Toader, despre OUG pentru modificarea Legilor justiţiei: Nu poate retroactiva

Toader, despre OUG pentru modificarea Legilor justiţiei: Nu poate retroactiva

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, duminică dimineaţa, că OUG pentru modificarea Legilor justiţiei este o lege civilă şi nu penală şi că "nu poate retroactiva, nu afectează stabilitatea dobândită în condiţiile legii".

"OUG este o lege civilă şi nu penală, iar pe cale de consecinţă se înţelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitatea dobândită în condiţiile legii! Neafectând stabilitatea dobândită în condiţiile legii, cerinţa celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ este incidentă zecilor de procurori delegaţi de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica faţă de toţi cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ! Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiţiei ar trebui ca pe lângă cerinţa vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA şi DIICOT, să se prevadă şi cerinţa gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel!", a scris Toader pe Facebook.

El a făcut mai multe precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiţiei.

"Preşedintele Republicii cunoştea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele: În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraţilor de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia, contrar 'îngrijorărilor prezidenţiale' situaţie în care peste 2000 de magistraţi ar fi dobândit vocaţie la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal", a mai menţionat ministrul Justiţiei.

Totodată, Toader a scris că, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, prin OUG se asigură stabilitate membrilor aleşi din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocaţi pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales; se consacră în mod explicit faptul că reprezentanţii societăţii civile participă cu drept de vot la lucrările plenului CSM; se prevede faptul că procurorii de la DNA şi DIICOT nu mai pot fi revocaţi în situaţia aplicării celei mai uşoare sancţiuni, cu avertismentul şi se prevede transmiterea în direct a interviului susţinut de către candidaţii pentru funcţiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public.

"Fără a fi examinat şi avizat OUG, Comisia de la Veneţia a reţinut rezolvarea parţială a problemei pensionării anticipate a magistraţilor, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale. În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneţia spre examinare şi avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018! În acelaşi timp, OUG a uniformizat cerinţa de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcţii de execuţie din cadrul PÎCCJ, DNA şi DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani. Pentru funcţiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ. În repetate rânduri am subliniat cerinţa distincţiilor necesare dintre legea civilă şi legea penală!", a mai scris Toader. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…