Țintoiu (NN Pensii): Am fost dezamăgiți de contribuția la fondurile de pe pilonul II; trebuia să ajungem la 6% din 2016

Țintoiu (NN Pensii): Am fost dezamăgiți de contribuția la fondurile de pe pilonul II; trebuia să ajungem la 6% din 2016

Legea pensiilor private prevedea faptul că nivelul contribuțiilor la fondurile de pe pilonul II de pensii urma să ajungă la 6% din salariul brut încă din 2016, dar acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce este o dezamăgire, a declarat, marți, Raluca Țintoiu, director general NN Pensii, în cadrul unei conferințe de presă.

"Am fost dezamăgiți de contribuția la fondurile de pe pilonul II, de faptul că legea pensiilor private spunea că o să ajungem la 6% din salariul brut încă din 2016 și lucrul acesta nu s-a petrecut. Banii au fost direcționați în alte zone și chiar dacă din punct de vedere global fondurile administrate pe pilonul II arată bine, aceasta se întâmplă din cauză că salariile au început să crească, dar conturile noastre individuale ar fi trebuit să arate și mai bine dacă ajungeam la 6%", a afirmat Raluca Țintoiu.

Aceasta susține că în prezent nu există o rațiune pentru care statul să naționalizeze total sau parțial pensiile private obligatorii atâta timp cât nivelul datoriei este scăzut și are posibilitatea să se împrumute.

"Credem că datoria publică a României este la un nivel acceptabil. Există piețe și există posibilitatea reală ca să poată să se împrumute fără să trebuiască să-și reducă serviciul datoriei cum s-a întâmplat în alte țări din Estul Europei. În plus, problema noastră demografică este una mai serioasă decât în zonă și acesta ar însemna, dacă se apucă de naționalizare, că pun în pericol niște economisiri care au început să fie sensibile. Adică sunt 7 miliarde de euro care sunt puși de o parte pentru noi, pentru când ieșim noi la pensie, de care ar trebui să se atingă și ar trebui să explice de ce. Nu mi se pare că există riscul acesta și nu mi se pare că ar exista o rațiune pentru care să facă lucrul acesta. România se poate împrumuta foarte bine de pe piețele externe", a spus Raluca Țintoiu.

Acesta a declarat că reprezentanții fondurile de pensii au avut discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară despre norma de investiții și că ar putea avea loc revizuire tehnică a acesteia în sensul de a permite fondurilor de pensii să investească mai mult în fonduri de investiții.

Activele nete administrate de NN Pensii (pensiilor private obligatorii .n.r.) în beneficiul participanților s-au cifrat la 11,5 miliarde de lei, arată datele valabile la finalul anului 2016, cu 26% peste valoarea raportată pentru anul anterior. Astfel, NN Pensii a încheiat anul trecut cu o cotă de piață în funcție de activele nete de 36,6%. 1,92 milioane de români contribuie la fondul de pensii obligatorii administrat de NN, reprezentând o cotă de 28,2% din numărul total de participanți din piața pensiilor private obligatorii, conform datelor ASF pentru anul 2016. Numărul de participanți a înregistrat o creștere de 2,1% față de 2015, care reflectă evoluția numărului de angajați noi intrați în piața muncii de-a lungul anului.

Contribuția medie lunară a participanților la fondul de pensii administrat de NN a fost de 139 lei în 2016, cu 9% mai mult față de nivelul de 127,5 lei din anul anterior. Portofoliul investițional al fondului de pensii administrat de NN este compus din titluri de stat (65,5%), acțiuni listate (17,3%), depozite bancare (7,1%), precum și titluri de participare și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 10,1%), potrivit datelor valabile la finalul lui 2016. Din mai 2008 și până la finalul anului 2016, randamentul mediu anualizat al fondului administrat de NN a fost de 9,8%, peste media anualizată a tuturor fondurilor din piață de 9,32%.

Pe segmentul pensiilor facultative, activele administrate de NN Asigurări de Viață în beneficiul participanților au avut o valoare de 754,1 milioane de lei, cumulat pentru fondurile NN Activ și NN Optim, conform datelor valabile la finalul anului 2016. Comparativ cu finalul anului 2015, NN a înregistrat, astfel, un avans de 21,9% al activelor nete și deține o cotă de piață de 50,2%, conform datelor ASF.

De asemenea, NN Asigurări de Viață a înregistrat un profit brut de 29,8 milioane de lei în 2016, în creștere cu 31,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Valoarea include cheltuielile excepționale realizate anul trecut ca parte a procesului de rebranding, investițiile pentru lansarea asigurării de sănătate, precum și provizionul tehnic constituit pentru pensiile private facultative. Profitul obținut din activitatea curentă, fără a lua în calcul toate aceste elemente, s-a cifrat la 52,7 milioane de lei, în creștere cu 31,9% față de nivelul din 2015.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”