Toader sfidează Comisia de la Veneția și CCR pentru Marieta Safta
Toader sfidează Comisia de la Veneția și CCR pentru Marieta Safta. Ministrul Tudorel Toader nu numai ca sfideaza oficial Comisia de la Venetia, al carei membru autopropus este, dar a ajuns sa incalce si deciziile CCR, pe care nu pierde nicio ocazie sa le invoce ca pe sfintele Table.
Ordonanta de Urgenta care urmeaza sa fie adoptata in sedinta extraordinara de guvern de luni a fost anuntata ca o incercare de adaptare a noilor legi ale justitiei la recomandarile Comisiei de la Venetia, formulate in severul Raport preliminar din vara.
Este ceea ce premierul Dancila a promis explicit in Parlamentul European, cu ocazia dezbaterii in privinta statului de drept. Dl Toader a discutat zilele acestea la Strasbourg cu membrii Comisiei, teoretic colegii sai.
Teoretic, pentru ca provincialul domn Toader, excelent vorbitor de limbi straine cu mainile, se duce la Comisie ca premierul Dancila in Parlamentul European, dupa cum mi-a explicat cineva foarte apropiat conducerii Comisiei de la Venetia.
Dar proiectul de OUG nu are decat o foarte mica legatura cu aceste recomandari. Practic din tot ceea ce a cerut Comisia de la Venetia este respectata doar recomandarea privind renuntarea la pensionarea magistratilor dupa numai 20 de ani de vechime, prevedere a carei aplicare este amanata pana in 2022.
Masura este corecta pentru ca intrarea in vigoare a acestei prevederi ar fi blocat sistemul judiciar. Numai la ICCJ, 80% dintre judecatori deveneau pensionabili. Si avand in vedere presiunile tot mai mari la care sunt supusi, nu ma indoiesc ca multi ar fi preferat sa se retraga la pensie, foarte consistenta, pentru a o cumula cu orice alta activitate.
In tot sistemul foarte multi magistrati anuntasera deja ca vor beneficia de noile prevederi si chiar refuzasera planificarile pe octombrie si noiembrie in ideea ca vor pleca.
A fost o victorie importanta a asociatiilor de magistrati care au luptat cot la cot cu PSD pentru noile legi ale justitiei, victorie transformata in, romaneste vorbind, o mare teapa. Prajitura le-a fost promisa si acum le e luata de sub nas. Asa e cand te incurci cu PSD.
In rest, nicio alta recomandare a Comisiei de la Venetia nu e respectata. Sistemul de numire si revocare a procurorilor sefi ramane la dispozitia discretionara a ministrului, iar Tudorel Toader se comporta deja cat poate de abuziv.
Propunerea domniei sale pentru DNA este extrem de scandaloasa, a fost respinsa de CSM cu o motivare de o duritate fara precedent, insa ministrul anuntase dinainte ca oricum o va avansa presedintelui care, conform noii reglementari, nu are dreptul decat la un refuz.
In privinta sectiei pentru anchetarea magistratilor, sever criticata de Comisia de la Venetia, nu numai ca nu a aparut nicio retractare, dar joi a fost emisa o OUG care face numirea membrilor acestei sectii si mai abuziva.
Prevederile privind raspunderea magistatilor raman in vigoare asa cum nu le accepta Comisia de la Venetia, insa capata prerogative suplimentare ministrul Justitiei. Este aratata pisica revocarii membrilor CSM.
Tudorel Toader a simtit insa nevoia sa-si rezolve si niste probleme personale cu aceasta OUG.
In noua forma a Legii 303, magistratii nu pot fi detasati in functii de demnitate publica: "Art. 58. - (1) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia, la solicitarea acestor institutii. Detasarea in cadrul acestor institutii nu se poate dispune pentru functii de demnitate publica."
Aceasta prevedere a venit ca urmare a deciziei CCR cu ocazia controlului de constitutionalitate a modificarilor Legii 303. Potrivit CCR, numirea magistratilor in functii de demnitate publica nu poate fi acceptata prin prisma exigentelor Constitutiei, asa ca in Legea 303 a trebuit introdusa aceasta interdictie.
Dar ea insemna ca doua dintre secretarele de stat ale dlui Toader ar fi trebuit sa plece. Una este dna judecatoare Mot, cu conextiuni puternice in PSD, iar cealalta este insasi dna Marieta Safta, mana dreapta a dlui ministru, acea doamna pe care dl Toader a detasat-o de la CCR, unde este magistrat asistent, si cu care isi face toate deplasarile in strainatate, de la Bruxelles in Kuala Lumpur, din Maroc in Japonia.
Asa ca dl ministru a inclus in OUG amanarea intrarii in vigoare a prevederii. Pentru a o tine pe dna Safta in minister de-a dreapta lui, dl Toader, ministru, profesor si fost judecator constitutional, a incalcat o decizie a CCR, sub pretextul rezolvarii situatiei magistratilor implicati in presedintia Consiliului UE, pentru care se gasise insa o solutie fezabila.
Si nimeni nu garanteaza ca lucrurile se vor opri aici si OUG de luni nu va include si alte prevederi. De exemplu, nu mi se pare exclus ca in ultima clipa sa fie introdusa si norma tranzitorie care sa dispuna modificarea completurilor de 5 ale ICCJ dupa dorinta lui Liviu Dragnea. Doar ne-a spus clar si apasat ca el vorbeste si ministrul asculta, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .