Timiș: Robu susține că banii de la Guvern acoperă 10%-25% din necesarul pentru reparații la școli și spitale
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a susținut joi că suma acordată ca sprijin, de Guvern, pentru clădirile avariate de furtuna de la sfârșitul săptămânii trecute acoperă în proporție de aproximativ 11% necesarul pentru reparațiile la școli și respectiv aproximativ 26% la spitale.
Primarul susține că o bună parte din lucrări s-au efectuat deja grație mobilizării exemplare a echipelor de meseriași ale societății primăriei, Colterm.
''Pentru a se înțelege corect datele (sumele aferente reparațiilor de la școli, n.r.) dăm următorul exemplu: dacă într-o școală acoperișul era degradat, dar încă își îndeplinea funcția, iar la furtună a fost spulberat în proporție de 60%, la remediere se înnoiește întregul acoperiș, așa cum e rațional, dar se acoperă de la bugetul de stat doar cota parte de 60% din totalul cheltuielilor'', explică primarul Nicolae Robu.
Premierul Mihai Tudose a primit marți dosarele cu solicitările de ajutor financiar pentru reparațiile la școlile și spitalele afectate de furtuna de duminică din județul Timiș, estimate în total la 1,8 milioane de lei.
''Eu am o listă oficială. Domnul primar s-a abținut în ședință (la vot—n.r.), susținând că ordinul de mărime al sumei este greșit și că ar mai trebui adăugat un zero. E în ordine, să-și asume evaluarea și vedem cine are dreptate. Deocamdată, începem de undeva, acestea sunt actele oferite de către cei în drept să o facă. În două zile, avem hotărârea de guvern și deblocăm banii imediat. Toate județele vor beneficia de același tratament'', a declarat marți, la Timișoara, premierul Mihai Tudose.
Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat că s-a abținut la vot, întrucât între sumele avansate de Biroul școli, spitale din Primăria Timișoara și sumele transmise de Inspectoratul Școlar este o diferență, chiar dacă vorbim doar despre o estimare.
''Aș vrea să mai fac o verificare la primărie, să le cer justificări celor care au lucrat la listă. Este interzis, este caz penal să se ceară acum fonduri pentru intervenții remediative la altceva decât la ceea ce s-a stricat la furtună. Acum s-a aprobat suma mai mică (de 1,8 milioane de lei, n.r.), urmând ca într-o etapă următoare să se ia în calcul și intervențiile de valoare mai mare'', a afirmat marți Nicolae Robu.
AGERPRES