Titanii șahului sosesc, în mai, la București: Magnus Carlsen, numărul 1 în lume, va fi printre ei
Organizatorii circuitului internațional de șah Grand Chess Tour (GCT), a cărui ediție 2023 va debuta pe 5 mai, la București, anunță wildcard-urile pentru primele trei etape din Europa: Superbet Chess Classic România (București), Superbet Rapid & Blitz Polonia (Varșovia) și SuperUnited Rapid & Blitz Croația (Zagreb).
Magnus Carlsen, un norvegian genial
Printre marii maeștri (GM) selectați se numără jucători de bază ai lotului olimpic masculin al României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), Constantin Lupulescu (locul 272 mondial), dar și Kirill Shevchenko (locul 70 mondial), care va concura sub steagul României în competiția din Polonia.
Jucătorul nr. 1 în lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen, a primit wildcard-uri și va fi cap de afiș la două dintre etapele din Europa ale turneului Grand Chess Tour 2023.
Wildcard-urile celor trei etape europene ale circuitului
Unul dintre cei mai valoroși șahiști români, potrivit actualului clasament mondial, Bogdan-Daniel Deac, a primit wildcard-uri și va juca atât în competiția de la București, cât și în cea de la Varșovia, în timp ce un alt jucător de bază al lotului masculin olimpic, Constantin Lupulescu, va performa la Zagreb. Jucătorul Kirill Shevchenko (Ucraina) va juca și el sub steagul României, în competiția din Polonia.
Pentru etapa de la Varșovia au mai primit wildcard-uri Radoslaw Wojtaszek (Polonia), dar și cel mai bun jucător de șah din lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen. Șahistul norvegian a obținut un wildcard și pentru etapa de la Zagreb, unde va performa alături de fostul campion mondial, Viswanathan Anand (India), de Ivan Saric (Croația), de Dommaraju Gukesh (India) și de Constantin Lupulescu (România).
"Le urăm bun venit, în cadrul acestui circuit internațional, campionilor mondiali Magnus Carlsen și Viswanathan Anand", a declarat Michael Khodarkovsky, Directorul Executiv al Grand Chess Tour. "Titanii șahului mondial vor fi provocați de vedete tinere, aflate în plină ascensiune, precum Dommaraju Gukesh și Kirill Shevchenko, ceea ce promite un circuit extrem de palpitant, în acest an", a adăugat Khodarkovsky.
"Șahul din România are o tradiție bogată, dacă ne raportăm la performanțele notabile obținute de jucătorii noștri extrem de talentați. Un astfel de exemplu îl reprezintă Corina Peptan, care în 1988, la doar 10 ani, uimea lumea șahului, devenind campioană mondială de șah pentru tineret, în categoria ei de vârstă. Astăzi, suntem încrezători că putem atinge înălțimi cel puțin la fel de impresionante, ba chiar le putem depăși cu succes", a precizat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.
Competițiile Superbet Chess Classic România și Superbet Rapid & Blitz Polonia 2023 sunt susținute de Fundația Superbet. Începând din 2022, Fundația Superbet este partener strategic global al circuitului internațional de șah, fondat de cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, multiplu campion mondial, Garry Kasparov, și de miliardarul american Rex Sinquefield, supranumit “mogulul șahului”. Aceasta este cea mai onorantă colaborare internațională a Fundației Superbet, care se alătură astfel numelor mari care au susținut circuitul de șah GCT în primii săi ani, printre ele Vivendi SA, Saint Louis Chess Club, Tata Steel India, Lohia Foundation sau DeepMind (compania de Artificial Intelligence a Google).
"Ne-am angajat să susținem Federația Română de Șah și să aducem, anual, în Capitală, cei mai buni jucători de șah de pe glob. Ediția din 2023 a Superbet Chess Classic promite să fie una spectaculoasă, cu doi șahiști care se vor lupta, luna viitoare (în aprilie a.c.), pentru titlul mondial. Îl așteptăm cu nerăbdare pe noul campion mondial la București, în prima etapă a acestui circuit, ce va debuta pe 5 mai. Alături de elita șahului mondial, se află cei mai valoroși jucători români, Richard Rapport și Bogdan Deac, modele inspiraționale pentru tinerii șahiști, care au șansa unică de a-și vedea de aproape idolii", a adăugat președinta Fundației Superbet.
Wildcard-urile pentru etapele din Statele Unite - Saint Louis Rapid & Blitz și Cupa Sinquefield - vor fi anunțate la o dată ulterioară.
Totodată, au fost numiți și arbitrii circuitului Grand Chess Tour, ediția 2023: arbitrul-șef, IA Chris Bird (SUA), respectiv arbitrul-șef adjunct, IA Ignatius Leong (Singapore). Arbitrii pentru fiecare competiție, din cele cinci etape programate pentru acest an, vor fi anunțați ulterior.
Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapele de șah clasic și 175.000 de dolari pentru cele de șah rapid și blitz. În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.
Etapele Grand Chess Tour 2023
Nume etapă Perioadă Locație
Superbet Chess Classic Romania 4 - 16 Mai București, Romania
Superbet Rapid & Blitz Poland 19 - 26 Mai Varșovia, Polonia
Super United Rapid & Blitz Croatia 3 - 10 Iulie Zagreb, Croația
Saint Louis Rapid & Blitz 12 - 19 Noiembrie Saint Louis, SUA
Sinquefield Cup 19 Noiembrie - 3 Decembrie Saint Louis, SUA
Fondul de premiere în ediția 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.
Despre Grand Chess Tour (GCT)
GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.
Despre Fundația Superbet
Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.
Despre Saint Louis Chess Club
Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.
Sursa: adevarul.ro