Toader: Cei de la comisia specială sunt în măsură să vă răspundă în legătură cu modificările Codului penal

Toader: Cei de la comisia specială sunt în măsură să vă răspundă în legătură cu modificările Codului penal

Comisia parlamentară specială este în măsură să răspundă în ceea ce priveşte modificările Codului penal, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Nu este noul Cod penal, este Codul penal din 2014, care are modificări. Cu privire la acest Cod penal a cărui modificare se preconizează, adică a fost adoptat în Parlament, Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de lege pentru modificare, în sensul punerii de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, în sensul punerii de acord cu directivele europene, mă refer la Codul penal şi de procedură penală. Prin urmare, strict, propunerea noastră viza transpunerea directivei, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Mai departe, modificările au survenit la comisia specială şi dânşii sunt cei în măsură să vă răspundă", a afirmat Toader, la Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că, la controlul de constituţionalitate, se va vedea dacă modificările adoptate - şi încă neintrate în vigoare - corespund sau nu exigenţelor constituţionale.

"Trebuie să ne amintim faptul că oportunitatea unei reglementări aparţine legiuitorului, iar constituţionalitatea este o obligaţie generală, pe care o va verifica instanţa de contencios constituţional", a amintit Toader.

Ministrul a precizat că legiuitorul este obligat să modifice o lege în acord cu deciziile CCR, dar nu este împiedicat să adopte şi alte modificări, în limitele Constituţiei, lucru ce va fi verificat de CCR.

"Cu privire la abuz (în serviciu - n.r.), au fost la Ministerul Justiţiei foarte multe dezbateri. (...) Am primit foarte multe propuneri de modificare. (...) În codurile penale ale statelor membre ale Uniunii doar câteva dintre ele au incriminat abuzul în această formă destul de cuprinzătoare, de permisivă în încadrarea unei fapte", a afirmat Tudorel Toader.

El a explicat că în unele ţări ale UE există coduri penale care incriminează abuzul, "dar într-o formă mult mai riguroasă, mai strictă, mai previzibilă, mai clară", aşa cum cer şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar şi Constituţia României.

"La nivelul comisiei speciale s-au adunat 31 sau 32 de propuneri pentru modificarea abuzului în serviciu. Una dintre propuneri a fost a Ministerului Justiţiei. Unele din propunerile care n-au fost reţinute, într-o formă sau alta, cuprind modificări pe care Ministerul Justiţiei le-a reţinut. Prin urmare, am toate acele 31 de propuneri, (...) am luat acele propuneri pe care noi le-am considerat la Ministerul Justiţiei, le-am trimis la comisia specială. Dumneavoastră puteţi întreba comisia specială care au fost raţiunile pentru care au reţinut una dintre variante. Cele 32 de propuneri (...) nu produc efecte juridice şi comisia specială a reţinut una dintre ele, în speţă cea plecată de la Ministerul Justiţiei, şi dânşii vă pot explica comparativ de ce au preferat o soluţie în detrimentul alteia", a spus Toader.

Potrivit acestuia, procesul legislativ se află la jumătatea drumului, urmând să se verifice constituţionalitatea la CCR, apoi obţinut un aviz al Comisiei de la Veneţia şi, de asemenea, va fi exprimată şi opinia preşedintelui României.

"Probabil preşedintele o va trimite la reexaminare, adică avem ocazia să vedem şi argumentele - contraargumentele domniei sale, prin urmare noi (...) ne aflăm în stadiul în care comisia specială a elaborat un proiect, Parlamentul a adoptat, dar acum urmează filtrul de constituţionalitate, filtrul de convenţionalitate, filtrul de verificare a standardelor europene. Când ajungem la finalul proiectului de lege, (...) vedeţi că de fiecare dată forma care pleacă se modifică pe parcurs, nu este în chip obligatoriu ca forma aceea să fie şi cea promulgată, cea care se publică în Monitorul Oficial. (...) N-am spus că nu este nicio grabă, am spus că nu se pot face judecăţi definitive câtă vreme parcursul legislativ este în faza pe care o ştim", a explicat Toader. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”