Toader: Și dacă proiectul de Cod administrativ nu prevedea acea excepție, efectul era absolut același

Toader: Și dacă proiectul de Cod administrativ nu prevedea acea excepție, efectul era absolut același

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că, și dacă proiectul de Cod administrativ nu prevedea excepția referitoare la posibilitatea ca persoanele condamnate, dar reabilitate să poată face parte din Guvern, efectul juridic era "absolut același", deoarece în Codul penal sunt mai multe texte care se referă la reabilitare.

Tudorel Toader a oferit miercuri explicații în legătură cu proiectul de Cod administrativ, care prevede posibilitatea ca o persoană condamnată penal să poată deveni membru al Guvernului, dacă a fost reabilitată.

"În proiectul de act normativ se prevede acea sintagmă a posibilității de a deveni membru al Guvernului pentru persoanele care au fost condamnate, dacă ulterior au fost reabilitate. Înțeleg eu toată disputa și toată discuția aici se poartă. Putem vorbi foarte mult pe această temă. Vreau să vă spun următorul lucru. Sunt în Codul penal mai multe texte de lege care se referă la reabilitare. Avem o reabilitare de drept și avem o reabilitare judecătorească. Reabilitarea de drept survine la împlinirea termenului prevăzut de Cod, reabilitarea judecătorească presupune o acțiune formulată de către titular, cel care are beneficiul potențial al actului de reabilitare. Părerea mea este următoarea. Și dacă proiectul de act normativ nu prevedea acea excepție, efectul era absolut același, pentru că, dacă nu se prevedea excepția persoanelor reabilitate, efectul juridic era absolut același, pentru că noi, în România și în sistemele juridice în general, avem două mari categorii de fapte după gravitatea lor. Fapte care sunt prescriptibile și fapte care sunt imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele contra păcii și omenirii. Cele prescriptibile sunt toate celelalte infracțiuni", a spus Toader, într-o declarație de presă susținută la MJ.

Ministrul Justiției a amintit faptul că la Curtea Constituțională a existat o mare dezbatere cu privire la imprescriptibilitatea faptelor contra umanității, respectiv a celor săvârșite de torționari, constatându-se că și acele infracțiuni sunt imprescriptibile.

Toader a mai explicat că reabilitarea de drept survine atunci când cel condamnat a suferit o pedeapsă cu amendă, o pedeapsă de până la doi ani sau o pedeapsă cu suspendarea sau sub supraveghere, iar după un termen dispar "decăderile și interdicțiile" care rezultă din condamnare.

Ministrul a mai arătat că proiectul de Cod administrativ reunește 20 de legi aflate în prezent în vigoare și nu face altceva decât să le structureze, să le ordoneze și să ducă spre o reglementare mai previzibilă, predictibilă, așa cum cere CEDO și exigențele constituționale.

În plus, Toader a mai spus că acest proiect de Cod administrativ se află în dezbatere publică din data de 8 noiembrie 2016 și nu este unul elaborat de actualul Guvern.

Declarația ministrului Justiției vine după ce USR a anunțat miercuri că, prin modificările aduse de proiectul de Cod administrativ, condamnații penal pot fi membri ai Executivului, dacă sunt reabilitați, iar în acest fel "o schemă instituțională de amploare a fost pusă în mișcare" pentru ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să fie prim-ministru.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...