Toate tunurile pe DNA! Singurătatea Codruței Kovesi

Toate tunurile pe DNA! Singurătatea Codruței Kovesi

Nu cred ca exista o descriere mai sintetica a situatiei in care se afla DNA la inceputul, chiar astazi, al celui de-al doilea mandat al Laurei Codruta Kovesi, decat aceea facuta de chiar domnia sa intr-un interviu acordat recent Ziare.com: "in dreapta am dusmani, in stanga am dusmani, in spate am dusmani, nu am ce face decat sa merg inainte". 

Lupta anticoruptie este in acest moment atacata fatis sau pervers, direct sau indirect din toate directiile. 

In Parlament, un vraf de modificari legislative care amputeaza codurile penale isi asteapta momentul propice, mai precis acela in care Victor Ponta ca nou presedinte al Camerei sa le dea drumul spre vot. In acest moment, ca ne place sau, Valeriu Zgonea este o ultima reduta in fata acestei ofensive pe care recent o numea un "jihad antijustitie".

Ca miroase a "marti neagra" o dovedesc atat sprijinul explicit al ambasadorului american Hans Klemm pentru dl Zgonea, dar si severitatea eliminarii lui Victor Ponta dintre invitatii la inaugurarea scutului de la Deveselu, o afirmatie explicita de indezirabilitate resimtita usturator de fostul premier.

Dar nu e vorba numai despre penalii din PSD. Ura impotriva DNA este, asemeni ticalosiei, transpartinica. Cred ca pot fi numarati pe degetele de la o mana politicienii cu real atasament fata de anticoruptie si suprematia legii. Lideri PMP in frunte cu Traian Basescu, lideri PNL, precum dl Bodea, ies sistematic la baioneta impotriva legii.

Dar legislatia penala nu este numai sub asaltul Parlamentului, ci si al CCR. Prima lovitura a fost lasarea DNA fara suportul SRI in aplicarea masurilor de supraveghere tehnica. Efectul? DNA lucreaza pe avarie: politistii din institutie trebuie sa se ocupe de supraveghere, ramasi fara ei, procurorii lucreaza singuri in dosare, care ajung in unele cazuri si la peste 100/magistrat, filajele si interceptarile ambientale sunt pe sponci, ar mai fi nevoie de 80 de detasari din cadrul Politiei si ea cu personal deficitar. Cu alte cuvinte, CCR a dat liber la furat.

Ar putea urma saptamana viitoare si a doua lovitura poate chiar mai grea: dezincriminarea abuzului in serviciu in baza exceptiilor formulate de mai multi inculpati printre care si Alina Bica, care acuza neconstitutionalitatea Codului Penal a carui elaborare a coordonat-o.

Iar judecatorul Daniel Morar, sub mandatul caruia ca sef DNA procurorii au facut sute de dosare de abuz "cu folos" si au obtinut condamnari, este, din informatiile mele, de partea ei. O justitie trista, plina de umor!

Daca abuzul va fi dezincriminat, sute de dosare ale DNA vor fi aruncate la cos beneficiari fiind printre altii Piedone, Oprea, Vanghelie, tot lotul ANRP, ministri, primari, presedinti de CJ etc. Tragem cortina.

Din septembrie, ICCJ va avea un nou presedinte si deocamdata nu se profileaza un succesor de anvergura dnei Stanciu. Cei valorosi nu vor sa se bage, scarbiti de linsajul mediatic la care sunt supusi magistratii cu coloana verticala. Intre timp, in viziunea ICCJ, incep sa apara fisuri vizibile in tot mai frecventele complete de divergenta cu opinii separate, care reprezentau pana acum raritati la nivelul instantei supreme.

In general, intimidarea judecatorilor pare sa dea roade, materializate intr-o oarecare inhibitie la pronuntarea pedepselor. Exemplul linsarii Cameliei Bogdan a fost, se pare, eficient si probabil ca si aici trebuie cautata explicatia pentru numarul foarte mare de suspendari ale pedepselor de care beneficiaza VIP-urile cu sustinere media.

Parte din CSM a ajuns la final de mandat si nu am mari sperante ca suflul nou nu va avea si el damful restauratiei. La asta ma gandesc cand ma uit la liliputanele, dar extrem de vocalele asociatii de magistrati, ai caror lideri isi fac din lupta impotriva anticoruptiei tema principala de campanie pentru alegere in CSM.

Sa fie dovada ca unii judecatori doresc si ei sa elimine pericolul care i-a rapus pe alde Mustata si Costiniu?

Dar cel mai pervers mi se pare modul in care este subminata sustinerea publica pentru DNA, pana acum principala pavaza a procurorilor.

Institutii ale statului nu confisca prejudiciile, constatate de instante si chiar indisponibilizate de DNA prin sechestru, sub cele mai ridicole pretexte. De exemplu, Relu Fenechiu a ramas cu masina de lux, pentru ca aceasta nu a fost identificata in trafic. Asemenea exemple sunt speculate sistematic pentru a dovedi inutilitatea luptei anticoruptie: pedepse mici, prejudiii nerecuperate, la ce buna anticoruptia asta?

Ca sa nu mai vorbim despre masinaria de manipulare care distorsioneaza realitatile penale, asimiland traficul de influenta inofensivului lobby (ca sa fie lobby trebuie sa lipseasca spaga, interventia sa fie transparenta, gratuita sau platita oficial, cu chitanta si impozit, asta-i diferenta), sau abuzul in serviciu cu nevinovata neatentie (abuzul presupune intentia, deci savarsirea faptei cu buna stiinta, simpla eroare neintentionata e neglijenta in serviciu si de ea nu se ocupa DNA).

Ideea care trebuie indusa si chiar prinde la profani este ca anticoruptia reprezinta ea insasi un mare abuz fara beneficiu pentru popor.

Inconjurata de mai multi dusmani ca niciodata, dna Kovesi porneste acest al doilea mandat de la un nivel de asteptare publica urias.

In urma cu trei ani, era intampinata cu suspiciune, ca rezultat al trocului Ponta - Basescu (desi trocul a fost Nitu - Bica, dna Kovesi venind peste blatul lor, la "impuse") si pe fondul ostilitatii generate de dl Morar (oare ingrijorat de dosarele neatinse pe care le va gasi LCK prin sertare?).

Surpriza succesului i-a potentat dimensiunile. Dar a adus DNA intr-un punct de unde loc de multa crestere nu exista, dar spatiul de cadere e urias. Caderea care ii e pregatita prin asalatul asupra legilor si prin manipulare.

Asteptarea e ca DNA trebuie sa fie peste tot. Dar 100 de oameni nu au cum sa fie peste tot, inclusiv pentru ca in unele dosare nu au ce cauta, precum Hexi Pharma. Dar absenta, chiar justificata legal, e privita ca semn de lenevire, de aliante necurate, de incompeteta etc.

Daca nu se poate altfel, DNA trebuie transformata prin lovituri succesive si manipulare in victima propriului succes.  Ioana Ene Dogioiu/Ziare.com


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!