Timiş: Recontaminările cu SARS-CoV-2 dau forme mai severe ale bolii, spune pneumologul Cristian Oancea
Medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara au tratat şi cazuri de recontaminări cu COVID-19 la acelaşi pacient, recidiva fiind mai severă decât îmbolnăvirea primară, a declarat luni, pentru AGERPRES, managerul spitalului, prof. dr. Cristian Oancea.
"În acest moment avem doar o singură recontaminare. Simptomele, în cazul reinfectărilor cu SARS-CoV-2, sunt mai severe. Cel mai probabil, s-au recontaminat pentru că nu au respectat măsurile de protecţie anti-pandemice. Au banalizat virusul şi s-au bazat pe faptul că prima infecţie a fost sub o formă foarte uşoară sau asimptomatică", a afirmat pneumologul Cristian Oancea.
Prefectura Timiş a anunţat că în ultimele 24 de ore în judeţ au fost confirmate 123 de noi îmbolnăviri cu COVID-19, dintre care 69 în Timişoara, în condiţiile în care numărul de teste efectuate a fost de aproape 10 ori mai mic decât în zilele precedente. Unul dintre cazuri este contaminare SARS-CoV-2 din străinătate.
În această dimineaţă, numărul total de persoane internate cu coronavirus confirmat a ajuns la 359, cu 54 pe ATI şi un deces raportat. Rata de infectare în Timişoara a fost de 5,58 la mia de locuitori. Alte 30 de localităţi au depăşit această rată, iar 31 de localităţi au indicele între 1,5 şi sub 3 la mia de locuitori.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Cornelia Bubatu, a informat că focarul activ COVID de la Universitatea de Vest Timişoara a fost declarat închis, rămânând active 22 de focare, din care şase sunt în tot atâtea secţii ale Spitalului Judeţean Timişoara, cu un total de 63 de cazuri confirmate.
Pe de altă parte, până în acest moment, în judeţ nu a fost confirmat niciun caz de gripă clasică.
"Avem raportate până acum 510 infecţii acute ale căilor respiratorii (fără COVID, n.r.) cu cinci internaţi şi 35 de pneumonii, din care cinci internaţi. Nu avem niciun caz de gripă", a afirmat Cornelia Bubatu. AGERPRES / (A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)