Tineri în pijamale la birou: reacția ironică la condițiile de muncă din China. „De ce să te deranjezi?”

Tineri în pijamale la birou: reacția ironică la condițiile de muncă din China. „De ce să te deranjezi?”

O nouă tendință face ravagii în rândul tinerilor din China: videoclipuri de tipul „pregătește-te cu mine”, dar cu o notă distinctă – îmbrăcămintea de lucru nu este deloc una convențională. Într-un fel de protest față de condițiile de muncă precare și a salariilor sub așteptări, angajații aleg cele mai proaste pijamale și papuci, pe care îi îmbracă la birou. Apoi, cu un zâmbet larg, își expun creațiile online.

Ținutele tinerilor chinezi la locul de muncă FOTO Douyin

Ținutele tinerilor chinezi la locul de muncă FOTO Douyin

De luni de zile, utilizatorii chinezi de rețele sociale au postat sub hashtag-uri precum #îmbrăcămintegroaznicălaloculdemuncă și #ținutazilei, provocându-și unii pe alții să împărtășească imagini cu outfit-urile lor catastrofale, notează CNN.

Fenomenul a luat mare aploare, în special în rândul tinerilor. Hashtag-ul „îmbrăcămintegroaznicălaloculdemuncă” a adunat peste 140 de milioane de vizualizări și zeci de mii de discuții doar pe platforma chineză de socializare Weibo.

Tinerii chinezi, tot mai dezamăgiți de condițiile de muncă

De ce să te deranjezi când munca și perspectiva vieții tale viitoare nu arată atât de strălucitor”, a spus Bohan Qiu, fondatorul în vârstă de 29 de ani al Proiectului Boh, o companie creativă, de relații publice și cu sediul în Shanghai și Seul, care oferă consultanță pentru branduri de modă și multe altele.

Înainte au văzut (lucrul) ca urmărirea unui vis... și (companiile) au motivat pe toată lumea să lupte pentru economie, a continuat el.

În timp ce exemplele care au devenit virale pe rețelele de socializare sunt mai extreme, Qiu a spus că crede că îmbrăcămintea casual pentru serviciu a fost întotdeauna populară în China și va continua.

Acesta, a spus el, va fi cazul în special la locurile de muncă în care orele suplimentare și statul pentru o lungă perioadă în fața calculatorului sunt norma, și, de asemenea, cu angajați ai unei generații mai tinere, care s-a obișnuit să lucreze de la distanță în timpul pandemiei.

Dar fenomenul nu se oprește la cifre și trenduri online. O postare virală de pe platforma Douyin, a utilizatoarei Kendou S, a atras atenția publicului larg.

Una dintre postările virale FOTO Douyin

Una dintre postările virale FOTO Douyin

Într-un videoclip, vizionat de peste 752.000 de ori și repostat de peste 1,4 milioane de ori, Kendou S prezintă una dintre ținutele ei ofensatoare, straturi de haine inadecvate, de la pălării pufoase și cagule gri, la rochii de pijama și papuci căptușiți cu blană .

Ca răspuns la postări similare, o femeie care a postat o poză cu ea în vestă galben neon și pantaloni scurți largi până la genunchi a scris: „Colega mea spune că mă îmbrac ca un om sălbatic”, în timp ce un alt comentator arătând o jachetă murdară, galbenă și albastră a spus: „Șeful meu mi-a dat 50 de yuani (aproximativ 7 dolari) să-mi spăl hainele și mi s-a interzis să mai dau mâna clienților vreodată”.

În ciuda aspectului excentric al acestei tendințe, mulți chinezi totuși continuă să-și păstreze simțul stilului și al esteticii.

Chiar și atunci când port pijamale, încerc să arăt bine. Este important să ne păstrăm demnitatea”, a subliniat un utilizator din Shanghai.

„O formă de autoexprimare”

Chiar și mass-media de stat din China a intervenit în discuție.

„Cotidianul Poporului” a numit fenomenul de a te îmbrăca urât la locul de muncă un fel de „autodepreciere” și a menționat că, atâta timp cât angajații „se îmbracă corespunzător, au o atitudine corectă la locul de muncă, nu afectează alți oameni și nu creează alte probleme” nu este nicio problemă.

Această tendință poate fi privită ca o formă de autoexprimare și un mod de a face față condițiilor de muncă dificile”, a concluzionat ziarul oficial.

Tinerii din China ajung pe o piață a muncii dificilă, guvernul raportând în ianuarie că rata șomajului în decembrie 2023 a fost de 14,9% în rândul tinerilor cu vârste între 16 și 24 de ani. Această cifră, care a fost publicată după o pauză de cinci luni, a exclus 62 de milioane de studenți cu normă întreagă. Cifra a atins, anterior, un maxim de 21,3% în luna iunie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…