Toader, despre reacția șefei ÎCCJ: E vorba de libertatea de exprimare; CSM probabil va da un comunicat și eu voi răspunde
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, referitor la reacția șefei ÎCCJ privind procedura din Parlament în cazul proiectului de modificare a legilor Justiției, că este vorba de libertatea de exprimare și că, cel mai probabil, și CSM va transmite un comunicat, față de care el va avea un răspuns, "o replică deja pregătită".
"În primul rând este vorba de libertatea de exprimare. Eu merg la ședința de Guvern acum și CSM probabil va da comunicat și eu voi da un răspuns, o replică pe care o am deja pregătită", a afirmat Toader, după ședința CSM.
El a reacționat în cazul declarațiilor privind nevoia unui studiu de impact în cazul prevederilor referitoare la recursul compensatoriu.
"Pe câți ați întrebat și nu ați vrut să clarificați, să accentuați faptul că, la un proiect de lege, studiul de impact se face în faza de adoptare a legii și nu în faza de punere în executare a legii. Nu s-a prezentat aspectul acesta. Nu știu de ce. Sigur unii nu au știut. (...) Studiul de impact e când se face legea, nu când se aplică legea. Din prima zi în care intră în vigoare tu ești un executant, trebuie să o pui în aplicare, nu te apuci de studii", a precizat ministrul Justiției.
Toader a menționat că va face clarificări de fiecare dată când va fi întrebat despre o problemă de justiție și că nu evită niciun răspuns.
"Ori de câte ori voi fi întrebat pe o problemă de justiție, știți că nu evit niciun răspuns și stau de vorbă. Dacă (...) la următoarea ședință mă vor întreba din nou vom discuta din nou și voi răspunde. În tot cazul, orice discuție, orice dialog poate fi benefic chiar pentru cei care nu erau prezenți, poate nu au înțeles de prima dată", a mai subliniat Toader.
"Prin urmare, solicit președinților celor două Camere ale Parlamentului României și Comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care și-a asumat-o ca inițiator Ministerul Justiției și să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. Este singura soluție care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea și funcționarea instanțelor, precum și a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize și studii de impact care nu au fost făcute până în prezent și care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort", precizează Cristina Tarcea.
AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)