Timiş: Protest spontan al angajaţilor Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, care se tem de reducerea drastică a posturilor

Timiş: Protest spontan al angajaţilor Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, care se tem de reducerea drastică a posturilor

Aproape o sută de angajaţi ai Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Timişoara au protestat spontan, marţi, în holul instituţiei, faţă de posibilitatea de a le fi reduse posturile prin desfiinţarea structurilor regionale fiscale, pentru a căror înfiinţare "statul român a angajat un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială".

Purtătorul de cuvânt al Sindicatului FINTIM şi lider de grupă sindicală Trezorerie a Finanţelor Timişoara, Virginia Duţu, a declarat că protestul angajaţilor a apărut în urma unei şedinţe de informare a sindicatului.

"Le-am expus colegilor noştri ceea ce se întâmplă în acest moment vizavi de atât anunţata reorganizare. Reacţia lor a fost la lipsa de transparenţă pe care o au cei din conducerea Ministerului Finanţelor şi a faptului că nu suntem informaţi de modul cum va avea loc această reorganizare", a afirmat Virginia Duţu.

Ea a punctat faptul că iniţiativa legislativă pusă în discuţie şi deja apărută ca proiect de lege vizează desfiinţarea direcţiilor regionale fiscale, care s-au înfiinţat în 2013 şi pentru care statul român a făcut un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială "tocmai în ideea de a să reuşi să reorganizăm administraţiile fiscale pe un serviciu de calitate pe care îl vom oferi contribuabililor".

Potrivit liderei sindicale, ceea ce creează nelinişte în rândul angajaţilor este că vor dispărea foarte multe posturi, iar personal mai puţin nu înseamnă serviciu de calitate, ci se vor crea grave probleme în ceea ce înseamnă colectarea şi echilibrul bugetar al ţării.

Virginia Duţu a mai subliniat faptul că ceea ce acum se doreşte a se desfiinţa "loveşte exact în ceea ce s-au străduit să creeze", generându-se haos prin lipsa dezbaterii proiectului de lege cu angajaţii şi lovind "în primul rând în personalul ANAF, în mediul de afaceri şi în imaginea României".

"Faptul că România nu va putea să colecteze şi să se încadreze într-un deficit bugetar pe care şi l-a asumat prin nişte convenţii internaţionale, va fi o problemă de credibilitate", a remarcat lidera sindicală.

Virginia Duţu a mai subliniat că reducerea schemei de personal va afecta inclusiv procesul de combatere a evaziunii fiscale.

"Combaterea evaziunii fiscale este, printre altele, activitatea noastră de bază. Eu cred că ar trebui încurajată această activitate a noastră şi susţinută. (...) Suntem în momentul de faţă într-o confuzie şi într-un război al nervilor", concluzionat Virginia Duţu.

Potrivit acesteia, protestul de astăzi a fost primul pas de informare a angajaţilor, urmat de redactarea unei scrisori de intenţie care va fi adresată organelor abilitate de la nivel local, în care vor prezenta propunerile care ar îmbunătăţi aceste proiecte de acte normative, dar şi către conducerile Ministerului Finanţelor şi ANAF.

Programul de lucru cu publicul nu a fost afectat nici în timpul protestului. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...