Titularizare 2023. Meseria de dascăl a devenit brusc atractivă

Titularizare 2023. Meseria de dascăl a devenit brusc atractivă

Proba scrisă a examenului de titularizare din acest an a avut loc ieri și nu mică le-a fost mirarea reprezentanților Ministerului Educației când au văzut că din cei aproape 32.000 de candidați înscriși, peste 5.700 sunt absolvenți ai promoțiilor curente. Cele mai multe catedre disponibile sunt pentru educatoare.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Este bătaie pe cele 6.800 de posturi scoase la concursul de titularizare de Ministerul Educației. Față de anii trecuți, anul acesta s-au înscris mai mulți candidați ai promoției curente. Una dintre explicațiile posibile este aceea a măririlor salariale obținute în urma grevei generale în învățământul preuniversitar de la finalul anului școlar încheiat.

Potrivit Ordonanței nr. 57/2023, care prevede că de la 1 ianuarie 2024 salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, adică 4.600 de lei net. Cele mai multe catedre scoase la concursul de anul acesta sunt pentru educatoare – 1.154.

Nota minimă: 7

Pentru a obține statutul de cadru didactic titular și implicit contract de muncă pe perioadă nedeterminată în sistemul de educație din preuniversitar, candidații trebuie să obțină minimum nota 7. Candidații care obținut sub 7, dar peste nota 5, pot opta pentru angajarea ca profesori suplinitori, angajat pe perioadă determinată, adică un an școlar. Reamintim că, anul acesta, din pricina grevei din învățământ, inspecția la clasă în vederea titularizării a fost anulată.

În total, Ministerul Educației a organizat concurs pentru ocuparea a 6.837 de posturi didactice pe perioadă nedeterminată, 5.945 în mediul urban şi 1.342 în mediul rural. Lucrările scrise vor fi evaluate în 12 centre de evaluare, constituite pe discipline, la nivel naţional.

Pentru învățători, numărul posturilor disponibile sunt în număr de 962, în timp ce pentru profesori în cabinete de asistență psihopedagogică sunt 953 de catedre libere.

Potrivit datelor Ministerului Educației, cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor de educatoare/profesor pentru învățământul preșcolar cu predare în limba română – peste 7.100 de candidați, respectiv posturilor de învățători/profesor pentru învățământul primar cu predare în limba română – peste 4.400 de candidați.

De asemenea, un număr substanțial de candidați s-au înscris la disciplinele educație fizică și sport – peste 2.800 de candidați, limba și literatura română – peste 1.900 de candidați – și limba engleză – peste 1.500 de candidați.

În cadrul concursului sunt testate cunoştinţele de specialitate şi didactica specialităţii, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului. Subiectele pentru cele 112 discipline, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Rezultate finale, pe 26 iulie

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare și pe site-ul Ministerului Educației.

Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice – la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar – în data de 18 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 19 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 26 iulie. Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice de repartizare organizate de inspectoratele şcolare în zilele de 27 și 28 iulie.

Cu o lună înainte de proba scrisă a concursului de titularizare de anul acesta, Ministerul a modificat prin ordin de ministru metodologia pentru mobilitatea profesorilor . Astfel, la concursul de anul acesta au rămas doar probele orale – ale căror rezultate notate cu admis/respins au fost publicate pe 4 iulie – și proba scrisă, fără inspecţie la clasă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…