Timiș: Judecătorul Tomuș, din dosarul "Minore pentru VIP-uri", condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare
Judecătorul Tomuș Nicolae Aurelian, fost magistrat la Judecătoria Timișoara, a fost condamnat, vineri, de Curtea de Apel Timișoara, în dosarul 'Minore pentru VIP-uri', la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, folosire a serviciilor unei persoane exploatate și favorizarea făptuitorului. De asemenea, judecătorul Tomuș va trebui să presteze o muncă neremunerată, în folosul comunității, timp de 60 de zile, la una dintre societățile din subordine Primăriei Timișoara, la S.C. 'Horticola' S.A. (întreținerea spațiilor verzi) sau la S.C. 'Piețe' S.A.
Totodată, condamnatului i s-au interzis anumite drepturi pe o perioadă de doi ani (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, ca pedeapsă accesorie, după executarea pedepsei.
La ședința de miercuri, Tomuș, care a fost judecat în dosar alături de alți 15 infractori, a cerut și i s-a aprobat disjungerea, fiind judecat separat, prin procedură simplificată. El a încercat să obțină și schimbarea încadrării juridice a faptei, din șantaj în amenințare, judecătorii respingând solicitarea, ulterior renunțând și el la această cerere.
Potrivit soluției date de Curtea de Apel, vineri, 'instanța condamnă pe inculpatul Tomuș Nicolae Aurelian la 8 (opt) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a serviciilor unei persoane exploatate. (...). Condamnă pe același inculpat la 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. (...). Condamnă pe același inculpat la 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului. (...). (Instanța) contopește pedepsele aplicate, în cea mai grea, de 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv de 8 (opt) luni închisoare, inculpatul Tomuș Nicolae Aurelian urmând să execute pedeapsa finală de 2 (doi) ani închisoare', arată încheierea completului Curții de Apel Timișoara.
Totodată, instanța 'dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 (doi) ani închisoare aplicată inculpatului Tomuș, pe un termen de supraveghere de 3 (trei) ani'.
Pe perioada termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Timiș la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Impune inculpatului 'să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Timiș (...), să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la una dintre instituțiile SC Horticultura SA Timișoara (întreținere de spații verzi, n.r.) sau SC Piețe SA Timișoara'.
Tomuș este obligat de instanță la plata sumei de 1.500 de lei cheltuieli judiciare față de stat și la plata sumei de 500 de lei, reprezentând onorariul avocatului din oficiu (pentru etapele camerei preliminare și a judecății).
Soluția poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT Timișoara, persoanele vătămate erau de regulă plasate unor persoane importante cu atribuții în domeniul juridic (judecători, avocați), medical, și în rândul celor care asigurau ordinea (agenți de poliție), iar în cazul în care minorele doreau să întrerupă legătura cu membrii grupării, suspecții recurgeau la șantaj, amenințând victimele că vor prezenta membrilor de familie unele filme compromițătoare cu acestea.
AGERPRES