Timpul se scurge pentru ucrainenii care fug de înaintarea armatei ruse. „Totul este acoperit de sânge”

Timpul se scurge pentru ucrainenii care fug de înaintarea armatei ruse. „Totul este acoperit de sânge”

Forțele ruse avansează încet dar sigur spre orașul Toretsk din estul Ucrainei, bombardând localitatea zi și noapte cu rachete și focuri de artilerie, parte a unei ample avansări în regiunea Donețk, pe care Ucraina nu a reușit să o oprească, potrivit Reuters .

Orașul e plin de grămezi de moloz, blocurile arse au devenit de nelocuit, turnul unei biserici a căzut, iar în apropiere se ridică coloane de fum de la proiectilele care se apropie, arată un reportaj publicat vineri de sursa citată.

Un grup de locuitori, cei mai mulți vârstnici, s-au adunat intr-o curte rezidențială, pentru a-l asculta pe Ivan, un ofițer de poliție în uniformă de camuflaj, care încearcă să îi convingă să părăsească Toretsk, împreună cu echipa sa de evacuare.

Alte câteva sute de ofițeri și voluntari ucraineni încearcă să să ducă aceeași muncă de lă-murire în orașele și satele de pe linia frontului, înainte ca acestea să fie transformate în ruine și înglobate în teritoriul deținut de ruși.

„Rămâneți cu toții? Nu vedeți cum se schimbă situația? Dacă credeți că veți sta deoparte, asta nu se va întâmpla”, le-a spus ofițerul.

„Au călcat totul în picioare”

Unii localnici au fost de acord cu oferta, însă mulți i-au spus că vor să plece pentru o viață nesigură în zone mai sigure ale Ucrainei. Alții au motivat că nu vor să fie separați de rude și prieteni în vârstă.

Orașul Toretsk arată ca o grămadă de molz. FOTO Facebook  Denis Khrystov

Orașul Toretsk arată ca o grămadă de molz. FOTO Facebook Denis Khrystov

„Dumnezeu ne-a dat pământ și cer, iar ei (rușii) au călcat totul în picioare, l-au acoperit cu sânge. Totul este acoperit de sânge. Și băieții tineri...", a spus o localnică.

Tetyana Nikonova, o reprezentantă a administrației militare locale, spune că au mai rămas aici proximativ 5 000 de persoane (din 35. 000 cât număra orașul, în urmă cu un deceniu).

„Băieții încearcă să îi convingă, dar ei nu vor să plece Le oferim tot ce putem, cazare, transport, totul gratuit, dar oamenii se ascund în subsoluri", a spus ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii