Tinerii britanici preferă liderii autoritari în locul democrației, arată un sondaj
Unul din cinci britanici din generația Z și din generația mileniului preferă lideri puternici, fără alegeri, în locul democrației, iar alegătorii, în general, sunt dezamăgiți de politică, potrivit unui raport.
Tineri, Londra/FOTOȘArhiva
Sondajul, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare ca parte a raportului FGS Global Radar, a arătat că, în general, 14% dintre oameni au fost de acord cu afirmația: „Cel mai bun sistem pentru conducerea eficientă a unei țări este un lider puternic care nu trebuie să se preocupe de alegeri”, mai degrabă decât alternativa: «Cel mai bun sistem pentru conducerea eficientă a unei țări este democrația».
Acest procent a crescut la 21% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, care au răspuns că cel mai bun sistem este un lider puternic, fără alegeri. În schimb, doar 8 % dintre persoanele de peste 55 de ani au preferat acest sistem democrației.
Concluziile raportului, conform cărora o minoritate considerabilă a persoanelor sub 45 de ani nu sunt convinse de necesitatea alegerilor, vin în contextul în care unii alegători au optat pentru lideri populiști, precum Donald Trump, iar miliardarul Elon Musk a exercitat putere asupra dezbaterii publice prin modelarea a ceea ce se vede pe platforma sa de social media X.
Săptămâna trecută, FT a scris că Musk a discutat în privat cu aliații despre modul în care Keir Starmer ar putea fi înlăturat din funcția de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, într-o mișcare care ar constitui o intervenție în democrația britanică.
Bărbații, mai predispuși să se îndepărteze de la democrație
Nu am crezut niciodată că mă voi abține de la vot, dar mulți tineri o vor face - și ne puteți condamna?
Raportul de sondaj al FGS a constatat că bărbații sunt mai predispuși să se îndepărteze de democrație decât femeile, cu 17% față de 13%, iar votanții Reform UK sunt cu puțin mai predispuși să facă acest lucru decât votanții altor partide, cu 17% față de votanții laburiști cu 16%, conservatori cu 14%, democrat-liberali cu 9% și verzi cu 8%.
Cei mai dezamăgiți de vot au fost cei cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, trei din zece afirmând că votul nu a schimbat nimic.
Sondajul a evidențiat pesimismul cu privire la starea politicii britanice, 47% dintre respondenți afirmând că: „Niciunul dintre partidele politice actuale nu îmi reprezintă foarte bine opiniile și valorile”.
În urma intervievării a 2 000 de adulți cu drept de vot, s-a constatat că 23% consideră că „Regatul Unit merge în direcția cea bună”, în timp ce 64% sunt de acord cu afirmația: „Se pare că Regatul Unit se află într-o perioadă de declin accentuat”. Cincizeci și nouă la sută au declarat că au impresia că „cei mai buni ani ai Regatului Unit au trecut”.
Raportul anual Global Radar, care analizează marile teme ale anului 2025, prezice că acesta va fi anul lui Trump și că va exista o perioadă de șoc și uimire în timp ce acesta își va realiza agenda.
Regatul Unit, far de stabilitate relativă
În interviurile neoficiale cu 70 de experți politici și formatori de opinie, raportul spune că aceștia au subliniat faptul că Regatul Unit este acum un far de stabilitate relativă - în comparație cu ultimul parlament și cu situația actuală din principalii vecini europeni - permițând întreprinderilor să planifice, să ia decizii și să se implice.
Dar mulți au prezis, de asemenea, că vor exista ciocniri inevitabile cu întreprinderile, sindicatele și deputații laburiști, intervievații întrebându-se dacă cabinetul are curajul să lupte.
Potrivit raportului, chiar și susținătorii laburiști cu care s-a discutat au fost îngrijorați de faptul că guvernul se străduiește să își articuleze strategia și agenda și de lipsa unei viziuni și a unei narațiuni clare care să explice ce face guvernul Starmer, de ce o face și pentru cine o face.
Sursa: adevarul.ro