Timiş: În depozitul Spitalului ''Victor Babeş'' sunt 15.000 de măşti neconforme sau fake-uri,spune managerul unităţii
Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara a descoperit, vineri, că are în depozit 15.000 de măşti de protecţie neconforme sau fake-uri, din totalul celor peste 24.000 de măşti achiziţionate, în acelaşi bax fiind şi măşti bune şi neconforme, a declarat, pentru AGERPRES, managerul spitalului, Cristian Oancea.
Au fost anunţate poliţia, Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi firmele furnizoare, care aveau certificate de conformitate pentru marfa livrată.
"Colegii din terapia intensivă au identificat problema cu măştile. La ultimul recensământ al nostru în depozit (vineri după-amiaza, n.r.) am identificat loturile şi firmele şi am ajuns la concluzia că sunt circa 15.000 de măşti cu probleme, în sensul în care în acelaşi bax erau şi măşti conforme şi care sunt neconforme. La cele neconforme sau fake-uri, pica filtrul sau nu se închidea bine valva", a explicat Cristian Oancea.
Pneumologul spune că, din fericire, medicii nu le-au purtat, întrucât fiind obişnuiţi cu purtarea măştilor de-a lungul anilor, ei le pipăie instinctual înainte de a şi le fixa pe faţă. Totuşi, aşteaptă să treacă opt-nouă zile pentru a fi siguri că nu s-au infectat cu SARS-CoV-2 din cauza măştilor defecte.
"Aşteptăm să vedem dacă sunt neconforme sau dacă sunt fake-uri, pentru că e o diferenţă. Nu putem vorbi despre un pericol de contaminare, dar aşteptăm să vedem peste opt-nouă zile. Noi avem un obicei, când ne punem masca, instinctual o pipăim; sperăm că le-am retras în timp util. (...). Mai avem alte peste 8.000 de măşti bune, conforme şi sperăm să ne ajungă două - trei săptămâni, până cumpărăm altele. (...). Acelea ştim că sunt conforme pentru că sunt cumpărate la câte 10 bucăţi şi sunt originale. Dar când vin la baxuri mari, pot apărea probleme", a detaliat Oancea.
ANPC a retras, recent, de la vânzare, peste 31 de milioane de măşti de protecţie, după ce, în urma controalelor, au fost constatate deficienţe. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)