea discuției în formatele stabilite, în special în OSCE”.

Rusia neagă planurile de invadare a Ucrainei, dar concentrarea sa militară a forțat Statele Unite și aliații săi să se așeze la masa negocierilor.

Ea susține că este amenințată de faptul că NATO s-a extins spre granițele sale prin preluarea a 14 noi membri din fosta Europă de Est comunistă, de la încheierea Războiului Rece. Vrea să tragă „linii roșii” pentru a împiedica alianța să admită Ucraina ca membru sau să amplaseze acolo rachete.

Washingtonul a respins aceste solicitări, dar a spus că este dispus să discute despre controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsuri de consolidare a încrederii pentru a trece de la unul dintre cele mai grele momente din relațiile Est-Vest de la Războiul Rece.

„Eliminați amenințările”

Ambasadorul Lukașevici a declarat OSCE că, dacă Moscova nu primește un răspuns constructiv, „vom fi forțați să tragem concluziile adecvate și să luăm toate măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic și a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre naționale”.

El a continuat: „Rusia este o țară iubitoare de pace. Dar nu avem nevoie de pace cu orice preț. Necesitatea de a obține aceste garanții de securitate oficializate legal pentru noi este necondiționată”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, după discuțiile cu Rusia, că țările trebuie să fie libere să-și aleagă propriile aranjamente de securitate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat un proiect de sancțiuni, dezvăluit miercuri de democrații din Senatul Statelor Unite, care ar viza oficiali militari și guvernamentali ruși, inclusiv Putin, precum și instituții bancare cheie, dacă Rusia atacă Ucraina.

Peskov a spus că sancționarea lui Putin ar echivala cu ruperea relațiilor.

„Vedem extrem de negativ apariția unor astfel de documente și declarații pe fondul unei serii de negocieri în desfășurare, deși nereușite”, a declarat el.

Peskov a fost citat de agenția de presă TASS spunând că Putin primește actualizări cu privire la discuții, iar Kremlinul e lămurit cu privire la rezultate, dar așteaptă răspunsuri în scris de la cealaltă parte.

Carpenter a declarat, la întâlnirea OSCE: „În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis cu privire la modul de consolidare a securității în beneficiul tuturor, trebuie să respingem hotărât șantajul și să nu permitem niciodată să fie recompensate agresiunile și amenințările”.

Rusia a declarat că va decide asupra următoarelor mișcări după discuțiile din această săptămână și a amenințat cu „măsuri militare-tehnice” nespecificate dacă cererile sale sunt respinse.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a declarat, miercuri, că, dacă Rusia va părăsi discuțiile, va arăta că nu a fost niciodată serioasă în privința diplomației. >>


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!