Timpul petrecut pe telefon înaintea somnului poate duce la depresie. Obiceiul, tot mai prezent la români
Românii petrec tot mai mult timp pe rețelele de socializare, iar acest lucru este îngrijorător, susțin medicii. Timpul petrecut în fața ecranelor albastre, înainte de culcare, poate conduce la afecțiuni grave și greu de tratat.
Dependență de telefon SURSĂ Arhiva Adevărul
Chiar dacă multe persoane cunosc pericolele la care se expun, aleg să le neglijeze. Astfel, pot dezvolta probleme importante ce pot conduce, treptat, la depresie sau anxietate.
,,Trebuie să evităm acest obicei"
Psihiatrii susțin că dependența de tehnologie este foarte periculoase și poate fi asociată cu o închisoare digitală. Tinerii, care de multe ori sunt atrași de faima din mediul online, ce se măsoară în numărul de like-uri, sunt cei mai predispuși la a dezvolta probleme de sănătate.
,,Foarte multe persoane petrec ore în șir pe telefon înainte de culcare. Este important să știm că ecranele cu lumină albastră afectează undele cerebrale și interferează cu somnul. Acestea intervim în arhitectura normală a somnului iar, pe termen lung, pot produce dereglări importante. Astfel, poate să apară o serie mare de manifestări, precum lipsa odihnei sau a somnului, care să nu permită refacerea energetică și funcționalitatea normală a creierului. Totodată, poate apărea iritabilitatea, nervozitatea și oboseala, aceștia factori fiind cauza și pentru apariția depresiei", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iași.
Ce sfaturi au doctorii
Medicii susțin că există anumite metode prin care putem înlocui obiceiurile nocive . Astfel, în loc să petrecem ore în șir în mediul online, am putea să alegem activități care ajută la relaxare.
,,Trebuie să înțelegem că este important, pentru igiena somnului, să nu utilizăm dispozitivele cu lumină albastră înainte de culcare. Ar fi indicat să alegem o plimbare scurtă, să citim o carte sau să ascultă muzică. Trebuie să găsim activități care ne relaxează și care, în primul rând, să nu implice expunerea la lumina albastră. De cele mai multe ori, tinerii sunt cei care aleg să petreacă ore în șir pe telefon", adaugă medicul ieșean.
Sursa: adevarul.ro