Toader, avocatul lui Dragnea în fața judecătorilor CCR în cazul Belina. Moment unic în istoria modernă a României, ministrul Justiției pledează ca avocat pentru un infractor

Toader, avocatul lui Dragnea în fața judecătorilor CCR în cazul Belina. Moment unic în istoria modernă a României, ministrul Justiției pledează ca avocat pentru un infractor

T.Toader, avocatul lui Dragnea în fața judecătorilor CCR în cazul Belina. Moment unic în istoria modernă a României, ministrul Justiției pledează ca avocat pentru un infractor. Discurs scandalos, „DNA nu are competența de a ancheta” această furăciune. Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, joi, sesizarea lui Calin Popescu-Tariceanu privind ancheta DNA legata de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina. Tariceanu cere CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Parchet si Guvern. Ministrul Tudorel Toader a venit in fata judecatorilor CCR pentru a sustine solicitarea lui Tariceanu, relatează  Aktual24.ro .

UPDATE/Judecătorii CCR au amânat luarea unei decizii pentru data de 23 noiembrie.

Iata discursul sustinut de Tudorel Toader la CCR:

”Opinez că decizia pe care o veți lua astăzi nu va fi una pe speță, chiar dacă discutăm despre un dosar concret. Decizia pe care o veți lua este una care va statua pe întreg acest domeniu. O decizie care va delimita competențele Ministerului Public pe de o parte și cele ale Guvernului, conferite de Constituția României.

Ce solicită președintele Senatului și susținem noi ca Guvern este de a constata dacă prin activitatea DNA de a ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unui act normativ în general este un conflict juridic sau este un conflict de natură instituțională (...) DNA a început cercetarea penală față de mai mulți demnitari motivând faptul că au fost încîlcate prevederile Constituției și a mai multor legi și ordonanțe. De asemenea, spune DNA că au fost încălcate o serie de dispoziții ce reglementează normele de tehnică legislativă.

Noi considerăm că sesizarea este admisibilă, deoarece competențele Guvernului sunt de rang constituțional, în timp ce DNA are competențele dezvoltate la nivel intra-constituțional.

Știm că o HG atunci când încalcă legea sau adaugă la lege ea poate fi atacată la instanța de contencios administrativ. Sancțiunea aplicată pentru neaplicarea dizpozițiilor legale în adoptarea, elaborarea unei hotărâri de Guvern se sancționează pe legea extra-penală (...) În Codul Penal nu avem nicio infracțiune care pedepsească elaborarea, adoptarea unei HG. Practic, DNA-ul procurorul nu are competența, abilitatea instituțională să ancheteze legalitatea hotărârii de Guvern. Poate DNA să ia din competența judecătorului de contencios administativ? Noi credem că nu, jurisprudența CCR este în același sens. Procurorul are posibilitatea de a sesiza instanța de contencios adminitrativ cu privire la un act administrativ, dar nu se poate subtitui acestuia.

Așadar, vă solicităm, așa cum CCR a decis în toate deciziile în care a constatat conflictul de natură constituțională (...) vă solicităm să constatați că acest conflict de natură a fost pornit de către procurorul DNA și vă solicităm să dezlegați conflictul pe această speță și cu caracter de lege pe viitor”, a spus Tudorel Toader, in fata judecatorilor CCR.

Pe 23 octombrie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind cercetarile DNA legate de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina.

”Presedintele Senatului, domnul Calin Popescu-Tariceanu, a cerut astazi Curtii Constitutionale a Romaniei sa constate si sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, pe de alta parte. Asa cum se precizeaza in solicitarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetarii penale a Directiei Nationale Anticoruptiei asupra legalitatii Hotararii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotararii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presa al Senatului.

Potrivit sesizarii lui Tariceanu, conflictul juridic de natura constitutionala este generat de inceperea urmaririi penale privind adoptarea unor hotarari de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului”, sustinea presedintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern si, totodata, sa constate ca acest conflict are drept cauza faptul ca DNA si-a arogat competenta de anchetare a oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari. O alta cerere a lui Tariceanu cate CCR este ”sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern.”


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”