Toader: Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme

Toader: Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, la întâlnirea cu delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV, că şi-ar dori ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să se limiteze la domeniul său de aplicare fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme, precizând că obiectivul programului de guvernare rămâne ridicarea MCV până la preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

"Apreciem deschiderea către dialog constructiv şi cooperare pe care atât membrii delegaţiei de evaluare, cât şi reprezentanţii de cel mai înalt rang de la nivelul Comisiei Europene au demonstrat-o şi vă asigur de aceeaşi deschidere către dialog din partea Ministerului Justiţiei şi Guvernului României. Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare şi la obiectivele pentru care a fost instituit, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme. Obiectivul nostru şi al programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a spus Toader, citat într-un comunicat al MJ transmis joi AGERPRES.

Ministrul a subliniat totodată caracterul constructiv al întâlnirilor de la Bruxelles, Strasbourg şi Bucureşti avute cu înalţii oficiali ai Comisiei Europene şi cu membri ai Parlamentului European.

Sursa citată precizează că joi dimineaţa a avut loc o primă întâlnire la sediul Ministerului Justiţiei cu delegaţia misiunii de evaluare, la discuţii participând ministrul Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta şi Sebastian Costea, consilier personal al ministrului, împreună cu o delegaţie a MJ la nivel tehnic.

Delegaţia misiunii de evaluare, condusă de Julien Mousnier, şeful Unităţii Cetăţeni şi Securitate din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a fost formată din Jeanne De Jaegher, Maria Arsene din partea Secretariatului General al Comisiei, Ingo Weustenfeld din cadrul DG JUST şi Irina Stefuriuc din cadrul DG HOME.

"În cadrul întâlnirii s-a prezentat, pe scurt, stadiul celor 12 recomandări din cadrul raportului de evaluare publicat la data de 15 noiembrie 2017, cu accent pe tematici cunoscute, precum procesul de punere în acord a Legilor Justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, activitatea şi rezultatele Consiliului de Management Strategic şi organismelor aferente, stadiul de implementare şi monitorizare a Strategiei de dezvoltare 2015-2020 şi au fost punctate progresele înregistrate cu privire la o serie de recomandări, recunoscute deja la nivelul Comisiei, în special cele privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi sistemul PREVENT", se menţionează în comunicat.

O a doua întâlnire cu delegaţia misiunii de evaluare a vizat discutarea demersurilor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Ministerul Justiţiei precizează că la această reuniune interinstituţională s-a discutat despre progresele înregistrate de România în cadrul recomandărilor 3 şi 4 din raportul MCV, despre demersurile de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi despre procesul legislativ, fiind subliniată importanţa unui proces incluziv de consultare a tuturor factorilor interesaţi.

"Ministerul Justiţiei a înaintat Guvernului, care a şi aprobat pe parcursul anului 2017, două proiecte de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a altor dispoziţii din domeniul penal, care se află la Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. Un proiect are în vedere transpunerea unor directive ale Uniunii Europene, fiind esenţială adoptarea acestuia de către Parlament, în regim de urgenţă, pentru a evita o procedură de infringement. Celălalt proiect priveşte punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale", a arătat ministrul Justiţiei, citat într-un comunicat de presă al MJ.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii sistemului judiciar au prezentat demersurile instituţionale efectuate cu privire la cele două proiecte. Totodată, aceştia şi-au exprimat preocuparea referitoare la o serie de propuneri vehiculate în spaţiul public, în acelaşi timp cu disponibilitatea de a participa constructiv la dezbaterile din forul legislativ.

La aceste discuţii au participat din partea Ministerului Justiţiei Tudorel Toader şi secretarul de stat Marieta Safta, împreună cu o delegaţie la nivel tehnic, din partea ÎCCJ - Iulia Cristina Tarcea, preşedinte, şi judecătorul Mirela Sorina Popescu, din partea CSM - procurorul Codruţ Olaru, vicepreşedinte, judecătorul Nicoleta Ţânţ, judecătorul Lia Savonea, Laura Ceh, şef Serviciu Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, şi Alina Bărbulescu, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, Direcţia Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe, din partea PÎCCJ - procurorul Irina Kuglay, din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef, din partea DIICOT - Ioana Albani, procuror-şef adjunct, şi din partea Camerei Deputaţilor - preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, Eugen Nicolicea. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”