Tobă a cerut finalizarea tipăririi buletinelor de vot și testarea sistemului de monitorizare a prezenței la alegerile locale

Tobă a cerut finalizarea tipăririi buletinelor de vot și testarea sistemului de monitorizare a prezenței la alegerile locale

Finalizarea tipăririi buletinelor de vot pentru alegerile locale și două testări, pe 27 mai și 3 iunie, ale sistemului informatic privind monitorizarea prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal se numără printre măsurile dispuse de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, miercuri, la ședința Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale din anul 2016.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne remis AGERPRES, ministrul Petre Tobă a convocat miercuri, la sediul MAI, Comisia Tehnică Centrală pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale. La ședință au participat, în sistem de videoconferință, prefecții și membrii Comisiilor tehnice județene, respectiv ai Comisiei tehnice a municipiului București.

Petre Tobă a subliniat că organizarea alegerilor este în grafic și a cerut luarea măsurilor necesare pentru buna desfășurare a scrutinului, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, finalizarea tipăririi buletinelor de vot este o prioritate pentru toate Instituțiile Prefectului. În urma analizării stadiului activităților ce revin în responsabilitatea fiecărei instituții cu atribuții în organizarea alegerilor, s-a constatat că în 19 județe a fost finalizat procesul de tipărire al buletinelor de vot, trei dintre județe îl vor încheia în cursul zilei de miercuri, iar în 20 se va finaliza în perioada imediat următoare.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a cerut prefecților să ia toate măsurile necesare pentru ca societățile comerciale care asigură serviciile de tipărire a buletinelor de vot să respecte clauzele contractuale și să le livreze la termenele asumate.

"În această perioadă, se va pune un accent deosebit pe asigurarea protecției transportului materialelor electorale (ștampile cu mențiunea 'VOTAT', ștampile de control, timbre autocolante, buletine de vot) până la locurile de depozitare. Cea mai mare parte din cele 93.000 de ștampile cu mențiunea 'VOTAT', respectiv cele peste 18 milioane de timbre autocolante au fost deja ridicate de reprezentanții prefecturilor încă de ieri, urmând ca procesul să fie finalizat astăzi", se spune în comunicat.

De asemenea, pentru ca procesul electoral să se desfășoare în continuare în condiții de maximă siguranță, ministrul Petre Tobă a stabilit o serie de măsuri suplimentare. "Am dispus ca, începând de luni, 30 mai, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și al Inspectoratului General al Poliției Române să se deplaseze în județe pentru a sprijini și îndruma, la nevoie, structurile noastre locale", a informat Tobă, potrivit comunicatului.

Conform planului de măsuri, toate cele 18.616 secții de votare au fost repartizate instituțiilor MAI care vor asigura paza, cele mai multe revenind în sarcina Poliției și Jandarmeriei.

În cadrul ședinței, membrii Comisiei Tehnice Centrale au analizat și modul în care operatorii de calcul s-au pregătit pentru utilizarea Sistemului Informatic privind Monitorizarea Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autoritatea Electorală Permanentă urmând să mai organizeze alte două simulări în 27 mai și în 3 iunie.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, în ultima săptămână electorală, prefecții și șefii structurilor MAI nu vor pleca în concediu.

"Apreciind că aceasta este o perioadă importantă, în care se suprapun manifestări electorale cu prezența unui public numeros, fenomene meteo periculoase și activitățile curente ale structurilor ministerului, ministrul Petre Tobă le-a cerut prefecților și șefilor structurilor MAI ca în perioada următoare să fie limitate concediile și învoirile, iar acolo unde este cazul să se păstreze active comitetele locale pentru situații de urgență", se spune în comunicat.

În încheierea ședinței, ministrul Afacerilor Interne a remarcat buna colaborare dintre MAI, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar și implicarea tuturor instituțiilor cu atribuții în organizarea alegerilor locale din acest an și reprezentate în cadrul Comisiilor Tehnice, de la nivel central sau local, se mai arată în comunicatul citat.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”